Újabb ütős nevekkel gazdagodott a Vanishing Point pszichedelikus utópiája
július 6, 2018

Napra pontosan három hónap múlva ismét pszichedelikus álomvilággá változik a Dürer Kert, a Middlemist Red kezdeményezéséből már másodjára megrendezésre kerülő Vanishing Point fesztivál alkalmából.

A nyár végéig még számíthatunk újabb bejelentésekre, de a lineup már most garantálja a változatos megőrülést:

Budapesten köszönthetjük a nyugat-európai neo-pszichedelikus szcéna két oszlopos zenekarát Angliából, a The Wytches-t és a Wolf People-t; pörgős indie rockkal érkezik az olasz Soviet Soviet formáció; álomszerűen szétcsúszós lo-fi popra hangolódhatunk rá a chicagoi Paul Cherry koncertjén; a dallamos psych-rockról pedig a német Ogrom Circus gondoskodik.

A magyar felhozatal is kifejezetten erős – már az első nevek közt jelentették be a grunge – garage rock vonalon mozgó Fat & Cute zenekart, és a hazai lo-fi klasszikus Zombie Girlfriendet. Velünk lesz még a szörfpunk Panel Surfers, valamint a magyar pszichedelikában meghatározó Puma Danger és Deep Glaze – és természetesen idén sem maradhat el a Middlemist Red bulikkal járó katarzis sem.

A három teremben zajló koncertek mellett pedig a Dürer kerthelyiségében egész este jobbnál jobb hazai DJ-k és producerek gondoskodnak a hangulatról.

A Vanishing Point szervezői fontosnak tartják, hogy niche fesztiválként egyedülálló élményt nyújtsanak a mainstreamtől elszakadni kívánó látogatóknak.

Ennek természetes alappillére a kiemelkedően jó zenei felhozatal – még olyan fellépők esetében is, akik itthon kevésbé ismertek – és az átgondolt vizuális világ kohéziója. Utóbbi a pszichedelikus irányzatoknál kiemelten fontos, hiszen a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúrájából gyökerező műfajnak mindig is meghatározó velejárója volt a sajátos képi világ és atmoszféra.

Ezt a vonalat továbbra is tudatosan ápolja a fesztivál, az idén is iszonyat menő grafikai anyagok mellett ismét arra számíthatunk, hogy a koncerttermek, a kert, és a köztes területek is pszichedelikus arcot öltenek – minden teremnek meglesz a maga sajátos vizuális hangulata, akár a szponzori jelenlét elengedése árán is, emelték ki a szervezők.

Törekvés továbbá, hogy minél kevesebb kompromisszumot kelljen kötnünk a koncerteket illetően, így a termek időbeosztását is úgy alakítják, hogy minél több fellépőt megnézhessen a közönség, ütközések nélkül.

A lineup a legújabb bejelentésekkel együtt sem teljes, de az early bird jegyek már így is elfogytak – gyanús, hogy nem csak az érdeklődés, hanem a hangulat is hatalmas lesz, így érdemes addig lecsapni a fennmaradó belépőkre ameddig lehet.

  • Október hatodikán tér vissza a Dürerbe a második Vanishing Point – ne maradjatok le!

Fotók: Komróczki Diána