Üres termekkel indult a Reflektor fesztivál első napja
július 15, 2022

Idén először rendezik meg Budapesten a Reflektor fesztivált, amelynek szervezői főként olyan nyugati előadókat hoztak Magyarországra, melyeknek turné állomásai általában nem jutnak el hazánkba. A szervezőkkel a bejelentések után rövid interjút is készítettünk, amit itt olvashattok el. A rendezvényt eredetileg az Örs Vezér tértől 5 percre egy régi autómosóban rendezték volna meg, ám a szervezők a fesztivál kezdete előtt egy hónappal bejelentették, hogy a mosó tereprendezése során problémák akadtak, emiatt a belvárosi Akvárium Klubba költöztetik a Reflektort.

Viszonylag korán, már délután négykor a helyszínre értem, a jegyem átvétele után még üldögélhettem egy órát, mivel a fesztivál első fellépője, a Kikeltetőt is megjáró Boebeck csak délután 5-kor állt az Akvárium teraszának színpadára. Számomra kérdéses volt, hogy a rendezvény ideje alatt látogatható lesz-e a terasz, de ahogy észrevettem gond nélkül be lehetett ülni, a karszalagokat egyedül a termek bejáratánál ellenőrizték. Az eseményből a helyszínváltozás sajnos teljesen kivette a fesztivál hangulatot, semmivel nem volt különlegesebb élmény, mintha csak egy átlag koncert lenne az Akvában. Gyanúsan kevesen voltak a termek közötti aulában, viszont igazán csak akkor döbbentem le, amikor megkezdődött az első Nagyhallos program, a Hundred Sins.

Fotó: Pomázi Viktor

A szervezők áprilisban 2-3 ezer résztvevővel számoltak, ezzel szemben a titokzatos maszkos producer és bandája eleinte körülbelül 8, később olyan 20-30 embernek játszott a helyszín nagyszínpadán. Az esetről az előadó később csak annyit mondott: “Sosem játszottam még ennyi ember előtt. Na majd a Parkban.” Meglehetősen furcsa volt ilyen kevés ember között egy több mint 1000 férőhelyes nagyteremben. Maga a koncert egyébként egyben volt, talán a szokásosnál kevesebb közreműködő lépett színpadra, de ezt betudhatjuk annak, hogy több fesztivál folyik párhuzamosan. A kishallban egy fokkal jobban megtöltötték a teret az emberek, de aprósága miatt a Volt Lokál nevű teremben egész soknak tűntek azok az emberek, akik Soleré, egyébként meglepően jó fellépését nézték meg. 

Fotó: Pomázi Viktor

Igazán a nagyhallban játszó, havi 5 millió Spotify hallgatóval rendelkező Seafret nevű brit duó lepődött meg, amikor 50-100 ember jelent meg fellépésük elején. A fiúk egyébként kimaxolták a cuki, szerelmes dalokat játszó singer-songwriter kombinációt, de jó hangulatot hoztak a terembe. Az este egyértelmű headlinere a Son Lux volt, akik 3 év után újra Európában turnéznak, első állomásuk pedig ez a budapesti fesztivál volt. Jóindulattal, mivel elég szellősen álltak az emberek, fél házon működött a nagyterem, de itt már nem volt zavaró szinten az emberek hiánya. A háromtagú fiúbanda egyébként elképesztő koncertet adott, számaik végét úgy tekergették, hogy továbbra is érdekes maradt. 

Fotó: Pomázi Viktor

A fesztiválról és a koncertekről részletesen a vége után is írunk majd, de addig még hátra van két nap: pénteken többek között a Temples, a Squid illetve a Samurai Drive, szombaton pedig a Porridge Radio és a Kikeltetős Sophie M lép színpadra. A koncertek eddig teljesen pozitívak voltak, előadókból tényleg minőségi a felhozatal, egyedül a fesztiválos hangulat és az emberek az, ami hiányzik.

  • Ha esetleg nem Bánkitón a Keretházban múlatjátok az időt, akkor jegyeket erre tudtok vásárolni.