Ferko legújabb, The Anahit-remixében dimenziókaput nyit egy szebb univerzum irányába
március 27, 2019

Ferko kapcsán egy régebbi írásunkban már említettük, hogy dalai mögött rendszerint komolyabb jelentések húzódnak meg, amelyek a zenétől teljesen független területekre kalandoznak. Vadonatúj remixe sem különb, másodlagos értelmezésekről, honvágyról és zenei terápiáról beszélgettem Fábián Ferenccel.

Mellette szintén a Kikeltető berkeiből lehet ismerős Csányi Rita és a The Anahit neve. A dark- és elektronikus R&B-ben utazó csapat még 2017 nyarán debütált egy roppant mód szerethető és izgalmas anyaggal. Véleményem szerint az album egyik legerősebb dala pont az ‘In The Dark’ volt, így külön öröm, hogy Ferko ezt a számot vette górcső alá. Érdemes kiemelni, hogy remekül áll kontrasztban az eredeti dal sötét hangszerelése és az újragondolt verzió elszállós hangulata, ami a mondanivalót is teljesen új köntösbe öltözteti. A dalválasztásba és a közös munka hátterébe már Ferenc avatott be:

“Nagyon szeretem Rita zenéjét és hangját, korábban is volt már alkalmam vele dolgozni, ami igazán nagy élmény volt. Szerettem volna az egyik dalából egy igazi remixet készíteni, az én világomba helyezni az övét.”

A mix az utóbbi időkben különösen (és érthetően) nagy népszerűségnek örvendő ambient/techno vonalon mozog, a maga öt és fél percével pedig bőven hagyja kibontakozni az eredetileg meglehetősen rövid trekket. A lassan építkező dal kiragad minket a külvilágból és egészen más vizekre evez velünk, az ebből eredő sajátos adaptációkról és megfejtésekről így mesélt a szerző:

“Mindig minden dal mögött van valami érzés ami elragad, és az fogalmazódik meg hangokban. Ebben az esetben az eredeti dal sötétsége fogott meg, ami annak köszönhető, hogy kiköltöztem időközben Skóciába, ami által elég sok érzés kavargott bennem. Küzdöttem az ezzel járó honvággyal, magánnyal és idegenséggel annak ellenére, hogy amúgy nagyon szeretek itt lenni.

Végül hosszas vívódás után úgy döntöttem, hogy azért sem sötét irányba fogom elvinni, hanem megnyitom a dimenziókaput egy szebb univerzum irányába, ami inkább reményt fogalmaz meg. A dal aktualitása lehet, hogy amúgy is közeleg a Brexit, a világ éppen összeomlik körülöttünk, kell valami zene hozzá, ami segít átvészelni.”

Távolléte ellenére folyamatosan tervez hazai bulikat is, bár jelenleg még nincs fix dátum a naptárban. Mikor a skóciai színtérről kérdeztem, abszolút bizakodóan nyilatkozott. Tapasztalatai szerint a kinti szcéna abszolút nyitott, valamint egy glasgow-i fellépés alkamával úgy észlelte, hogy kifejezetten szerették azt amit játszik.

Ferko a múlt hónapban feltűnt a Pluto Sound második válogatáslemezén is ‘Horses’ című dalával, de érdemes lesz rá odafigyelni a közeljövőben, hiszen egy új kislemez elkészítésének gondolatát is latolgatja már.