Menu

Talán a blog olvasóinak kicsit értelmetlen bemutatni, ugyanis 2017 környékén letarolta a Madách téri zenehallgatókat a dalaival Baba Aziz, aki most több év után végre kiadta első lemezét.

Annak ellenére, hogy Aziz a Lucy című számon megkér minket, hogy ne hasonlítsuk senkihez, az első hallgatásra produceri munkában egyértelműen Kanye Westet, az album felépítésével, a dalok elején levő rövid (számomra picit idegesítő) skitekkel pedig Frank Oceant juttatta eszembe. Az első számban bevágásokat hallhatunk többek között Beton.Hofitól és Fluor Tomitól, akik ezekben a megszólalásokban képviselik az Azizzal szemben felállított hatalmas elvárásokat, amelyeket szinte teljesen lerombol a lemezen.

A lemez ugyanis mentes minden slágertől, sokkal inkább egy személyes projektről van szó, nem a közönségnek szól, hanem magának az előadónak.

Ez abból is látszik, hogy akkor jelent meg az album, amikor már teljesen leült az a hype, ami 2018-ban volt Aziz körül, a dalok pedig egyáltalán nem hasonlítanak például a RONDA című számhoz, ami mindenképp egy felkapott dalnak számított a közegben. Az R.I.P. egyértelműen megerősíti azt az elképzelést, hogy a zenéit soha nem másoknak írta, csak a saját szórakoztatására. Ahogy az eddigi dalokon, úgy ezen a lemezen is minimális marketing volt, a közösségi médiában egy-egy poszttal bejelentette, hogy érkezik, de semmilyen sajtómegjelenés nem készült róla, annak ellenére, hogy valószínűleg bármelyik zenei médium szívesen foglalkozott volna az anyaggal.

A témákban nem a megszokott flexelős hiphop szövegek vannak előtérben, hanem inkább a párkapcsolati problémák és zeneipari kritikák. Featekben is közelre nyúlt az előadó, megjelenik Figura és Egs, akikkel 2018-ban az Új Hullámot csinálta, Drilladeltoro és Beton.Hofi, akinek a közreműködése nélkül lassan nincs magyar hiphop lemez, de szövegel egy kicsit Kisé is az Isten Nélkül Freestyle elején.

Összességében egy egyben lévő, jól kitalált lemez lett a R.I.P.. Akik régen kedvelték Aziz dalait, azok valószínűleg ezt is fogják, viszont kétlem, hogy az utóbbi években könnyed trap dalokat megszerető fiataloknak kielégítő lemez lesz, de egyértelműen nem is nekik készült.

Támogasd a KERET blogot a Patreonon!

Támogass!

Támogasd a KERET blog működését havi rendszeres adománnyal a Patreonon!

500 FT / Hó

Támogatom

1200 FT / Hó

Támogatom

5000 FT / Hó

Támogatom

További cikkek