Rövidesen elkészül minden határon túlra vágyó zenekar kedvenc applikációja
május 29, 2019

Hazai berkekből indul útjára a cserekoncertek digitalizálását és a zenészek közti kommunikáció elősegítését zászlajára tűző app, a Banding. A BUSH vagy az eastaste kapcsán már ismerősen csenget Horváth Renátó és Szendrey-Nagy Olivér párosa, legújabb ötletük pedig már idén ősztől új közös nevezőt teremtene a zenekarok között.

Minden szárnyait bontogató produkció esetében felmerül, hogy egyszer megvesse a lábát külföldön is, viszont hosszú és rögös utat szükséges végigjárni ahhoz, hogy egy maroknyi lelkes fiatal sikert könyvelhessen el akár csak valamelyik környező országban. A megfelelő kapcsolatok – gondolván ezalatt promoterekre, klubtulajokra – hiányában, valamint némi hátszél nélkül bonyodalmakkal teli lehet nekivágni egy ilyen útnak.

Ezt a problémát orvosolná a Banding, amely lényegét tekintve egy “match-maker” funkcióként segítené a zenekarokat az egymásra találásban. A prototípus már készülőben van, a tesztelésre feliratkozott zenekarok pedig már szeptembertől kipróbálhatják a kezdeti szolgáltatásokat. Az alkalmazás lényege, hogy hasonló súlycsoportú együttesek, DJ-k, producerek ismerhessék meg egymást és ezáltal létrejöjjön a kollaboráció valamilyen fajtája. A bookerek összekötése, egy közös turné, vagy akár produkció csak pár olyan lehetőség, amelyben az applikáció segítő kezet nyújthat.

A kezdeményezés márciusban az Európai Unió első zenei alapjaként szolgáló Music Moves Europe keretein belül nyert támogatást, rövidesen pedig az ugródeszkának számító cannes-i Midemlab finalistájaként valamint a Wallifornia keretein belül is bizonyíthat. Az ezt érintő várakozásokról, valamint az alkalmazás mögött rejlő koncepcióról az alapítók meséltek blogunknak.

Mikor, illetve milyen események kapcsán fogalmazódott meg bennetek a Banding ötlete?

Szendrey-Nagy Olivér: A Balaton-parton panaszkodtam a barátnőmnek, hogy nem tudom mit kezdjek magammal, amire ő azt mondta, hogy találjak már ki valamit. Ez volt az első ötletem. Egyébként a saját tapasztalataim alapján indultam el, miszerint a feltörekvő zenekarok nem tudják elérni a potenciális közönségüket, főleg külföldön.

Horváth Renátó: Miután Olivér megkeresett az ötlettel, átbeszéltük a kertemben néhány sör mellett, aludtunk rá párat és úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk jobban a kérdést. Először csináltunk egy nagyobb felmérést körülbelül kétszáz zenekart megkérdezve itthon, illetve külföldön is. Ebből derült ki egyértelműen, hogy érdemes ezzel komolyabban is foglalkozni.

Szerintetek mi a legfőbb segítség, amit a Banding nyújthat egy csatlakozó zenekarnak?

Olivér: Szerintem az, hogy a Bandingnek köszönhetően gyakorlatilag semmilyen infrastrukturális háttér nem kell egy zenekarnak ahhoz, hogy külföldi koncerteket tudjon szervezni vagy elkezdje építeni a nemzetközi rajongótáborát. Emellett úgy tud számára ismeretlen helyeken beolvadni különböző zenei szcénákba, hogy egy hozzá hasonló banda segíti őt ebben. Ez amellett, hogy karrierbéli fejlődést jelent, egy közösségi élményt is nyújt.

 Mik a tapasztalataitok a külföldi zenekarok együttműködését illetően?

Renátó: Az látszik, hogy a hagyományos zeneipari útról sokan kiszorulnak, mert nem szerződteti le őket egy jól beágyazott ügynök vagy kiadó, ezért alternatív megoldásokat keresnek. Mi is rengeteg koncertben segédkeztünk a BUSH vagy a newkids projektek keretében az elmúlt években, ahol valamilyen külföldi előadó kollaborált egy hazaival, ezek általában nagyon jól működtek.

A korábban említett kétszáz zenekar szinte elsöprő többsége azt mondta, hogy már csinált cserekoncertet és a jövőben is tervez, hiszen így rengeteg olyan lehetőséghez jut egy új területen, új közönség előtt, ahol máshogy nem, vagy irreálisan nehezen tudna csak boldogulni. Az első nagykövetek is mind olyan külföldi zenekarok, akik otthon, például Romániában, Oroszországban két-háromezres közönség előtt lépnek fel.

Mi alapján kerülnek kiválasztásra a nagykövetek?

Olivér: Olyan zenekarokat keresünk meg, akik már stabil közönséggel rendelkeznek otthon, emellett pedig komoly nemzetközi ambícióik vannak.

A műfajokat tekintve semmilyen megkötés nincs, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy bármilyen zenét játszó banda találjon magához hasonlót, vagy olyat, akivel szívesen nyomna közös bulit.

Ez a sokszínűség tükröződik a nagykövetek legénységén is, többek közt az orosz Little Big család tagjaként ismert The Hatters, valamint az elektronikus zenében utazó, román gyökerekkel rendelkező Golan csatlakozott légiósként, de például a Bohemian Betyars is erősíti a felhozatalt.

Milyen kezdeményezésekkel versenyeztetek a Music Moves Europe keretein belül?

Renátó: Mi is csak pár nappal ezelőtt értesültünk egy brüsszeli MME-s találkozón, hogy kik nyertek még velünk együtt. Ilyen például a dán WARM – World Airplay Radio Monitor, az ír Eveara, a szlovén Zavod Radio Student, a német Gigmit, egy francia klasszikus zenei stream megoldás a Europavox, vagy a spanyol SonoSuite, ami szintén a digitális terjesztést egészíti ki egyedi szolgáltatásokkal.

Milyen várakozásokkal indultok Cannes-ba?

Renátó: Rengeteg nemzetközi zenei tech cég és befektető lesz ott, akik mind keresnek egy potenciális új befektetést, egy csapatot, akivel tudnak valamit kezdeni. Értékes kontaktokra biztosan szert teszünk majd. Ha mást nem is, már az önmagában óriási, hogy a verseny részeként a felkészülésben pl. az Abbey Road Studio zenei tech inkubátor csapata segít, vagy hogy a bekerülés miatt sokkal komolyabban vesznek máshol, és megnyílnak további kapuk. Minden ilyen lehetőség segít abban, hogy polírozzuk a pitchünket, finomítsunk a hangsúlyokon, és közelebb kerüljünk ahhoz, hogy az eredeti ötlet pontosan milyen formában, eljárással és üzleti modellel lehet majd a legsikeresebb. Ha nyerünk, személyes mentoringot kapunk egy sor nagykutyától és még nagyobb kapuk nyílnak meg. Egyébként konkrétan pénz, vagy befektetés valakinek a részéről nem jár vele.

Kétségkívül tanácsos lesz a zsebében tudnia minden határon túli ambíciókkal rendelkező produkciónak az appot, hiszen a funkciók tárháza egyre csak bővül, valamint eddigi tapasztalatok alapján igazi hiánypótlóként szolgál majd a Banding.

  • Aki miharabb szeretne ennél is bővebb betekintést nyerni az alkalmazás rejtelmeibe, az 05.30-án a Brain Bar keretein belül csípheti el az alapítókat.
  • A Bandingtől függetlenül, de egy hasonló, de több funkcióval rendelkező applikáció, a Bandmap is hamarosan élesedik.