Felszabadult és sokszínű lett a Flanger Kids legújabb lemeze
április 25, 2023

Szerintem lassan már senkinek sem kell bemutatni a Flanger Kids duóját az olvasóink között, hiszen visszatérő szereplői a blog hasábjainak. A lányoknak múlt héten jelent meg a második kislemeze, amit már ti is meg tudtok hallgatni.

Az új anyag első előfutára egyébként nálunk jelent meg még márciusban, a friss korong koncepciójáról és a dalokról egyenként pedig az alábbiakat mesélték alkotók.

A Flanger Kids új lemezének anyaga egy ötnapos alkotótáborban íródott meg 2022 szeptemberében a Balatonnál. A számok megírásánál kevésbé szabtunk keretet és támasztottunk elvárásokat magunk felé, csak akkor mondtunk ítéletet egy-egy dalról, amikor már valamennyire formát öltött. Az eddigieknél sokkal felszabadultabb és hatékonyabb volt ez a fajta alkotási folyamat. A végeredmény a korábbi anyagainkhoz hasonlóan eklektikus lett, de már nem küzdünk ez ellen. Az A-side-ot a B-side követi majd, amit hasonló hozzáállással tervezünk megírni és felvenni idén.

Hideaway

Ez a szám azokról az emberekről és kapcsolatokról szól az életben, amikben biztonságban érezzük magunkat annyira, hogy a rosszabbik énünket se rejtsük el, merjük elengedni magunkat és így átmeneti megnyugvást találhatunk.

No More Answers

Azokról az időszakokról szól, amikor nehéz célokat kitűzni, irányokat kijelölni és inkább csak ismételgetjük a jól berögződött szokásainkat, rutinjainkat. A dal az első refrén után elhagyja addigi karakterét és átmegy egy teljesen más stílusú és más tempójú középrészbe, majd ebből organikusan visszakeveredik az eredeti témához.

Bitter

Ezzel a számmal zeneileg a Start Overrel elkezdett vonalon szerettünk volna továbbmenni, ezért újra a percussion-loopokhoz nyúltunk. Nagyobb ívekben gondolkoztunk, így több idő maradt egy-egy ötlet kibontására. A Bitter arról a bénult állapotról szól, amikor nagyon fontos lenne beszélnünk valami komolyabb dologról, de ezt egyre csak halogatjuk, nem akarjuk szóbahozni, próbáljuk elrejteni a másik elől, de tudjuk, hogy egy ponton úgyis szembe kell majd néznünk vele.

Silent

Az egyik olyan szám a lemezen, ami Panka alapötletéből, az introban hallható zongoratémából indult ki, amit több érzetbeli váltás is követ. A témája a közönyösség, amibe egyre inkább belesüppedünk. Hajlandóak vagyunk belenyugodni bármibe, az ingerküszöbünk annyira kitolódott, hogy alig van valami, amin ténylegesen fennakadnánk. A szöveg reflektál az elmúlt években itthon zajló folyamatokra is, a középrész pedig az “elbutultak” kórusa. Nem titkolt célunk, hogy ez a dal felkerüljön a Bartók Konzi kötelező sztenderdek listájára.

Crawling

Ennél a számnál egy Spotify playlist számaiból inspirálódva próbáltunk olyan elemekből összerakni zenét, amikből korábban még nem. Teljesen komolytalanul dobáltunk be ötleteket, a dalszöveg is kb. negyed óra alatt íródott bármiféle komolyabb koncepció nélkül. Néha el kell engedni a komolykodást és jöhet a tánc.

No Sympathy

A másik dal, ami Panka ötletéből indult el, amit egy gitárlelén írt. Az akusztikus hangszerek miatt a hangzásvilága és a hangulata is elég más lett, mint a többi számnak, ezért lett Bonus Track-ként feltüntetve a lemezen. A Telekomnak ajánljuk reklámzenének. Azoknak küldjük, akik amikor kiderül, hogy zenészek vagyunk azt kérdezik, hogy “…és ebből meg lehet élni?!”.

  • Ez volt tehát az A-side a Flanger Kids-től, legközelebb élőben pedig május 18-án a Toldiban csíphetitek el, az első Move Gently Label bulin. A videók animációját Szilvás Fanni készítette, a képek pedig Komróczki Dia (<3) munkái.