Madarakkal repülve szállnak el a belső szorongások a Mörk új dalában

Cikk

július 30, 2021

Csóka Ágnes

1221

Novemberben jelentkezik második nagylemezével a Mörk, az új anyag első előfutára pedig a most megjelenő ‘Like A Bird’ című dal, mely szövegében a belső konfliktusok feldolgozására koncentrál, miközben léleksimogató meditációra visz zeneileg.

ESEMÉNYAJÁNLÓ ↓

A Mörk új albumát unortodox módon, havi egy számmegjelenéssel osztja meg a nagyvilággal. Saját bevallásuk szerint egy sokkal koherensebb irányt vettek, és ügyeltek arra, hogy a részek sokkal jobban illeszkedjenek egymáshoz. A történet novemberben teljesedik ki, de a most megjelenő dal már mutatja az utat, amit a következő hónapokban bejárhatunk velük. A keverésnél Fenyvesi Márton (Sinistra Budapest) volt segítségükre, inspirációként pedig olyan előadókat emlegetnek, mint a Khruangbin vagy az Unknown Mortal Orchestra.

Fotó: Sinco

A dal Szeifert Bálint “Jason” gitáros ötlete nyomán született és története öt-hat évvel ezelőttre nyúlik vissza. Azóta többször elő-előkerült a fiókból, de csak mostanra állt csak össze, főleg, hogy egy régóta dédelgetett zenekari álom valósult meg, és hangszerarzenáljukba bekerült az elektromos szitár-gitár is. A szerzemény a lemez talán legkönnyedebb dala, holott egy lelkileg megterhelő időszakban született, ami még a COVID előtt kezdődött a zenekar életében. A dal alapgondolatáról a következőket mesélték:

Belső konfliktusok kerültek felszínre, amikkel nehezen küzdöttünk meg, de sikerült. Hogy lehet az, hogy imádsz valakiket, mégis hatalmas nehézségek adódnak a kapcsolatotokban? Erre a belső vívódásra jött a járványhelyzet, amivel ez az egész csak még inkább párhuzamba került. A Like A Bird ezt a kérdéskört járja körbe, ezért számunkra egyfajta megnyugvást is jelent a megszületése. Valahol át is segített minket ezen a nehéz időszakon: láttuk, mennyire fontos az összefogás, és a mi kis mikroszintünkön is újraértékeltük azt, hogy például mennyire jó találkozni és együtt zenélni.

Fotó: Sinco

A ‘Like A Bird’ tehát őszintén mutatja be azt, hogy mindenki életében vannak nehéz, megterhelő időszakok, de ez a természet rendje, ezeket is meg kell élnünk ahhoz, hogy a megoldást aztán értékelni tudjuk. A dal szerkezetében is ezek a periódusok váltakoznak: a versszakokban felmerülő problémákon lát át ez a bizonyos, kívülálló madárka a maga nyugodtságával és ez a motívum jelenik meg a single borítóján is, ami a texasi Ishaq Fahim munkáját dicséri.

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!