Izgalmas kerekasztal-workshopokkal és díjazással zárult az idei Szimpla Lemming Program
május 13, 2019

Idén hetedik alkalommal került megszervezésre a Szimpla Kert saját tehetség-felkutatója, a Szimpla Lemming Program. A kezdeményezés különlegessége, hogy itt nem győztes zenekarokat keresnek, hanem a fő cél egy kreatív alkotóközösség létrehozása, valamint az izgalmasabbnál izgalmasabb zenei formációk útnak indítása. Az elmúlt időszakban ugyanis a 138 jelentkező közül továbbjutó szerencsés 12 nemcsak rögzített fellépési lehetőséget kapott a Szimpla koncerttermében, de rádióinterjúra is ellátogathattak a Tilos stúdiójába, valamint két kerekasztalbeszélgetést is szerveztek számukra, melyeken a Lemming Bizottság részeként mi is képviseltettük magunkat.

A beszélgetések során egy rövid, de annál tanulságosabb meseelemzést követően a zenekarok belehallgattak a rögzített koncertfelvételekbe, majd egymástól és a szervező szakmai bizottságtól kaptak visszajelzést erősségeikről és a fejlesztendő területekről.

Hoppál-Kovács Edit coach segítségével és eszközeivel reagálhattak egymásra és a bizottsággal együtt megfogalmazhattak néhány konstruktív visszajelzést arról, hogy hogyan is látják a többiek munkásságát.

Öröm volt látni, ahogy a kezdeti feszengést követően egy családias, őszinte és tanulságos diskurzus alakult ki a Szimpla padláshelyiségében.

Az AZNAP projektet a Sokkal Másabb zenekar így mutatta be:

„Egy soktagú zenekar, melynek hömpölygő, sodró zenéjére kényelmesen rá lehet feküdni.” 

Nehéz behatárolni a zenekart, az egyszerű népi goás lüktetéstől kezdve a jazzes, matekrokkos kiállásokig sok minden megjelenik akár egy számon belül is. A zene irányított káosza a többi zenész tetszését is egyöntetűen elnyerte, azonban a szakmai bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az összhangzatok helyenként pontatlanok, de ez az összhatást tekintve az egyszerű hallgató számára nem lesz zavaró.

Többektől elhangzott, hogy az AZNAP Projekt egyedi stílusának köszönhetően nem kell egy bizonyos réteg tetszését kiszolgálniuk, hiszen megvan a saját közönségük, akik kellőképp nyitottak erre a világra. 

A következő formáció a Sokkal Másabb volt, melyet a titokzatostelepesek konferáltak fel:

„Két nagyszerű zenész, akik sokat merítenek népies hangzásokból, de az egész alapvetően jazz és posztrock fúziója, londoni újhullámos zenével.” 

„Mintha egy idegrendszer végződne két testben” – talán igy lehet legjobban leírni, amit a koncertjükön láthattunk, hallhattunk.

A kéttagú formáció zenéje végtelenül technikás, izgalmas és élvezhető, annak ellenére, hogy a dob mellé csak egy alapvetően nem sokat szóló fúvóshangszer csatlakozik. A Sokkal Másabbnak amellett, hogy a duó zenei bátorságától mindenki el volt ragadtatva, az effektekkel való bővebb kísérletezést javasolták, de ez már a srácok számára is felmerült, csak egyelőre „még a jövő zenéje” náluk. 

A titokzatostelepeseket röviden így mutatta be az AZNAP projekt:

„Igazi újgenerációs hip-hop, jól fekvő, csúsztatott dupla basszusokkal”. 

A telepesek elszállós, chilles, mégis lüktető groovokkal operáló zenét csinálnak. Kiemelték a basszus és a dob nagyszerű közös működését, azonban az többeknek is feltűnt, hogy bár nagyon sok lehetőség van a bandához csatlakozott DJ-ben és az általa használt ambient szövegekben, itt még szükség lesz összecsiszolódásra. 

  • A titokzatostelepesek egyébként a mi szívünkben is letelepedtek már a Kikeltető során.

A program keretein belül debütáló Rebootflow-t a Babcsán projekt tagjai jellemezték:

„Szimpatikus a sógor-sógornő felállás, és bár érezhető volt a ‘kipróbálás’ jelleg a fellépésen, a zene lüktetése nagyon jól átragadt a közönségre. „

A sámándobbal való indítás valóban bevonzza a hallgatókat a közös transz állapotába. Az élőhangszeres intro a beszélgetés résztvevői közül többeket annyira megfogott, hogy szívesen látnának több hasonlót a koncerteken.

A duó egyébként kellemes amibentet játszik, ami könnyedén helyezi meditatív állapotba a közönséget, melyet tovább erősítenek a zenéhez társuló nagyon jól megírt szövegek. Ezenfelül a pályázó zenekarok közül kijelenthető, hogy a névválasztás itt illik a legjobban a zenéhez. 

Rebootflow pedig a Babcsán Projektről a páratlan ritmusokkal való játékot és a pörgős balkáni stílust emelte ki. 

A produkció zeneileg egyértelműen hozza a balkáni zenétől elvárható elemeket, amiket magyar költők szövegeivel egészítenek ki.

A szakmai bizottság, felhívta figyelmüket, hogy bár különleges a ritmusképlet, azért van még lehetőség ezen a téren több váltást használni. Magán a zenén kívül még nagy érdeme a projektnek a közönséggel való kapcsolatteremtés és tartás, valamint az erős és folyamatos színpadi jelenlét. 

A Laika zenekar nem tudott megjelenni, így ezúttal szakmai tanácsokat nem vihettek haza, de ahogy az a felvételen is látszik, a közönség visszajelzése mindenképp magáért beszél. 

Róluk egyébként azt kell tudni, hogy egy experimentális, pszichedelikus noise-synth-bass-waltz zenekar Szegedről. Az Amber Smith és a Médeia Fiai korábbi tagjainak projektje.

Az egyedi hangzás bőven tartogat még lehetőségeket, úgyhogy mindenképp megéri a további munkásságukat figyelemmel követni. 

A mezőny legrövidebb nevű zenekarát, az iX-et a Dudellow-tól vezették fel:

„Az iX zenekarról fontos tudnivaló, hogy a Mátra Borozóban alakultak meg. A nehezen besorolható, impulzív zenét játszó banda biztos, hogy nem kerüli el a figyelmed.”

Az öttagú formáció előnyeként kiemelték még a tudatos, intelligens hangszerhasználatot, valamint a jól ívelt és összerakott dalokat.

Jó hallani, hogy a hasonló felállású jazz-vonalon mozgó zenekarokkal ellentétben nem szóló- és kísérőhangszerek játéka váltakozik, hanem big bandként együtt mozognak. Ez az együtt mozgás a színpadon még annyira nem látszott a srácokon, de a rutinnal – amit biztosan lesz majd hol megszerezniük – ez is biztosan változni fog. 

Az iX zenekar tagjai pedig így nyilatkoztak a Dudellow-ról:

„Az egyszerű trió formáció ellenére változatos dallamokat hoznak, a hip-hoptól a jazzen keresztül. Szerintünk király!”

A gitárközpontú hármas a lágy és pattogósabb témákat is nagyon jól használja. A zenészek hatalmas technikai tudása jól érezhető minden dalban és ezt a közönségnek is jól át tudják adni, hiszen a Szimplás koncertjükön minden további nélkül hozták a stúdió minőséget. Ez a teljesítmény persze könnyen meg is mozgatta a közönségüket.

Mondjuk ebben nem kis szerepe van a ritmus szekciónak, ugyanis a tűpontos dobra a szakmai bizottság által nem hivatalosan, a Lemming Program „legjobb basszusgitárosának” kikiáltott Dobó Zsombor hozza a grooveot. 

Hybrid Drummer Trió Jancsovics Máté (Kistehén) mellékprojektje, mely az elektronikus zene spektrumait járja körbe.

Ilyen jellegű repetatív zenéket ritkán hallhatunk élő hangszereken, ezért mindenképp egy különleges zenei élmény a koncertjükön résztvenni. A hagyományos dobfelszerelés egy octapaddal lett kiegészítve, így a dobközpontú zene hangzása jóval tágabb annál, amit elsőre várnánk tőle. A trió zenéje jó kiindulási alap lehet azoknak is, akik eddig idegenkedtek a hasonló stílusoktól. 

A Lemming Program legfiatalabb tagokból álló zenekara a Ventures volt, akik valahol a drum and bass és a lo-fi zene között próbálgatják szárnyaikat.

A populáris, bulizós zenei világ mellé egy érzékenyebb, személyesebb, sérülékeny zenei személyisége is van a srácoknak, melyet a színpadi jelenlétük is jól visszaad, így érzelmek széles skáláját váltják ki hallgatóikból.

A különleges énekstílus bár megosztotta a szervezőket és a velük együtt jelenlévő zenekarokat, egy feltörekvő zenekar esetén azonban ez már önmagában is azt jelenti, hogy van bennük valami, ami miatt különlegesek. Akik pedig zeneileg különlegesek, előbb-utóbb biztosan megtalálják a saját közönségüket. 

A TPSRPT a Shakin’ zenekart így mutatta be:

„Egy garázsrock trió, amely 2016 őszén alakult és azóta is saját számokkal és saját energiákkal játssza körbe Budapestet.” 

A banda tele van életigenlő energiákkal és a ’60-as évek zenéjének minden könnyedségével és magátólértetődően adják ki ezeket magukból. A gitár és dob kombináció elsőre kicsit lyukasnak érződhet, azonban Villangó Veronika vagány női énekhangja és trombitatémái gyorsan feledtetik ezt a hiányérzetet. 

Shakin‘ saját egyszerűségével vezette fel a TPSRPRT-ot:  

„They are the hotest guys of Lemming.” 

A zenekar saját elmondása szerint filmek által erősen inspirált zenét játszik, méghozzá nem is akármilyen minőségben. Egy-egy dalukon alatt akár egy teljes Guy Ritchie-film mozgalmassága is visszaköszönhet a hallgatónak, hála a jól elhelyezettváltásoknak, az újhullámos londoni hatásoknak és a jól használt zajolásnak. 

  • A Kikeltetőnkön feltűnt TPSRPRT-ról már mi is rengetegszer írtunk – legutóbb például titkos home-felvételeik debütáltak nálunk.

A bandák Szimplás koncertjei ugyan már március végén és április elején lezajlottak – amint az a mellékelt videókon is látható – de a Szimpla Lemming Program keretein belül a bejutott zenekaroknak a mentorálás mellett fesztivál fellépésekre és egyéb koncertekre is lesz lehetőségük, úgyhogy biztosan láthatjuk/hallhatjuk még őket. 

A pazar díjak listája:

Aznap Projekt: újabb koncert a Szimpla Kertben, több szám felvételével
Sokkal Másabb: interjú a Fidelio magazinban
titokzatostelepesek: live session felvétel a Szimplában
Rebootflow: fellépés a Művészetek Völgyében, az Önismereti Diszkóban
Babcsán Project: fellépés a Babel Sound Fesztiválon
Lajka: Dalok.hu promóhadjárat + újabb koncert a Szimpla Kertben, több szám felvételével
iX: koncert a Szimpla Kertben, augusztusban
Dudellow és Hybrid Drummer Trio: visszatérés a Szimplába + közös turné Erdélybe, Kriz Eklics társszervezésével
TPSRPRT: koncert a Szimplában + élő zenei portré a TILOS-ban, Káosz kapitány szemlélődő műsorában
Ventures: demofelvétel a Szimpla Recordings studióban + zenekari fotózás
Shakin’: TILOS maraton és Szimpla koncert

Mindenkinek gratulálunk! Végezetül íme még néhány fotó a hangulatos kerekasztal-szeánszokról.

Fotók: Szimpla Music