Megkérdeztünk mindent, amit tudni szeretnél a Reflektorról
április 25, 2022

Április elején röppent fel a közösségi médiában egy új budapesti fesztivál, a Reflektor híre. A szervezők elmondása szerint szerettek volna kevésbé ismert, de annál izgalmasabb előadókat hozni, ez pedig az első nevek alapján sikerült is. Mivel idén lesz az első Reflektor, ráadásul egy eddig még ismeretlen helyszínen, ezért összeszedtünk pár kérdést ami a fesztiválozókat érdekelheti, ezekre pedig Remetei-Filep Ákos, a fesztivál egyik szervezője válaszolt nekünk.

Tudnál kicsit mesélni a helyszínről?

A fesztivált Budapesten belül az Örs vezér terétől 5 percre, egy régi kamion mosóban rendezzük meg. A megszokott természetközeli fesztiválhelyszínek helyett egy épített ipari környezet fogadja majd a fesztiválozókat, amit részben már elkezdett visszafoglalni magának a természet, de azért még az urbánus elemek dominálnak.

Hány fő befogadására lesz alkalmas a fesztivál?

Idén 2500-3000 fő befogadására készülünk, de a terület lehetőséget nyújt arra, hogy a későbbiekben bővítsük ezt a kapacitást.

Hány színpad lesz?

Összesen 3 színpad lesz a Reflektoron. A nagyszínpad délutántól este 11-ig üzemel majd, míg a második és harmadik számú színpadon egészen hajnalig lesz majd program.

Ki a célközönség?

A fesztivál célközönsége bárki, aki rajong a zenéért és a koncertélményekért. Azok is, akik folyamatosan aktívan keresik az új zenéket és korábban akár Bécsig vagy Prágáig is elutaztak, hogy megnézhessék az aktuális kedvencüket egy klubkoncerten és azok is, akik nyitottak arra, hogy felfedezzenek olyan zenekarokat, akikről esetleg még nem is hallottak.

Ezért is próbálunk első sorban itthon még kevésbé ismert vagy ritkán megforduló külföldi fellépőkre építeni és a magyar zenekarok közül is főleg azokat megmutatni, akik a klasszikus magyar nagyfesztiválokon csak ritkán jutnak lehetőséghez, de bőven kiérdemelték, hogy reflektorfénybe kerüljenek.

Másrészt azt gondoljuk, hogy van egy korosztály, aki bár rajong a fesztiválokért már kényelmetlennek érzi az ezzel járó körülményeket, az utazást, a sátrazást, hogy ilyenkor több napig csak a fesztiválról szól az életük és akiknek nem fér bele, hogy teljesen kiszakadjanak a hétköznapokból, de mégis szeretnének izgalmas koncerteket látni és megélni a fesztiválélménynek a zenei részét. A Reflektor nekik is egy jó lehetőség arra, hogy ne kelljen teljesen lemondaniuk a fesztiválozásról.  

A fesztivál a Bánkitó Fesztivállal egybeesik, így feltehetően sokan nem tudnak majd elmenni. Ha valaki a kettő között gondolkozik miért válassza inkább a Reflektort?

A Reflektorral nem az volt a célunk, hogy már meglévő fesztiválok közönségét szólítsuk meg, hiszen ezek már hosszú évek óta létező, jól felépített brandek, akik olyan rajongótáborral rendelkeznek, akik akár bejelentett fellépők nélkül is megveszik a jegyüket, mert biztosan nem akarnak kimaradni a felejthetetlen élményekből, amiket már átéltek ezeken a rendezvényeken. Ezért nem is szerettünk volna egy olyan fesztivált létrehozni, ami ugyanazt az élményt nyújtja a vendégeknek, mint mások csak eltérő nevekkel a plakáton.

Mindemellett a magyar fesztiválnaptár annyira sűrű, hogy gyakorlatilag lehetetlen olyan hétvégét találni, amikor nincs semmilyen esemény és ezt nehezítette az, hogy az előző két bizonytalan nyár következtében végül több fesztivált is más időpontban rendeznek meg idén, mint korábban.

Ahogy az előző kérdésnél is írtam leginkább azokat a zenerajongókat várjuk, akik kíváncsiak és nyitottak izgalmas új előadókra és más típusú fesztiválélményre vágynak. Azokat akiknek a fesztiválozás első sorban a zenéről és a koncertekről szól.

Milyen projektekben dolgoztak eddig a szervezők?

A szervezők korábban is a fesztivál- és zeneipar különböző területein dolgoztak, leginkább a Sziget rendezvényein.  

Várhatóak még nagy nevek, akik nincsenek bejelentve?

Még egy bejelentéssel készülünk az idei fesztivál kapcsán amiben lesznek nemzetközi és hazai nevek egyaránt. 

  • Aki jobban belenézne a zenei felhozatalba, az az alábbi Spotify listán rá tud hallgatni a Reflektor eddig bejelentett előadóira: