Megnéztük a legutóbbi Ten Years Before-bulit
november 18, 2016

Múlt csütörtökön a Mikában jártam a Ten years before aktuális eseményén, ahol a Blooming Blue és a Bulbs mutatkozott be. A két együttes meglehetősen különböző stílust képviselt, még sem éreztem disszonánsnak az egészet, hiszen mindketten tudtak újat hozni a saját stílusukon belül.

A  gödöllői Blooming Blue indiefolk-indiepop stílust képviselt, kezdetben kétfős felállásként működött – Székelyhidi Zsófi és Rácz Adorján duójaként, de aztán annyira megnőttek, hogy alig fértek el a színpadon. A koncertet két olyan dallal kezdték, ami ezt a duós időszakot elevenítette fel, majd, mint egy kortörténet építették fel a koncertet elérve a mai zenei igényeknek teljesen megfelelő fesztiválhangzásig. Először a veszprémi utcazene fesztiválon tűntek fel, a közönség nagy része úgy tűnt onnan ismeri a zenekart.

A második produkció a sógori kötelékből szövődő Bulbs volt, amit Karmer Veronika és Szipszer Szabolcs (Locust On The Saddle, Feketedoboz, Karmapolis) alkotott. Egy erősen elektronikus, Chvrchesre hajazó énekkel tarkított skandináv elektropopot kaptunk tőlük. Külön érdekesség, hogy Veronika és Szabolcs táv-zeneszerzők emailben küldözgetik egymásnak az anyagokat, és így állnak össze a számok. Személy szerint nagyon élveztem, szerintem  nem nagyon lehetett nem táncolni a zenéjükre, mégis, amikor néha abbahagytam a shoegazelést, viszonylag csalódottan konstatáltam hogy nem csak a közönség, de a zenekar (pontosabban az énekesnő) sem mozog annyira, mint amennyire elképzeltem.

Mindenesetre megkerestem pár embert, hogy meséljenek az élményeikről.

Dávid

Miért jöttél el a koncertre? Hallottál már valamelyik együttesről?
A Blooming Blue-ra jöttem el, az énekes egyik barátnője hívott el a koncertre. Én nem mozgok zenei téren, de nagyon tetszett, amit láttam.

És mint kívülálló, mennyire látod bennük a potenciált?
Hát ha azt folytatják, amit az első 5 számnál csináltak akkor nem, azokat inkább otthon, borozgatás mellett lehet hallgatni, nem mozgattak meg annyira.  Ha az utolsó 3 dalhoz hasonlókat játszanak, azt sokkal jobban el tudom képzelni egy koncerten, sokkal pörgősebbek voltak.

És mit gondolsz a helyszínről?
Érdekes hely, tetszik az éles váltás a lenti koncertek és a fenti éttermes hangulat között. Egyébként nagyon jól éreztem magam, szerintem nagyon jól szóltak.

Dani és Csongor

Ismertétek már korábban valamelyik zenekart?
D: A veszprémi utcazene fesztiválon találkoztam már a Blooming Blue-val.

CS: Én még nem hallottam róluk.

És milyen volt elsőre illetve másodjára hallani őket?
D: Második élménynek mindenképpen jobb volt, szerintem sokkal eredményesebb volt. Leginkább annak köszönhető, hogy majdnem teljesen más volt a setlist, illetve több volt a saját szám, ami mindenképpen nagy pozitívum.

Cs: Első benyomásként nagyon tetszett. Ahol jobban el tudom képzelni, az egy szabadtéri színpad, ahol felnézel az égre és lehet élvezni az ilyen zenét. A pincében elég nehéz ezt átérezni.

Hogy éreztétek magatokat egyébként?
Nagyon furcsa volt, hogy leültek az első sorokban, elég kiábrándító volt. Mondjuk a koncert első fele tényleg csendesülősebb volt, de akkor sem értem ezeket az embereket. Az alapindok egyébként az volt, hogy a hátul állók lássanak, de így inkább úgy nézett ki, mint egy osztálykép fotózás.

Elég nagy a versengés indie zenekarok között, szerintetek lehetnek kiemelkedőek?
Ha ebbe energiát fektetnek akkor persze, lehetnek kiemelkedőek, de Zsófiék élvezetből csinálják. Ha a második felét nézzük a koncertnek, az sokkal energikusabb, táncolhatóbb volt.  Az első, nyugisabb fele inkább tábortűz mellé, mint fesztiválra való. Ha még pár olyan számot írnak, mint az utolsó három akkor fantasztikus lenne, mert arra lehet tombolni, és nem engedné leülni az embereket az első sorban.

Hogyan tetszett Zsófi hangja?
Zsófi hangjában az tetszik, hogy nem mű, hanem meglepően tisztán és erőteljesen énekelt.  Ha nem lett volna mikrofon, akkor is tisztán hallható lett volna.

A színpadképpel meg voltatok elégedve?
Kicsit talán sokan voltak a színpadon, de meglepően jól szólt, főleg hogy ilyen kis helyeken gyakran el szokták rontani a hangzást. Szívesen eljönnénk még egy koncertre.

Marci, Peti, Fanni és Blanka

Hogyan jutottatok el a koncertre?
A Blooming Blue-t ismertük korábban, Veszprémből és Facebookról, de korábban is voltunk már koncertjeiken.

Miben különbözött ez a koncert az előzőektől?
Ezen több számot, és ami még fontosabb, több saját számot játszottak. Viszont kevesebb volt a hely és kevesebb hely volt az őrjöngés. Szerintünk hangulatos volt, hogy pár számnál leültek elől. Ha egy nagyobb helyen játszanának, akkor is el tudnának érni egy csomó embert.

Elég éles váltás volt a két zenekar között, szerintetek mi volt a legfőbb különbség a kettő között a stílust leszámítva?
A második zenekarba könnyebb belelépni, a basszus könnyebben magával ragadja az embert. Az elsőnél kell az a ráhangolódás, amit a koncert elején a lassabb számok adtak.

Milyen zenekarokkal tudnátok elképzelni a Blooming Blue-t?
A Blooming Blue-hoz nem nagyon hallottam még hasonlót, viszont egy színpadon simán el lehet képzelni a Kensingtonnal, vagy az Oh Wonderrel.

Szerintetek hol lesznek tíz év múlva?
Hát a mi házibulinkon tuti ott lesznek.

Peti és Kata

Melyik koncertre jöttetek?
P: Én a másodikon voltam

K: Én ott voltam mindkettőn.

A Blooming Blue-t vagy a Blulbs-ot ismertétek már?
A Bulbs-ot ismertük jobban, ez énekesnő a munkatársam. Az első koncertre csak azért jöttem el, mert korábban érkeztem és azt hittem, hasonló stílus a kettő. Aztán kiderült, hogy nem.

Hogy éreztétek magatokat a koncerteken?
Teljesen más volt a kettő. A Blooming Blue egy jó úton haladó, aranyos zenekar. Kicsit gimis hangulatom volt, a koromhoz nem illik annyikra. A Bulbson jobban éreztem magam, arra jobban fel tudtunk pörögni.

Hallottátok már a Bulbsot korábban?
Igen, a Kuplungban, ott szerintem jobban játszottak, nagyon elemében volt a Vera, az jobban sikerült. Most látszott rajta, hogy izgult.

Engem kicsit zavart, hogy nem mozgott annyira a zenekar játék közben, ti hogy vagytok ezzel?
Szerintem ez nem egy koncertterem, nagyon rossz az elrendezés. Mondjuk szerintünk a stílushoz jobban illik, hogy közben annyira nem mozognak.

Szerintetek mennyire van jövőjük?
 Szerintem nagyon számít, hogy tudjuk, hogy nekik ez hobbi és nem főállás, így más közönségként is állsz hozzá. Hobbizenekarként szerintem simán működhet tovább, ha nekik ez a kikapcsolódás és jól érzik magukat.

Fotók: sinco, Jezerszky Máté