Ütős végszóval zárja debütáló albumát és a nyarat a SYNONYMS
augusztus 20, 2021

Év elején itt indult, most pedig nálunk teljesedik ki a SYNONYMS első korongja, ami ugyan 2020-ban íródott, de egy rendhagyó koncepciót követve dalról dalra, illetve hónapról hónapra vált nyilvánossá a nagyközönség előtt. A lemezre rákerült a srácok ‘Vertical Solace’ című legelső trackje is, amit mi is beválogattunk a kedvenc 2020-as dalaink közé, és amit egy Spotify-listának köszönhetően immár közel húszezren hallgattak meg a Spotin.

Huszár Kristóf (AGAVOID, Christopher Waver) és Matos Gergő (Isle of man.) duójuk elnevezésével ellentétben nagyon sok különböző zenei réteggel varázsolnak – zenéjük az elektronikus finomságok mellett a hangszeres, gitárorientált hangzással keverve a klubok táncparkettjéről simán átkanyarodik a koncertekre is. Nincs ez másként a frissen megjelent ‘Supernals (End Credits)’ című dalnál sem, ami a maga 6 percével az album sokszínű záróakkordja, alább pedig bővebben is mesélnek róla.

Nálunk debütált januárban az első lemezetek „főcímdala”, amit aztán havonta egy-egy új track követett, és most eljutottunk az utolsó számhoz, amit szintén itt mutattok be. A filmes tematikánál maradva, ez egyfajta finálé vagy stáblista? Hogyan jellemeznétek?

Gergő: Én azt mondanám, az utolsó csúcspont, amire senki sem számított, ahol az összes fontos karaktert láthatjuk egy helyen, majd kapunk egy méltó lezárást, de persze marad egy kérdés a végén, amit a következő lemezen bontunk ki.

A kedvenc részem, amikor a szám egyharmadánál szólal meg egy szinte clean gitár riff, ezzel hozva rockosabb hangzást a trackbe.

Kristóf: Ez volt az első szám, amivel elkezdtünk foglalkozni tavaly, és már akkor sejtettük, hogy ha összeáll egy kiadvány, akkor ide fut ki a történet. Ahogy készült a többi dal, ezzel is folyamatosan dolgoztunk, alakítottuk. Eleinte a kétharmadánál vége volt, és ott is kereknek éreztük, viszont jött az ötlet, hogy egy “stáblista” részt csináljunk, ahol a Gergő által említett gitártéma megérkezik, és pontot tesz az albumra. Így keretes lett a nyolc szám, az első és utolsó szám címe is erre utal – SYNONYMS – Main Theme, SUPERNALS – End Credits.

SYNONYMS – Kolorádó – KERET színpad

Most, hogy már az egész lemez a maga kerekségében megjelent, eláruljátok, hogy ti milyen „nem létező film” soundtrackjének képzeltétek el?

Kristóf: A mi fejünkben létezik egy kép és ív, amire felépültek a számok, hosszú évszázadokon átívelő történet, amire a borítók is utalnak a kapuval, ami átvészel mindenféle természeti csapást, és csak a legvégén, a légüres térben kezd el megtörni. Viszont az alap koncepció, az ének és szöveg mentességből adódóan is az, hogy a hallgatónak a saját filmje rajzolódjon ki, ha végigmegy egyben a lemezen. Persze a számok címeiben el vannak rejtve a kulcsmotívumok, de ezt mindenki fejtse meg magának!

Hogyan született meg a kapumotívum ötlete?

Kristóf: Egy házfalon találtam ezt a kapu mintát, ami nagyon megtetszett, mert igazából semmi funkciója nincs, nincsenek benne ablakok sem, csak pár boltív az utcafronton. A SYNONYMS névre és a projektre nagyon passzolónak éreztem, mint vászon, amit aztán mindenféle photoshoppos technikákkal leválasztottam, törtem, torzítottam a falról, hogy egy sokkal grandiózusabb hatást adjon, aztán ezt helyeztem bele mindenféle, a számok hangulatát tükröző montázsba. A szemfülesek megtalálhatják a budai Logodi utcában, az alagúttól nem messze!

Múlt héten a Kolorádón láthattunk titeket a KERET színpadon. Milyen érzés volt, hogy az online alkotófolyamatok után végre koncerten is életre kelhettek a dalok?

Gergő: Egy éve nem volt koncertünk, úgyhogy már nagyon itt volt az ideje, hogy újra színpadra álljunk ezzel a projekttel, de erre a legjobb lehetőséget kaptuk, a Kolorádón szerencsére mindig elég nyitott a közönség az új, még nem annyira ismert projektekre is, így nekünk is szuper közönségünk volt, a számok pedig elég jól működtek ebben a fesztivál környezetben is. Direkt hagytunk teret az improvizatív részeknek, hogy az aktuális hangulatunk szerint tudjuk alakítani az ívet. Pont beszéltük is a koncert után, hogy sok ilyen alkalom kéne, mert minket is inspirál, ha élőben mutathatjuk meg az új ötleteink, szóval szervezők, hívjatok minket koncertezni! :D

SYNONYMS – Kolorádó – KERET színpad

Milyen terveket szövögettek jelenleg? Új dalok, fellépések?

Gergő: Természetesen új dalok és fellépések is tervben vannak, most pont szeptemberre szervezünk egy klubkoncertet, még többet szeretnénk kísérletezni a setuppal, több effekt, több jam, nagyon várjuk! Van két félkész számunk, amikkel már régóta nem foglalkoztunk, de most a nyár után újra visszatérünk rájuk, és várhatóan az ősszel ki is adjuk őket.

Kristóf: Jelenleg mindenképpen az élő felállás fejlesztésén van a hangsúly, új ötleteket is már úgy szeretnénk összehozni, hogy azok rögtön koncertképesek lehessenek, akár nem teljesen kész formájukban is. Nagyon izgalmas setupot raktunk össze, amivel minden számot lehet folyamatosan variálni, átalakítani menet közben, de mégis van egy kerete a dolognak, és a hallgató számára „dalszerű” lesz az élmény, nem öncélú kísérletezés.

És akkor az egész lemez:

Fotók: Dósa Zsófi