Lekvárherceg felveszi a harcot a világ ellen, miközben mi végigkrúzolunk az új Vice Cityn – videók, amiket nehéz felejteni a 07. Klipszemléről
november 14, 2023

Utazás a friendzoneba kerülés utáni ágyon forgolódástól a pinkcore házibuliig és azon túl / Lölő haciendájában pár pillanatra magát mocskosul gazdagnak érző betörő / belső küzdelmek naplója egy telirajzolt jegyzetfüzet színes lapjain / hullámvasutazás a Kádár-korszak állott levegőjéről, zűrös bizniszekkel teli ezresfordulós évekről és az elidegenedett jelenről szóló vetítés előterében – pörögtek ezek és még rengeteg erős videó a 07. Klipszemlén, amely győztesei közül lejjebb írunk párról, amik beleégtek a retinánkba.

A szemlén egymás után levetített klipeket nézve nehéz lenne arra a következtetésre jutni, hogy a termés legalább meghatározó része ne lenne nagyon jó. A legtöbb videó viszont egyértelmű esztétikai és szórakoztató értéke ellenére, a szélesebb körben berobbant neveken, illetve az algoritmusok vastag falán áttörő sikereken túl mégsem jut el nagyobb közönséghez. Még a díjazottak közül is jó néhány klip nézettsége a pár ezrestől a tízezerig tartó tartományban bolyong a Youtubeon.

A videóklipek éves felvonulásán a hátradőlve szakmázós kerekasztal-beszélgetések és az első koncert utánra össznépi találkozó verődik össze. Az Akvárium teraszán ilyenkor ritkán látott sűrűségben hesszelnek a cobain-napszemüveges alakok között a szcénában régebb óta mozgó előadók, az újabb arcok és a mindenféle klipalkotó- vagy menedzsmentes emberek. A helyzet remek alkalom volt arra is, hogy megkérdezzünk aznap díjazott alkotókat arról, hogy mit gondolnak a fenti felvetésről.

Glsch, azaz Gergály Norbi, a Legjobb Koncepció díját nyerő Slow Village oszlopos tagja abból az irányból közelített a kérdéshez, hogy a klipkészítés nem arról szól, hogy hány ezren nézik majd meg.

„Szerintem a dolog szépsége, hogy nem az dönt, hogy mekkora összeg lett ráfordítva vagy hogy elég nézettsége van, hanem hogy a vizuális élmény mennyire tudja megfesteni az ötletet, amit a dal megfogalmaz”

– mondta.

A tömegben betaláltuk még Brauner Mátét és Bálint Dánielt is, akik Sisi Legjobb Látványért díjazott Szia klipjéért felelősek, mint rendező és mint operatőr. Az operatőr szerint alapvetően azért sikkadhatnak el a jó klipek a radar alatt, mert iszonyatosan nagy a szórás, „kurva nagy a vizuális folyam, a tartalmak folyamatosan támadnak az érzékeidre. Sokkal nehezebb kiemelkedni mióta van az Insta sztori meg a Tiktok. Öt-nyolc évvel ezelőtt még tök mást jelentett egy klip, még kiemeltebb státusza volt a tartalmak között. De a műfaj és a forma folyamatosan válaszol a kihívásokra, és a sokkal nagyobb zajból is ki lehet tűnni, még ha teljesen máshogyan is, mint korábban” – mondta Bálint.

Brauner az ellenkező irányból fogta meg a témát, szerinte pont ezért hatalmas nézettségeket ér el egy csomó klip, amik korábban biztos nem tudtak volna. „Olyan előadók, mint pl. Sisi házilag összevágott videókkal robbannak nagyot, és ha valaki a Tiktok vagy az Insta miatt bepörög, akkor durván beindul a láncreakció, mennek a kattintások. Teljesen vegyes és kicsit kiszámíthatatlan is ez, de én amúgy pont, hogy a jelenség pozitív oldalát látom” – mondta a rendező.

Ezek után pedig jöjjön impresszionista szemezgetésünk a nyertes klipekből, amikre kimondottan nehéz fél óránként nem gondolni:

Lee y – Misery

Lee y és alkotótársai voltak az idei szemle meglepetésgyőztesei, még hozzá nem is csak egy kategóriában. A Misery című szám klipjével – amit egyébként egy MOME Open kurzuson hoztak össze – a Carson Comával megosztva hazavitték a Legjobb Klip fődíjat, és ezt megfejelték a legjobb alakításnak járó elismeréssel is. A számban a nyugtalanító R&Bs-hip hopos szöveget sok más fel-felbukkanó hangzás mellett egy basszusgitár pötyögése kíséri végig, miközben hasonlóan nyugtalanító képek követik egymást. Egy kövér, biciklis ételfutárként dolgozó srácot figyelünk közelről, akinek személyes szabadságharca az evés és az őt tömő nagymamájával folytatott szeretettel és gyűlölettel teli kapcsolatban élesedik ki – majd bicajozik el a groteszk megváltásig? A Miseryben dalszöveg és videó elsőre zavarba ejtő, elképesztően jól illeszkedő szabados kapcsolatának lehetünk szem- és fültanúi.

Amoeba – Sinncinnati

Meghalt a synthwave, éljen a synthwave! A Fonogram-díjas Amoeba léleksimogató szintis/boogies diszkófunkjához készült klip a Legjobb Sztori díját nyerte meg Bongor – Lölő videójával megosztva. A lepattant klub falát támasztó főhőseink kapnak egy képregényt egy gyanús alaktól, amin keresztül belecsöpennek a soha nem létező Sincinati synthwave esztétikában úszkáló világába. Jöhet a Dodge Chargerrel krúzolás a városban, cowboy kalapban kígyóra lövöldözés, koszos kocsmából elindulva egy trip alatt nagykoncerten haknizás, és a többi, persze csattanóval a végén. Ezután a klip után nem tudom, kinek ne támadna kedve bajt keverni ebben a 70-es években ragadt Vice Cityben. A klipet Sabák Péter, a zenekar frontembere rendezte a Sha/Pe films és a Tres Atletos külföldi függetlenfilmes cégekkel együttműködésben.

Dope Calypso – Killdozer

Jól szerepelt a Dope Calypso – Killdozer is, a Legjobb Rendezés mellett a WMMD – az egyik legnagyobb hazai zenedisztribúcióval foglalkozó cég – különdíját is hazavihette a zenekar. A dalt először a 2021-ben megjelent, Tears to Freshwater című albumukon hallgathattuk rongyosra, aztán még több mint egy évet kellett várni, hogy a videóklip is megérkezzen hozzá. Végül tavaly decemberre jutottunk el odáig, hogy debütált a Killdozerhez készült kisfilm, amelyet meglepő módon Lovasi András, Puzsér Róbert, és Till Attila is beharangozott a zenekar közösségi oldalain. A videót Szabó Áron rendezte, a főszerepben pedig Sarkadi Miki, a zenekar frontembere remekel.

Sisi – Rappelj Jobban / Szia

Sokaknak valószínűleg már nem kell bemutatni az elmúlt évben egy égő ház közepén tartott dinamitként berobbanó Sisit, aki a Kezeket fel című számával már a tavalyi Klipszemlén is megnyerte a legjobb performansz kategóriát. A tavaly év végén megjelent Rappelj jobban home-made videóklipje most ezüstérmes lett a Legjobb Sztiló kategóriában. 

Sisi az idei Kikeltetőn is megfordult, ami után interjút is készítettünk vele, kiadta négyszámos Sistematik nevű kislemezét, és videóklipet is készített korábbi, Szia című dalához. Ezt Brauner Máté rendezte az Umbrella Collective csapatával, és most a Legjobb Performansz díját is bezsebelték vele a készítők. „Nálam abszolút nem újdonság, hogy a határvonalon ugrálok a legboldogabb és legletargikusabb érzések között a hétköznapi életemben is, és ez a szakmához való hozzáállásomat is befolyásolja, ennek eredményeként született meg a Szia” – mondta Sisi a klip megjelenésekor a Recordernek.

HOCUSPONY – Dobban / Hármaska

Nagy sikert arattak a Klipszemlén a Hocuspony idei első kislemezéhez készült videóklipek. “Suttyó, hangos, gyors, prosztó mocsokság. Imádom.” – mondta Sajó Dávid még három éve a 2021-es Kikeltetőben felfedezett zenekarról. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, végigjátszották Kolorádótól az Ördögkatlanig az egész 2022-es nyarat, majd idén márciusban előálltak az öt számos kislemezükkel. Ez lett a Hármaska, amelynek számai közül kettőhöz is készült videóklip, a Klipszemlén pedig mindkettőt díjazta is a zsűri. A Hármaska videóklipje Lippai Balázs rendezésében állt össze, a dal alapvetően a túlfogyasztásról szól, így a képi anyagban is szerettek volna minél több történést felhalmozni. Mint kiderült, ez elég jól sikerült: a Hármaska kapta a Legjobb Performanszért járó díjat, amit a zenekarok videóban nyújtott alakítása alapján bírált el a zsűri.

A Dobban a zenekar második eddig kiadott videóklipje, amiben az orosz származású Anna Zaboeva rendezésében követhetjük végig egy nagymamájával élő jószívű metálos tini mindennapjait, aki egyre inkább kiakad barátai megesett viselkedésén. A klipen egy nemzetközi csapat dolgozott, a Klipszemle döntőbizottsága pedig a Legnagyobb Dili díját szavazta meg rá.

Tingyela Dóri – Néni a buszon

A Néni a buszon Tingyela Dóri első megjelent száma, ami nem mellesleg Hegyi Olivér ‘HOLI’ Mome-s kurzusán íródott. A dalhoz készült videóklipet Vészi Samu rendezte, kockáin egy lomtalanításon életre kelt banyatank elégikus barangolásait követhetjük végig a nagyvárosban. A fényelésért Nagy Botond, a grafikai munkáért pedig Sáránszky Bence felelt, az operatőr Tóth-Heyn Máté volt, majd Kőváry Dániel, azaz ‘Constant K’ vágta meg az anyagot. Tingyela Dóri jelenleg István Gergellyel, a Hiúz énekes-gitárosával dolgozik egy nagylemezen, szóval várhatóan ismét hallani fogunk felőle a közeljövőben. Addig is a klip alatt mi is nagymamáink kedvenc bevásárló alkalmatosságával lebeghetünk a végtelen nyugalom tengerén bő öt percig.

lekvárherceg – nemisértem

Nehéz lenne szó nélkül elmenni lekvárherceg egzisztenciálisan súlyos, arcodba zúduló szövegéből, és húzós grimeszerű beatből épülő nemisértem trekk videója mellett. Csak egy mondat: lekvárherceg az elfelejtett magyar falu kulisszái között az őt „hanyagolhatónak” néző külvilággal szembe fordítja a dühét, majd a klip végén ezüsttálcáról tömnek disznófejet a szájába egy mozgó szekéren. Az amúgy is nehezen felejthető klip talán ennek az utolsó résznek az elképesztő filmkészítői bravúrjáért nyerte el a Legjobb Operatőri Munka ezüstdíját, mindez Tóth Fabó operatőr, és Darmos János focus puller munkáját dicséri. Lekvárherceg, Szabó László rendező és társaik elemi erővel adnak hangot és arcot annak, amit hajlamosak vagyunk kisujjal eltartani magunktól.

Kiemelt kép: Zoltai András

Szerző: Dienes Gábriel, Krász Zsombor