Augusztus 15-e után sem lehetnek 500 fősnél nagyobb zenés rendezvények
július 30, 2020

A friss bejelentés szerint az augusztus második felére tervezett vagy tolt, 500 fősnél nagyobb fesztiválokat és koncerteket sem lehet megtartani. Így többek között a Kolorádó és a Fishing On Orfű új dátumaitól, illetve az idei EFOTT-tól, SZIN-től és Strand Fesztiváltól is el kell búcsúzniuk a fesztiválozóknak. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy maradnak a jelenlegi járványügyi intézkedések: mivel a kormány úgy ítéli meg, hogy a hatályban lévő szabályokon való változtatás kockázatos, ezért fenntartják a jelenlegi változásokat a zenés rendezvényekkel kapcsolatban.

Bár Magyarországon jelenleg stagnál, a környező országokban súlyosbodott a járványhelyzet. A cél a második hullám megelőzése, és a szeptemberi iskolakezdés, emelte ki, így egyelőre nem akarják megkockáztatni a tömegrendezvényeket. 

Azt is közölte, hogy az elmaradó fellépések miatt támogatni fogják a zenészeket, akik „garázskoncerteket” tarthatnak, a felvételeket pedig közzéteszik. Az összesen 5,3 milliárd forintos támogatás szétosztásában a Magyar Turisztikai Ügynökség segédkezik majd, írja a 24.hu. A cigány zenészeket ezen belül külön támogatnák, a fenti keretből 800 millió forintot ők kapnak majd.

A fesztiválokhoz visszatérve, a kisebb, 500 fős alatti rendezvények, mint az UbikEklektik és a Fekete Zaj, valószínűleg ezek után is meg tud valósulni augusztus végén. Ugyanakkor a bőven 500-as kategória fölé eső Fishing On Orfű máris kitett egy közleményt, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy az idei elmaradás miatt a fesztivál későbbi jövője is veszélybe került.

„Ha fontos neked a Fishing, ha jelent valamit neked ez a fesztivál, ha a szíveden viseled a jövőjét, akkor arra kérünk: támogass bennünket. Holnap, azaz pénteken indítjuk el a jegyvisszatérítést, ami egyben egy támogatási rendszer is lesz. Itt dönthettek arról, hogy lehetőségeitekhez mérten a jegyeitek értékének bizonyos százalékát nem kéritek vissza, és ezzel a fesztivált támogatjátok. Természetesen lesz módotok arra, hogy a teljes jegyárat visszakérjétek!

Ugyanakkor nem várjuk el, hogy ellentételezés nélkül segítsetek rajtunk! Egy olyan rendszert dolgoztunk ki, amiben a támogatás mértékének megfelelően igyekeztünk izgalmas és értékes ajándékokat felajánlani a jótétért cserébe. (…) Azt viszont már most el kell mondanunk, hogy muszáj visszaváltanunk az összes megváltott idei Fishinges jegyet. Ez azt jelenti, hogy a már megvásárolt belépők NEM lesznek érvényesek 2021-ben. A fesztivál akkora veszélybe került, hogy a támogatási rendszer lezárása után tisztán kell látnunk, mekkora lesz az a mínusz, amivel nekivágunk a jövő évnek, hogy még időben megtehessük az esetlegesen szükséges további mentőintézkedéseket” – írják, a teljes poszt alább:

A Kolorádó is fájó szívvel jelentette be az elmaradást és szintén bíznak a támogatásunkban ebben a nehéz helyzetben:

„Sajnos a kormány mai bejelentése után már biztos, hogy idén nem lehet Kolorádó Fesztivál. Egy évnyi szervezés után, kétszeri dátummódosítással a hátunk mögött azt érezzük, mindent megtettünk. Sajnos ez most nem rajtunk múlt. Csapaton belül korábban született egy mondásunk: addig toljuk, amíg lehet. Így is tettünk, és úgy gondoljuk, megérte a végsőkig küzdeni. Az biztos, hogy ezután nem lesz egyszerű, hiszen ez a döntés az egész szakma számára nehéz időket üzen. (…)

De a legjobban azt sajnáljuk, hogy az idén ti, Kolorádósok nem tudtok eljönni Kolorádóba. Idén nem tudjuk veletek együtt átélni az átváltozást, felszabadulást, összetartozást, önfeledt boldogságot. Amikor az év 360 napján elképzeljük a fesztivált, csak az jár a fejünkben, hogyan tudnánk nektek valami nagyobb, más, új élményt adni. Nagyon köszönjük a bizalmat és a rengeteg támogatást, üzenetet, amiket kaptunk tőletek az elmúlt hónapokban.

Mondanunk sem kell, hogy pénzügyileg mekkora veszteségeket szenvedünk el éppen, nem beszélve az átszervezésekkel járó plusz kockázatokról, amiket bevállaltunk, hogy megpróbáljuk későbbre menteni a Kolorádót. Ez nem sikerült sajnos, de még rosszabb érzés lenne, ha meg sem próbáljuk. Nagy szükségünk van a támogatásotokra ahhoz, hogy fedezzük az idei költségeinket, valamint, hogy jövőre minden eddiginél jobb Kolorádót tudjunk szervezni. A támogatás ezúttal leginkább azt a döntést jelenti, hogy mit tesztek a már megvásárolt bérletekkel. Nagyjából egy hét múlva jelentkezünk a pontos infókkal, hogy mi a teendőd, ha támogatnál minket, átvinnéd a bérleted jövőre, vagy visszakérnéd a megvásárolt bérleted árát. Reméljük addigra már azt is tudni fogjuk, hogy ha Kolorádót nem is, de legalább egy csűrnyi bulit tudunk-e idén tartani” – tették közzé.

Címkép: Kolorádó Facebook-oldal