Élmények a nehéz napokra, vagy ingyen bejutás? Megnéztük, miről is szól a szociális jegyrendszer
augusztus 16, 2023

Az elmúlt időszakban több kezdeményezés is napvilágot látott, ahol a fesztiválok és különböző rendezvények kedvezményes, vagy akár ingyenes jegyeket bocsátottak az arra rászorulók részére.

A fesztiválozás ugyanis nem olcsó, egy 4-5 napos eseményért sok esetben 40-50 ezer forintot is elkérhetnek, így nem mindenki engedheti meg magának. Ennek a megoldására idén a Kolorádó például 20 darab szociális jeggyel készült, de a Santsat is bevezette már az 1500 forintos szolidaritási jegyeket. Korábban is volt példa hasonló akciókra: a Fishing on Orfű évek óta biztosít fél áron belépőket a fogyatékkal élőknek, a Bánkitó Fesztivál pedig 20% kedvezménnyel készül a pedagógusoknak, és a 12 éven aluli gyerekekkel érkező felnőtteknek.

Míg a tanárok vagy a fogyatékkal élők esetében könnyen megállapítható a kedvezményre való jogosultság a megfelelő igazolvány bemutatásával, addig a nehéz szociális helyzet egy sokkal érzékenyebb téma. Egyrészről bonyolult lenne bármilyen formában bizonyítani azt, hiszen rengeteg oka és formája lehet, másrészről pedig nem is túl etikus erről részletekbe menően faggatni az illetőt. Ezáltal rengeteg kérdést felvetődik ennek ellenőrizhetősége kapcsán, mivel így a jegyekre bárki jelentkezhet egy kitalált szociális helyzettel. Erről érdeklődtünk most a Kolorádó és a Santsat csapatánál.

Kurucz András említette, hogy általában 10 és 25 között szokott mozogni a Sansatnél az igénylők száma, a legtöbb pedig 30 körül volt eddig. A Kolorádón sincs kiugróan sok jelentkező, mégis, elmondásuk alapján a fesztivál felnövésével évről-évre egyre többen érdeklődnek ezen jegyek iránt, ők azonban próbálják hangsúlyozni: tényleg csak indokolt esetben éljenek a fesztiválozni vágyók a lehetőséggel.

Na de mi alapján döntik el, hogy mi számít indokolt esetnek?

A Kolorádóra a jelentkezőnek csupán egy rövid összefoglalót kell írnia, ahol bemutatkozik, pár mondatban leírja a helyzetét, és hogy miért is szeretne a fesztiválra jönni.

„Igyekszünk főleg ezeket használni alapul, és nem kutakodni másoknak a magánéletében. A social media az embereknek amúgy is mindig a „jobb arcát” mutatja, egy ilyen pályázatnál ez lényegtelen. Ugyan nem várjuk el, hogy valaki teljes részletességgel megírja a helyzetét, az azonban fontos, hogy érthetően fogalmazzon és ne ködösítsen, mivel így döntjük el, hogy ki jogosult és ki nem”

– tudtuk meg a Kolorádó csapatától

Ez már nem az első éve a szociális jegyeknek a fesztiválon, a Covid nehéz napjaiban Kocsis Andris ötletéből indult a kezdeményezés, amely még mindig tart.

„Azóta a társadalmi nehézségek nyilván nem csökkentek, sőt, így nálunk továbbra is marad a szociális jegy pályázat.”

A Santsat szolidaritási jegyei esetében is hasonló a helyzet: elsősorban az illető rövid bemutatkozására koncentrálnak, a social médiáját pedig csak akkor veszik figyelembe, ha valami sántít a pár mondatos fogalmazásukban. Azonban ez ritka, Kurucz András szerint 10-ből 9 jelentkezést általában el szoktak fogadni.

A kezdeményezések fő célja, hogy azoknak segítsenek, akik anyagilag vagy magánéletileg egy nehezebb időszakon mennek keresztül, és ez a szórakozás egyébként elérhetetlen luxus lenne számukra.

„Amit biztosan tud nyújtani a Kolorádó, az a kiszakadás. Kiszakadás a hétköznapokból.”

  • Ha téged is szorult helyzetben talált a fesztiválszezon, és egyéb módon nem tudnál eljutni ezen eseményekre, érdemes lehet végigböngészni a weboldalukat és Facebook-feedjüket, hiszen egyre több ezekhez hasonló kezdeményezéssel találkozhatunk nap mint nap.

Szerző: Krász Zsombor