Áprilisban nemcsak az időjárás volt szokszínű, de a zenei újdonságok áradata is
május 5, 2019

A levegőben már érezni a fesztiválszezon közeledtét, a déli napsütéstben legszívesebben mindenki egy tóparton fröccsözgetne, de még bármikor elázhatunk munkából/buliból hazafelé. Szerencsére ebben a kiszámíthatlan időjárásban is biztos egy valami, mégpedig az, hogy hazai zenészeink jobbnál jobb dalokkal árasztanak el minket. Mutatjuk a legjobb havi megjelenéseket, a népzenével kevert jazztől, a grungeon keresztül egészen a technóig. 

Fran Palermo Demons On The Beach 

Amint meghallom a kilenctagú zenekar bármelyik számának első sorait, mindig egy mediterrán tengerparton érzem magam. Ez is pontosan ilyen tájakra vezet minket, ám azért legyünk óvatosak, nehogy elraboljanak minket a parton hagyott szörnyeink. A lötyögős zenei világú, ám egyben a múltban hagyott sérelmekről is szóló dalhoz egy hangulatos animált klip is készült, melyet alább láthattok. 

Ethnofil – Kalitka 

Ha már soktagú formációkról van szó, akkor nem maradhat ki az Ethnofil új száma sem, a Kalitka. Az új anyagot egy live session keretein belül jelentették meg, melyet a marosvásárhelyi rádió feljátszóstúdiójában készítettek. 

  • A tavaly kiadott, a korábbiaknál jóval kísérletezőbb, nálunk debütáló The Edge című albumuk után ez a dal visszatér a népzenei irányba.

Nunki Bay Starship – Sigma Sagittarii 

A tavaly novemberi EP-jük után az idei fesztivál szezonra már egy nagylemezzel a tarsolyában fordulhat rá a Kikeltetőt is megjárt kvartett. A közel háromnegyedórás anyag már az első hangjaival táncra kényszeríti az embert a hip-hopos – funkos lüktetéssel, hogy utána a lágyabb soul világába vezetve lazítson el, vagy összetett jazztémákkal pörgessen fel újra. Az album egyik legerősebb számához, az MRIhez egy videó is készült, amit ITT tudtok megnézni. 

Mörk – The Ressurection of Mörk 

A tavaly novemberi “halála” után húsvét vasárnapján fel is támadt a német babérokat is bőven arató zenekar. Az hat számos EP, mely bakelit formában is megjelent, az évszakhoz megfelelő pörgést és hangulatot hozza, technikás jazzes megoldásokkal. A lemezen megtalálható You and Me élő verziója pedig megmutatja, hogy miért ér el külföldön is egyre nagyobb sikereket a banda. 

TPSRPRT – home tapes 1

Az amúgy sem megszokott zenei irányokba tartó és általunk is igazán kedvelt TPSRPRT otthon felvett, kiadatlan trackjei számára teljesen ismeretlen minden szabálykövetés. Kevésbé kiforrott, de nagyon jól rezonáló dalok ezek, amelyek egy merevlemezről nyersen kerültek elő, csak azért, hogy nálunk legyenek bemutatva. És milyen jó, hogy nem rejtegették tovább ezt az anyagot a srácok!

Carson Coma – Song About My Grandma 

A dal egy második házasságában a boldogságot megtaláló nagymamáról szól, az ennek megfelelő életigenlő zenei világgal, mely amúgy sem áll távol a Carson Coma 60-as évek stílusának krémjét használó srácaitól. A Song about my Grandma kapott egy zseniális, sitcomokat idéző videót is, melyről bővebben itt írtunk. A srácoknak azóta megjelent az első nagylemezük is, melyről folyamatosan csepegtetik a dalokat, úgyhogy érdemes a YouTube-csatornájukra is ránézni.

Fodor Dávid – Doom Blues, Rocky Man / Drive My Car 

Aki egy évtizeddel későbbi hangzásra vágyik, annak itt a Nobody Elses frontemberének szólólemeze. A műfaj, a tempó és a dalszövegek hangulatának sokszínűsége mellett mégis egy nagyon jellegzetes albumot kaptunk kézhez.

Thoma Dávid – Lonesome Moans

Egy újabb szólólemez, ami a klasszikus indiferens hangzásvilág mellé a pszichedelikus rock elemeit ötvözi. A melankolikus, háromszámos EP egy nehéz öngyógyító folyamat eredménye.

Platon Karataev – Ocean 

Az indie zene kedvelői sem maradtak újdonság nélkül a hónapban. Az Ocean egy lassan építkező, melankolikus dal, mely végül egy erős crescendóba torkollik. A zenekar nemcsak stílusban hajaz az angol területről érkező bandákra, de ezzel az anyaggal újra bebizonyították, hogy bizony minőségben is elérik a külföldi előadókat.

Kaktus – Of VampiresWitchesPriests and Other Human Beings 

Új lemezzel jelentkezett a hasonló vonal keményebb oldalán mozgó pécsi zenekar, a Kaktus is. Az eddig instrumentális banda kibővült Kárai Bence énekessel, így az amúgy is erős narratívával rendelkező számok történetei még inkább elénk tárulhatnak.  

FLOO – LO/VE/ 

Az inkább garázsrockba hajló, de még erősen indie-s duó egy háromszámos EP-vel köszöntötte a hónapot. Az erős kettő négyekkel pörgős tempót diktáló kislemez dalai már magyar nyelven íródtak, ezzel nyitva új korszakot a fiatal banda életében.

MADMIKE – Ocean of sounds

A hónap időjárásához tökéletesen illő, eklektikus gitárzenei albumon sok minden megtalálható. Annyira sok, hogy röviden nem is lehet mit írni róla.

skeemers – daddy 

Végtelen lazaság, hullámzó poszterek és magával ragadó kettő négy. Röviden így lehet leírni a szörf-pop banda legújabb számát és az ahhoz készült videót. A daddy ugyan mindössze két perc hosszú, ez is elég ahhoz, hogy magával ragadjon és a felhők felé vigyen minket egy kis időre. 

Mambo Rumble – Let it Be 

A könnyen megszerethető rock & roll csapat nem kis vállalkozásba kezdett azzal, hogy megírja a zenetörténelem harmadik Let It Be-jét. Hogy sikerült-e nekik, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre ha valaki egy kis könnyed nihilisztikus élményre vágyik, hallgassa meg az albumot, amely egyébként a Szülihetünk keretein belül került bemutatásra. 

  • A Mambo Rumble nemrég egy gyermekotthon közönségét vette le a lábáról interaktív koncertjével.

Feed the Mogul – Grudge

Bátor dolog egyből videós single-vel kezdenie egy zenekarnak, de az ex Bábel tagokból (is) alakult grunge bandának ez egy percig sem okozott gondot. Ha egy hosszú munkanap után eleged van a pénz uralta világból és inkább szakadt farmerben rónád az utcákat, megtaláltad hozzá a háttérzenét.

Felső Tízezer – Utálom a zenét 

Ha már elindultunk a nihil irányába, akkor nem mehetünk el Sallai Laciék új száma mellet sem, melynek szövegét bármelyik punk zenekar megirigyelhetné. Szerencsére a könnyed hangzás ellensúlyozza a dalban leírt kemény egzisztenciális válságot, így talán megnyugodhatunk, hogy nem kell két szeretett zenekar jövőéjért is aggódnunk.  

SABW – Missing out 

Az elektronikus zenei színtéren is érkeztek újdonságok a hónap folyamán. Ezek közül az egyik legérdekesebb, ez az ötszámos EP, ami a lo-fitól kezdve a trip hop-on át egészen veretős elemeket is tartalmaz. Akik szeretik a minőségi és változatos elektronikát, jó helyen járnak. 

Új Bála – Clock 

Akit inkább a kísérleti oldala érdekel a stílusnak, annak izgalmas csemege lehet ez a szám. Nem egy pörgős, inkább downtempo trackről van szó, azonban jól összerakott, széteffektelt hangsávok és a trippy vizuál biztositani fogják a kellő torzulást. 

Polldarier – Sigh

Hasonló hangzással, bár stabilabb négy negyeddel operál Polldarier új szerzeménye is, melynek kemény audiovizualitása még a YouTube-ot is kiakasztotta.

    • Azért ha szeretenétek tudni mi volt a klipben, ebben a cikkünkben még olvashattok róla.

Falmi – Filter 

Aki azonban inkább a hagyományos techno-house vonalon mozogna, annak itt van Falmi debütáló EP-je. A háromszámos – ám így is 21 perces – EP kiválóan hozza a műfaj sajátosságait, táncoltat, vagy legalábbis bólogatásra kényszerít.

LIL IOM – Vágod, hogy vágom 

Fekete Álmos másik alteregójával is adott ki egy új dalt. Trapper énje annyira nem komolyan veendő, mint az előző anyag, azonban azt mindenképp le kell szögezni, hogy abszolút minőségi zenét rakott le ebben a projektben is. Ha a stílus minden előadója legalább ilyen színvonalat hozna, az sokat segítene a műfaj megítélésén. 

Sophie Hard – Etelköz Óta

Kemény Zsófi és Konsiczky Dávid trash-trap projektje a komolyan vehetőség másik felén áll szerencsére. Az újonnan egyelőre még csak singleként megjelenő Etelköz a hazai cigányság helyzetét járja körül, mielőbbi párbeszédet sürgetve a témában.

Baba Aziz – Ronda 

Egy igazi hamisítatlan új generációs rap szám, az ennek megfelelő érzelmes szöveggel és lightosabb beattel. Baba Aziz flowja olyan szinten hozza az amerikai előadókét, hogyha kicsit többen beszélnék szép nyelvünket, az simán elférne a tengeren túli nagyok mellett. 

Kapitány Máté – Szörny ft. Lil Holt 

A hónap végére még beesett egy bátrabban kísérletező trap szám is. Az erősebb basszus és az arra épített érdekes sávok jól illenek az underground szöveghez.  

zïp – Steeze ft. Gege

A klasszikusabb rapet kedvelők számára is akadt újdonság a hónapban. A jazzes témákra nagyon lazán illeszkedő, könnyen fülbe csúszó szavak kavalkádjával visszatérő formáció a tudatosságra tereli a témát visszatérő trackjével. Bízunk benne, hogy a folytatásra nem kell ennyit várnunk majd.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába