90-es évek technójának újragondolása a posztmodernben FALMI debütáló EP-jében
április 11, 2019

Megvan az, amikor mész haza reggel 4 és 7 között egyedül egy klubból és benned van az óriási fáradtság a táncolástól, a kis keserédesség, hogy vége van a bulinak, illetve, hogy pár órán belül valami effektívet is kéne csinálnod? FALMI bemutatkozó kislemeze belőlem ilyen és hasonló érzéseket váltott ki, amikor egy hete hazafelé sétáltam hajnalban valahol a VII. kerületben.

Fekete Álmos aka FALMI, Filter névre keresztelt háromszámos EP-je jól átgondolt, koherens debütáló anyag.

Az egész EP-nek sötét, obskurus, néhol depresszív atmoszférája van. Erre dob rá még a nyitó szám, az ‘Acceptance’ első egy percében hallható pár szívderítő mondat, melyek Kovács Lajostól, a 2003-as Kontroll c. film Béla bájától származnak.

Többszöri meghallgatás, illetve egy fül- és fejhallgatócsere után kristályosodtak ki a számok. Nekem főleg az ütős témák, megoldások – leszámítva a standard lábdobokat – azok, amelyek a leginkább megmaradtak. Van itt csörgő, guiro, különböző cin variációk, amelyek izgalmasan díszítik ki a szerzeményeket úgy, hogy közben nincsenek indokolatlanul sokszor elsütve.

A közel 21 perces EP számai, főleg a második, illetve a harmadik – ‘Lose Your Mind’ és ‘Placid’ – a 90-es évek house és techno mixeit juttatták eszembe. Nem a Scooter-féle, már bántóan agresszív pop-os, dance, szintetizátor dominálta trekkekre gondolok, hanem a brit vonalat vélem hallani bennük.

Ehhez kapcsolódóan itt kell megemlítenem a kislemez gyengeségeit is. Ha nem is az összes dalban, de egyben bőven elférne egy kisebb durvulás, akár egy komolyabb „break”, amelyben mondjuk kizárólag egy mélyebb basszus, illetve ütősök dominálnak fél-egy percet. Ennek hiányában a számok az első percekben elérik a tetőpontjukat, miközben az ember vár valami hangsúlyosabb témát az adott szerzeményben.

Összeségében egy jól megkonstruált bemutatkozó EP-t kapunk FALMI-tól, amely korrekt módon emel be „old school”, nosztalgikus elemeket a közelmúltból, miközben számos saját invenció is jelen van mind a három számban.

Az EP hallgatását kifejezetten ajánlom buliból hazamenés, nehéz éjszakai buszutakhoz, könnyed hajnali biciklizéshez, de ezek mellett a korong bármelyik száma teljesen jól fogyasztható bármilyen klub mixben is.

A PLUTO Soundnálmegjelent EP itt hallgatható meg: