5+1 izgalmas előadó, akikre 2023-ban találtunk rá
december 29, 2023

Valljuk be, van valami megunhatatlan varázs az évvégi listázásban. Ugyan az „X+1 legjobb” clickbait felsorolásos cikkek divatja valahol a 2010-es évek közepén azt hiszem lejárt, gyakorlatilag azért december végén megengedett egyszer bedobni a formátumot, és sorra venni a leköszönő év történéseit. A lehetőséget mi sem fogjuk elhalasztani, szóval mutatunk nektek hat izgalmas előadót, akikre mi a blognál idén kaptunk fel a fejünket.

Lenkke_

Győztest azért nem szeretnénk hirdetni, de az tagadhatatlan, hogy Lenkke_ produkciója gyakorlatilag letarolta a blog szerkesztőségét a Kikeltetős debütálásának idején. Rengeteg pozitív visszajelzést kapott a szakmai zsűritől és a közönség soraiból is, ez pedig már nyárra egy Kolorádó nagyszínpaddá és Szigetes fellépéssé érett. Zenéit leginkább jó sok elektronikával és folk elemekkel díszített alternatív popként lehetne leírni, ami koncerten egy nagyon kellemesen táncolható live szetté áll össze. Ha még nem találkoztatok vele, hát itt az idő.

New Fossils

A jazz terén a nagyszerű zenészekből összekovácsolódott New Fossils volt a kedvenc debütálónk idén. A zenekar tagjai olyan zenekarokban játszanak együtt és külön, mint a Mordái, a Mörk, a Laiho, és a Deep Glaze. Zenéjükön az ebből fakadó sokszínűség érződik, bemutatkozó lemezük pedig jó barát lehet álmodozáshoz vagy barangoláshoz azok számára is, akik nem találkoznak sokat a műfajjal, de vevők az izgalmas, kicsit filmzenés, improvizációval megtoldott darabokra.

Lakótelep

Nagyon szeretjük a dobgépes-posztpunkot, így egyből megörültünk a zuglói-debreceni Lakótelepnek, mikor beadták jelentkezésüket az idei keltetőre. A duó valahol a Denevér által taposott úton halad, de a zenéhez hozzákevertek egy jó nagy adag „eastern european aesthetics” panelos, beton ping-pong asztalos hangulatot és egy legalább ugyanakkora adag kilátástalanságot. Debütáló kislemezüket itt tudjátok meghallgatni, alább pedig egy szettinghez eléggé passzoló Gólyás koncertfelvétel.

Zsé

Egészen váratlanul robbant be a hiphopba Zsé ’Panaszkönyv’-re keresztelt lemezével, ami tele van okos sorokkal, és jó értelemben nyomasztó és nyers hangulattal. A beatek inkább klasszikus boom bapesek, ami a már kicsit telített trapes hangzás után tök izgalmasnak hat, emellett pedig nagyon jól passzolnak a kicsit szomorú, kiábrándult hangvételhez. A lemezről és a teltházas Központos buliról itt írtunk bővebben.

Csinszka

Idén tavasszal kaptuk fel először a fejünket a gyönyörű hangú Csinszkára, aki akkor 3 év után adott egy kis betekintést készülő nagylemezébe. A ’Finally Opening Up’ végül nyáron debütált, és nagyon jó érzékkel gyúrja össze az alternatív r&b-t jazzel és soullal. A lemez hangszeres kíséretében többek közt a Jazzbois tagjai is közreműködtek. Szerintünk érdemes lesz még Csinszkára odafigyelni a jövőben.

+1 L.A. Suzi

Szalai Anna és Dorozsmai Gergő (sztár)duója ugyan két éve állt először össze, akkor sanzonos-borongós dalokkal debütáltak, az idén megjelent 17 számos lemezük viszont teljesen új színt adott közös zenéjüknek. Az L.A. Suzira átkeresztelt új produkcióval kapcsolatban joggal lehet olyan érzésünk, hogy valami tök mást hallgatunk, mint 2021-ben, hiszen az azonos nevet viselő lemez egy émelyítő stíluskavalkád lett. Van rajta diszkó és posztpunk, Mc Zsolax kikacsintás és váratlan rappelés is, szóval tényleg minden, amin meg lehet lepődni.

Hamarosan érkezik az év legjobb lemezeit szemléző bővebb cikkünk is, addig is ismerkedjetek az újonnan indult KERET Rádióval, ahol a most felsorolt előadók mellett rengeteg új, izgalmas magyar és külföldi zenével találkozhattok.