Táncolj a békéért a PLUTO Sound és az OverGround közös buliján
március 31, 2022

Április elsején, vagyis holnap egy különleges buli erejéig egyesíti erőit a hazai elektronikus zenei szcéna két anyahajója, a PLUTO Sound és az OverGround, hogy bolondok napján reagáljanak bolond világunk történéseire. Ebben segítő társuk a Nyolcésfél, akik amellett, hogy házigazdái a rendezvénynek, már a krízis kezdete óta otthont adnak a hazánkba érkező ukrán embereknek. Az eseményen nemcsak a békéért táncolhattok, hanem az általatok felajánlott bevétel teljes összegével a rászorulókat támogatjátok. Az adományokat a Budapest Bike Maffiának küldik, akik gyógyszerekkel, tisztálkodó és tisztítószerekkel, ágyneművel és háztartási gépekkel segítik a menekülteket ellátó intézményeket.

Az estéhez egy szóló DJ szettel járul hozzá iamyank, a PLUTO Sound szárnyai alól pedig beáll a táncoltatásba Yorgos, aki a Deep Glaze mellett egy ideje már az elektronikus zenében is bizonyít, illetve a kiadó egyik alapítója, Huszár Kristóf is, akit az Agavoidból és a Synonymsből is ismerünk, de ezúttal Christopher Waverként tol egy live setet. Kristóf elhívta régi ismerőseit, Frenyó Endrét és Puszta Marcellt, akik a Pizza Amore house-techno brigádjaként támogatják meg a bulit. Az OverGround részéről érkezik egyik tagjuk ambient techno projektje, a port / land, Hataah a brazil favellákat megidéző trópusi bass szettjével és Ico, aki az ígéretek szerint brutál rave-vel zárja majd az éjszakát.

A részletekről maguk a szervezők meséltek, és egyúttal megosztottak pár infót a PLUTO Soundról és az OverGroundról is azok kedvéért, akik kevésbé ismernék ezeket a király kezdeményezéseket.

Huszár Kristóf: A PLUTO Sound egy többnyire elektronikus zenei kollektíva, ami mindenféle érdekes, zsánerek közötti határokat elmosó, kevésbé ismert projektnek ad táptalajt. Amellett, hogy zenei kiadóként, mixing-mastering és grafikai stúdióként funkcionálunk az elmúlt hét évben, célunk, hogy havi-kéthavi rendszerességgel eseményeket szervezzünk. További tervünk, hogy tágítsuk a palettát mindenféle más, nem zenei területen dolgozó alkotói közreműködéssel.

Az elmúlt hónapban kezdtünk el beszélgetni az OverGround-os srácokkal, hogy ötleteljünk egy kollabon. Hamar oda jutottunk, hogy ezt a közreműködést egy adománygyűjtő esemény formájában valósítsuk meg. Nehéz napokat okozott a tétlenség, ahogyan követtük a háború történéseit, talán ezzel a rendezvénnyel mi is hozzá tudunk járulni az Ukrajnából távozni kényszerült emberek mindennapjainak könnyítéséhez.

Nem tétlenkedtünk, az első megbeszélés napján elkezdtük megkeresni a zenész barátokat, hogy kinek lenne kedve egy ilyen eseményen játszani, és nagyon hamar össze is jött a line-up, amihez a Nyolcésfél még hozzásegített. A PLUTO Soundnak az elmúlt fél évben ez lesz a harmadik eseménye, reméljük hamarosan mutathatjuk a folytatást, akár újabb kollaborációt az OverGrounddal!

Puskás Dalma: Arra gondoltunk, hogy a Nyolcésfél egyik termében szeretnénk megrendezni az estét, ebben az épületben próbálunk másfél éve az Agavoidal és a PLUTO Sound bázisa is egyben. A hely művészeti tevékenységeknek ad helyet, főként próbatermek, stúdiók, műtermek üzemelnek itt és jelenleg ideiglenes otthont ad ukrán embereknek. A Nyolcésfél csapatának segítségével hamar találtunk egy olyan termet, ami egyelőre még üresen áll és szuper helyszíne lehet a bulinak.

OverGround Crew: Az Overground Sessions egy sokszínű, tematikus, elektronikus zenei eseménysorozat. Közös tapasztalatunk, hogy megannyi zenész van, akik próbatermekben, hálószobákban, stúdiókban készítenek jobbnál jobb, színpadképes produkciókat, amik sosem kerülnek napvilágra. Úgy gondoljuk, hogy ezeket a zenéket igenis érdemes publikum elé tárni, hiszen sokszor csak az első lépések-lökések hiánya az, ami meggátolja a DJ-ket, producereket, hogy saját bulikat szervezzenek, lemezeket adjanak ki, és elhiggyék, hogy az alkotásuknak olyan értéke van, ami szélesebb körben is megállja a helyét. Ez a lehetőség nemcsak a profi technikával megvalósuló koncertet jelenti, hanem a fellépés több kamerával való felvételét, és a hang digitális rögzítését is, ami a későbbi előmenetel során remek menetlevél lehet a pályájuk elején álló ígéretes alkotók számára. A sessionjeinket moderált kerekasztal beszélgetésekkel kezdjük, így az előadók zenéjükön kívül élőszóban is beszélhetnek hatásaikról, céljaikról és az est fellépő művészeivel is megismerkedhetnek, így elősegítve a későbbi kollaborációk lehetőségét is.

Egyik Overground Sessions-estünkön kezdtünk el beszélgetni Dalmával. Gyorsan kiderült, hogy hasonló vizeken evezünk, ezeket a hajókat pedig a lelkesedés hajtja, ezért nem is tétlenkedtünk sokat, pénteken már közösen kötünk ki a Nyolcésfélben. Ahogyan Kristóf és Dalma is mondta, a kollaboráció már egy ideje érett, és az aktuális eseményeket látva nem is volt kérdés, hogy mi legyen az első közös este apropója. Különlegesen hasznosnak érezzük azt a lehetőséget, amit a Nyolcésféltől kapunk, hiszen így valóban lokálisan tudunk segíteni egy globális problémán. Tulajdonképpen az a pénz, amit a hatodikon összekalapozunk, az ötödikre megy a rászoruló embereknek. Az OverGrounddal havi szinten rakunk össze elektronikus zenei stílusokra épülő tematikus eseményeket. Nem akarunk egy-egy jelenleg populáris zsáner farvizén evezni, sokkal inkább a szubkultúrák összehozása és a keverése a célunk, amit ezen az estén is tetten lehet majd érni.

Reméljük, hogy ezzel az eseménnyel tovább tudjuk vinni a táncterek örök hagyományát; a kultúrák találkozásának lehetőségét és biztonságos teret adni mindenkinek a szabadság megélésére.