Tisztában lenni a dolgok méretével
január 25, 2017

Tavaly megjelent albumának első számához forgatott egyszerre beforgató és kiforgató klippet a TÖRZS. Az indie-alapokon nyugvó artpop trió példamutatóan nagy hangsúlyt fektet a zenekar vizuális megjelenésére, erre pedig keresve sem találhatnánk jobb bizonyítékot a Nem Vagyok videójánál.

A Balázs Soma-Nyitray Dániel-Lehoczky Zsombor alkotta TÖRZS lassan három éve alakult a Carbovaris zenekar mellékprojektjeként, és tavaly jöttek második nagylemezükkel, mely a Földön címet viseli. A srácok a nyitótrackhez készítettek egy látványos klipet, melyet Soma rögzített egy mikroszkópra szerelt kamerával.

Különböző növények termései, gyümölcsök, papír és egyéb random dolgok láthatóak sokszoros nagyításban.  „Hirtelen nem tudod, hogy ez most valami mikroszkóp alatt, vagy épp hogy eszméletlenül kinagyítva valami a galaxisban.  Ez nálunk egy visszatérő elem, klipekben, szövegekben és úgy általában a beszélgetéseinkben is.” – mondta el a klipről Dani, akinek a klip végén a szeméből fordul ki végül ez a vizuális metafora.

A klip célja Zsombor szerint megegyezik a lemez, és általában a zenekar alapvető gondolkodásával, vagyis minél emberibb akar lenni, úgy, hogy gondolatokról és érzelmekről, illetve ezek viszonyáról szóljon. „Nekem azért tetszett Soma ötlete, mert egy olyan összevisszaságot jelenít meg előttem, amiben létezik ugyan rendszer, de ahhoz, hogy rájöjjek, mi az, föl kell ismernem, hogy mekkora nagyságrendű méretben mozgok.”

A TÖRZS pszichedelikus space-popjához egyébként kifejezetten illik ez a látványvilág, a banda pedig Soma vezetésével a kezdetek óta törekszik a kifinomult vizualitásra.

Minden, amit csak kiadunk a kezeink közül, rengeteg gondolatcserére, főleg hosszú beszélgetésekre és filozofálásokra épül, amit aztán ki-ki a maga módján értelmez.

A videót egyébként analóg technikával rögzítették, és ha az ember mélyebben beleássa magát a TÖRZS munkásságába rájön, hogy a srácok minden anyaga érzékenyen, és óriási odafigyeléssel létrehozott alkotás.

A banda mindemellett nagyon erősen közösségben gondolkozik, tartottak már koncertet erdőben egy tisztás rendbetételéért cserében, szerveztek közös pikniket és kirándulást a követőikkel – tehát a természetközeliség is hívószó, ha a TÖRZS-ről beszélünk – ráadásul tavalyi albumukat közösségi finanszírozással sikerült felvenni.

  • A TÖRZS legközelebb február 25-én lép fel az A38-on a 30Y vendégeként. Csípjétek el őket!