Csodálatos helyszín és a hideg: Milyen egy nap után az Inota?
szeptember 1, 2023

Csütörtökön elkezdődött az első Inota Fesztivál. A hosszú nevű “Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” program keretén belül létrejött esemény legnagyobb ereje line up: a szervezők az elektronikus zene szubkulturális, obskurusabb műfajainak tényleg menő fellépőit hozták el, amelyekhez híres vizuális művészek is párosultak. Ehhez jön még a helyszín, az ötvenes években épített 225 ezer négyzetméteres hőerőmű, amit a fenti program keretében újítottak fel, és amely fénykorában az egész főváros közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani.

Ennek a három dolognak a különleges együttállása kellett ahhoz, hogy “az Inotáról” már hónapokkal ezelőtt úgy beszéljenek, mint az év egyik legfontosabb eseményéről, amit mindenképp látni kell. Ez részben igaznak is hangzik, hiszen nem mindennap rendeznek fesztivált egy iszonyatosan nagy hőerőműben a kortárs elektronikus zenei sztárok részvételével. De milyen maga fesztivál egy nap után?

Helyszín

A lejutás viszonylag egyszerű. A vonat Kelenföldről egy bő óra alatt ott van Várpalotán, ahol közvetlenül az állomás mellett várnak az ingyenes shuttle buszok. A bejutás is gyors, legfeljebb a kempingnél kell várni, de nem többet mondjuk negyed óránál. Az úton vannak csapok és mobilvécék is, a fesztivál területén belül pedig csütörtökön sehol se lehetett látni olyat, hogy nagyobb sorok alakultak volna ki a mosdóknál. 

A helyszínhez fűződő várakozások mindenképpen beváltak: az erőmű hatalmas, monumentális épületei bizarr és izgalmas élményt biztosítanak azoknak, akik fesztiválokat vízpartokon vagy hegyekben láttak eddig, ahogy pedig a három torony ki van világítva az egyenesen lenyűgöző: a kékre és pirosra világított épületeket látva az ember egyszerre érzi magát biztonságban, abból a szempontból, hogy tudja, merre kell mennie, és egyszerre érzi, hogy valamilyen hyperpoppos Mad Maxben, vagy videójátékban lenne, azzal az elementáris különbséggel, hogy itt IDM-sztárok és zongoraművészek koncertjeit hallgatja. 

Külön pluszpont a szervezőknek, hogy rengeteg ülőhely van, ahol éjszaka sem tombol egymillió decibellel a zene, hanem nyugodtan lehet beszélgetni. A koncerthelyszínek elég jól néznek ki, különösen a bejárat melletti művelődési ház, ahonnan balra nyílik a Magyar Zene Háza itteni telephelye jobbra pedig a tánczenére szakosodott Kantin, ahonnan perc séta a nagyszínpadként funkcionáló Erőmű Udvar. 

Árak

Ha valaki egy időgéppel 2019-ből iderepült volna meredt szemekkel csodálkozna a fesztivál árain, viszont 2023-as fejjel viszont nem nagy meglepetés. Nyilván nincsen szó egetverő olcsóságról, de a Szigeten tapasztalható őrülettől messze vagyunk. A sörök (Dreher Gold) 1300, de inkább 1400 forinttól indulnak, plusz 450 forintos repohár. A bor decije 600 forinttól indul felfelé, egy kóla pedig 950. Ha valaki felesezni akarna, akkor a vodka lehet a legkímélőbb megoldás: 1300 a négycentes Finnlandia, a pálinkák és a tequilák pedig 1600- és 1800-nál kezdődnek.

Enni sem olcsó, bár megint nem a 7500 forintos gyrosztál szintje: a 32 centisnek elmondott pizzák 3250 forinttól indulnak, feltéttel pedig nem sokkal kerülnek többe – ez ma Budapesten nem számít kiugrónak. Remek megoldás a vegán lepények és szendvicsek, amiket 2800-ért és 2400-ért be lehet szerezni, viszont az Erőmű melletti 2000-es hotdog minden jóindulattal együtt azért tényleg erős túlzásnak tűnik.

Jó tanácsok

Egy este alapján nehéz általános tanulság levonni az Inotáról, azonban azoknak, akik le terveznek jönni, pár tanáccsal mindenképp tudunk szolgálni. 

  • A várpalotai vasútállomáson több taxi is fog fogadni, de megéri várni a buszra, mert tényleg 10 perc alatt odavisz, és bár a nyitónapon tele volt álló utassal, de volt hely, és nincsen szó olyan tömegnyomorról, mint mondjuk a szigetes HÉV-en vagy mondjuk egyes kolorádós buszokon.
  • Meleg ruha: vasárnapig bezárólag nem mondanak harminc fok feletti nappali csúcshőmérsékletet, ellenben éjszaka irgalmatlanul le tud hűlni az idő, és simán benéz 15 fok alá is, ezért aki teheti hozzon melegebb nadrágot és valamilyen kabátot. 
  • Nincsen minden sarkon kuka, így ajánlott hozni vagy elvenni egy csikktartót a bejáratnál, annak aki dohányzásra vetemedne.
  • A Magyar Zene Házás eseményekre külön kell jegyet venni, ha valaki ideszóló eseményre akar bejutni, akkor legyen résen.
  • Ha valakinek sátorjegye van, akkor a megérkezés után induljon el a kemping fele egyenesen, a busz menetirányával megegyező vonalban. Pontosan ki lesz minden írva az irány, és mivel ott is ki lehet váltani a bérletet az ember megspóról magának egy abszolút felesleges félórás tekergést és kérdezősködést, ahogyan azt én csináltam.
  • Bár Várpalota nem egy metropolisz, egy nagyon kedves kisváros, amit érdemes megnézni napközben. Nem mellesleg pedig azoknak, akiket megterhelnek az árak, érdemes benézniük a Lidl-be, ami Volánnal bő 10 percre van a fesztiváltól.

Képek: Inota/FB