A Carson Coma és Lee y egyhetes kurzuson készült videói a 07. Klipszemle fődíjasai, de az év Legnagyobb Dilije is el lett ismerve
november 10, 2023

Lezajlott a 07. Klipszemle, a legjobb magyar vonatkozású videóklipek éves versenye. A már jó szokás szerint az Akvárium Klubban megtartott rendezvényen a Legjobb Klip fődíjat megosztottan az egyre magasabbra törő Carson Coma Feldobom a követ című számához készült klipje, és az este meglepetéseként két kockát is bezsebelő Lee y Misery című videója nyerte, ami egy egyhetes MOME Open kurzusról jutott a magasba. Az idei kiadásban rekord mennyiségű kategóriában rekord számú vizuális művészeti alkotást ismertek el, de a szemle ezen túlmutatva minden évben a zene körül mozgó kreatívok közti találkozásokról és barátias beszélgetésekről is szól.

2023-ra az AI belopta magát a videóklpikészítésbe (is), ebben a mezőnyben a szemle első díját a BALKAN VIP 100 CSÓK videója nyerte. A korábban megúszósnak tartott táncközpontú klipek között is először hirdettek nyertest, a Legjobb Dance kockáját a konkoi 33000 feet above sea level alkotói érdemelték ki. A műsort vezető Co lee és Miller Dávid azt mondták, már nem érkezik be annyi klasszikusan trashnek mondható klip, ezért egy ideje Legjobb Dilire változtatták a kategóriát, amit a HOCUSPONY DOBBAN klipje nyert meg.

A Magyar Klipszemle első, 2015-ös kiadása óta az egyik legfontosabb zeneipari háttérrendezvénnyé nőtte ki magát, találkozási pont lett zenészeknek, filmeseknek, és a kreatív szakma mindenféle más képviselőjének. Az idei szemle a hip-hop-ra fókuszált, a vetítések mellett olyan fellépők váltották egymást az Akva termeiben, mint Sisi, Lil Frakk vagy a Wavy tagjai, a gála utáni afteren pedig Miki357, Fluor Tomiék és DJ Pampinho rakták a trekkeket pultban, és debütált Fluor klasszikusának happyhardcore-remixe: a HAPPYGRÁNÁT. 

A Carson Coma Feldobom a követ videója nyerte a Legjobb Operatőri Munka díját is, Hagyjál, Lomtalanítok! című klipjük pedig a Legjobb Styling kategóriát vitte haza. A Legjobb Animáció aranydíjasai Dzsúdló Keringő, és az ANTAL GÁBOR TRIÓ WALKING ON THE PLANET videói lettek, és mint sok másik kategóriában, itt is olyan erős volt a verseny, hogy a zsűri odaítélt ezüst és bronz elismeréseket is. A Legjobb Koncepció díját a Slow Village nyerte, a Legjobb Látvány Sisié volt, a Legjobb Sztilót pedig Pogány Induló húzta be. A Legjobb Rendezés aranydíjasa a Dope Calypso lett, ők a WMMD különdíját is megnyerték. A WMMD az ország legnagyobb zenei disztribúcióval foglalkozó cégeként az alkalmat megragadva bejelentette, hogy létrehoznak egy 15 millió forintos alapot a hazai független előadók támogatására.

A Közönségdíjat megosztva Dzsúdló Keringője és Pápai Joci és KKevin Fénybenjárók alkotásai kapták, a Szervezők Különdíját a Magna Cum Laude, a Zsűri Különdíját pedig Tingyela Dóri elégikus videója kapta. A Legjobb Ötlet aranydíját pedig az idén közel tíz év után új albummal jelentkező Kispál és a Borz kapta.

A szervezők szerint a klipügyi felvonulás történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozott fel, közel dupla annyi videó került a shortlistre, mint korábban bármikor – 450 nevezett alkotásból került ki az a 92 klip, akik versenybe szálltak. A Szemlén soha ennyi díjat sem osztottak még ki, az erős klipek között több holtverseny is kialakult: összesen 22 kategóriában 49 nyertest hirdettek.

A minden évben megújuló zsűri tagjai idén Nagy Marcell operatőr, Fekete Xénia reklámfilmrendező, Sivák Zsófia fotós, Pálffy András, a Budapest Park alapító-igazgatója, Sánta Balázs, a MOME oktatója, Zámbó Anna, a Republic Group tartalom igazgatója, Bar Soma, a Grand Brush kreatív igazgatója és Kersner Máté, a Telex újságírója voltak.

Az eszméletlen jó – ha esetenként kevéssé is ismert – videoklipek és a zenei szcénákon átívelő találkozások szemléjéről nemsokára jelentkezünk egy beszámolóval a Kereten. Stay tuned!

A díjazottak teljes listája pedig:

LEGJOBB AI VIDEO

BALKAN VIP – 100 CSÓK

LEGJOBB ALAKÍTÁS

LEE Y – MISERY

LEGJOBB ANIMÁCIÓ

ARANY

ANTAL GÁBOR TRIÓ – WALKING ON THE PLANET

Dzsúdló – Keringő

EZÜST

Azahriah – Kaotikus egy ház!

BRONZ

Follow The Flow – Se rád, se rám

LEGJOBB DANCE

konkoi – 33000 feet above sea level

LEGNAGYOBB DILI

HOCUSPONY – DOBBAN

LEGJOBB IMAGE KLIP

PETOFI – Komorebi

LEGJOBB KONCEPCIÓ

ARANY

slow village – bárcsak 

EZÜST

Jakab Péter – Squonk

Saya Noé – In Motion

BRONZ

EPMK km. Holt Lenszkij – Amikor meghaltam

Co Lee – Olyan Vagyok

LEGJOBB LÁTVÁNY

ARANY

Sisi – Szia

EZÜST

VIDAL – RENGETEG

BRONZ

6363 km. Szendrői Csaba (Elefánt), Beton.Hofi – NEM én

ZÓRA – Nem Értem

LIL FRAKK, D.KOMS, DZSÚDLÓ – PISZTOLY

LEGJOBB LYRIC VIDEO

6363 – Túl

LEGJOBB MOOD VIDEO

Cancel. – Disappointed

LEGJOBB OPERATŐRI MUNKA

ARANY

Carson Coma – FELDOBOM A KÖVET

EZÜST

lekvárherceg – nemisértem

Doggos – Klór

BRONZ

Feher Balazs – Broken Flower

LEGJOBB ÖTLET

ARANY

Kispál és a Borz – Mocsár

EZÜST

Beatrick x Co Lee x Miller David – ANGYAL

BRONZ

Dzsúdló – Függő/Rosszlány

LEGJOBB PERFORMANSZ

HOCUSPONY – HÁRMASKA

LEGJOBB RENDEZÉS

ARANY

Dope Calypso – Killdozer

EZÜST

Sorbonne Sexual – édesanyám / édesapám

BRONZ

Lil Frakk – Menedzser

LEGJOBB STYLING/JELMEZ

Carson Coma – HAGYJÁL, LOMTALANÍTOK!

LEGJOBB SZTILÓ

ARANY

Pogány Induló – Afro Beat

EZÜST

BatBoy feat. Atka – Pozi

Azahriah – szosziazi

Sisi – Rappelj jobban

BRONZ

eszela – asztma

Manuel – Vigyázz

LEGJOBB SZTORI

bongor – LÖLŐ

amoeba – sincinnati

LEGJOBB VÁGÁS

Marlev – Schunda

#6000 Kolg8eight feat. Csoky, Rigo, Ekhoe – Szemtelen

LEGJOBB KLIP

Carson Coma – FELDOBOM A KÖVET

Lee y – Misery

KÖZÖNSÉGDÍJ

Dzsúdló – Keringő

Pápai Joci x KKevin – Fénybenjárók

SZERVEZŐK KÜLÖNDÍJA

Magna Cum Laude – Dobd le a cipőt

ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

Tingyela Dóri – Néni a buszon

Kiemelt kép: Zoltai András