Rázod rendesen mostanában? Mert most rázhatod!

Cikk

augusztus 6, 2017

Drávucz Zsolt

1035

Minden jó zenekar utcazenéléssel kezdi, de nem minden utcazenekar lesz később jó zenekar. Ez ugyan csak egy sarkított általánosítás, ám a Shakin’ zenekar mindenképpen az állítás első felét hivatott igazolni: a tagok két év együttes utcazenélés után döntöttek úgy, hogy teljes értékű zenekarként folytatják, hogy aztán idén júliusban jelentkezhessenek bemutatkozó dalcsokrukkal, amely az Are You Shakin’? címet kapta.

ESEMÉNYAJÁNLÓ ↓

A Villangó Veronika (ének, trombita), Balogh Dániel (ének, gitár) és Illy Tamás (dob, szájharmonika) által alapított formáció eredetileg nem akart szervezett bandaként létezni, az együtt zenélés spontán öröme vezérelte a tagokat egészen a kezdetektől fogva. Az eleinte feldolgozásokat játszó, utcai „viszonyokra” berendezkedett zenekar néhány kisebb koncert után elhatározta, szerencsét próbál az önálló szerzeményekkel is. 2016-ban felvették első dalukat, amely az ‘Eleanor’ címet viseli, megmutatták magukat a Kikeltető mezőnyében, majd ezzel a lendülettel 2017 júliusában előrukkoltak az Are You Shakin’? című EP-vel, amelynek képében egy erős debütálást köszönthetünk.

Az elemi erejű életkedv és a blues rock-os energikusság a megkapó első hallgatás közben, amit néhol felvált az a légiesen könnyed gitárdallam, ami az egész anyagnak egy természetes lazaságot, dögösséget kölcsönöz. Erre jó példa a ‘Nobody’ című dal, amelyben mellesleg megidéződik egy olyan, a The Kills zenekaréhoz hasonlító hangulat, amelyhez már régen volt szerencsénk Magyarországon. Ezzel egy időben végig megtartják azt a kedves bájt, ami az egyébként is eklektikus stílusukat teljesen egyedivé varázsolja. Az eklektikusság egyébként már magából a felállásból adódik, ugyanis a trombita hangja nem csak afféle alig kivehető, a gitár sávjának farvizén evickélő adalékanyag, hanem igenis felvállalható és felvállalandó minőségű plusz szín, amelynek felhasználását ugyan még átgondoltabbá kell tenniük, de idővel ezek a „fúvós blokkok” egy még izgalmasabb egésznek lehetnek akár a főbb részei is.

A markáns hangzás másik eredője a zenekart ért hatásokban keresendő. Zenei előképeikként említik többek között a The Rolling Stones, a The White Stripes, a már emlegetett The Kills, a The Black Keys és a Dead Weather zenekarokat, de helyet kap például Paul McCartney és – az itthon még annyira nem ismert, ellenben nagyon tehetséges garage-blues rocker – Benjamin Booker munkássága is, mint alakító tényező.

Az EP igyekszik a lehető legtöbbet megmutatni a zenekarból, felvonultatva mindent, amivel eddig foglalkozhatott a formáció. Ennek eredményeképp egy változatos kislemezre sikerült az Are You Shakin’?, amelyen mindegyik dal más és más stílusokkal és hangzásokkal kísérletezik, ugyanakkor már felfedezhetőek bennük olyan elemek, amelyek a saját hang megtalálását hirdetik. A jövőben mindenképpen tegyetek velük egy próbát, és rázzátok rendesen a legközelebbi koncertjükön.

  Borítókép: #insidetherock

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!