Rázod rendesen mostanában? Mert most rázhatod!
augusztus 6, 2017

Minden jó zenekar utcazenéléssel kezdi, de nem minden utcazenekar lesz később jó zenekar. Ez ugyan csak egy sarkított általánosítás, ám a Shakin’ zenekar mindenképpen az állítás első felét hivatott igazolni: a tagok két év együttes utcazenélés után döntöttek úgy, hogy teljes értékű zenekarként folytatják, hogy aztán idén júliusban jelentkezhessenek bemutatkozó dalcsokrukkal, amely az Are You Shakin’? címet kapta.

A Villangó Veronika (ének, trombita), Balogh Dániel (ének, gitár) és Illy Tamás (dob, szájharmonika) által alapított formáció eredetileg nem akart szervezett bandaként létezni, az együtt zenélés spontán öröme vezérelte a tagokat egészen a kezdetektől fogva. Az eleinte feldolgozásokat játszó, utcai „viszonyokra” berendezkedett zenekar néhány kisebb koncert után elhatározta, szerencsét próbál az önálló szerzeményekkel is. 2016-ban felvették első dalukat, amely az ‘Eleanor’ címet viseli, megmutatták magukat a Kikeltető mezőnyében, majd ezzel a lendülettel 2017 júliusában előrukkoltak az Are You Shakin’? című EP-vel, amelynek képében egy erős debütálást köszönthetünk.

Az elemi erejű életkedv és a blues rock-os energikusság a megkapó első hallgatás közben, amit néhol felvált az a légiesen könnyed gitárdallam, ami az egész anyagnak egy természetes lazaságot, dögösséget kölcsönöz. Erre jó példa a ‘Nobody’ című dal, amelyben mellesleg megidéződik egy olyan, a The Kills zenekaréhoz hasonlító hangulat, amelyhez már régen volt szerencsénk Magyarországon. Ezzel egy időben végig megtartják azt a kedves bájt, ami az egyébként is eklektikus stílusukat teljesen egyedivé varázsolja. Az eklektikusság egyébként már magából a felállásból adódik, ugyanis a trombita hangja nem csak afféle alig kivehető, a gitár sávjának farvizén evickélő adalékanyag, hanem igenis felvállalható és felvállalandó minőségű plusz szín, amelynek felhasználását ugyan még átgondoltabbá kell tenniük, de idővel ezek a „fúvós blokkok” egy még izgalmasabb egésznek lehetnek akár a főbb részei is.

A markáns hangzás másik eredője a zenekart ért hatásokban keresendő. Zenei előképeikként említik többek között a The Rolling Stones, a The White Stripes, a már emlegetett The Kills, a The Black Keys és a Dead Weather zenekarokat, de helyet kap például Paul McCartney és – az itthon még annyira nem ismert, ellenben nagyon tehetséges garage-blues rocker – Benjamin Booker munkássága is, mint alakító tényező.

Az EP igyekszik a lehető legtöbbet megmutatni a zenekarból, felvonultatva mindent, amivel eddig foglalkozhatott a formáció. Ennek eredményeképp egy változatos kislemezre sikerült az Are You Shakin’?, amelyen mindegyik dal más és más stílusokkal és hangzásokkal kísérletezik, ugyanakkor már felfedezhetőek bennük olyan elemek, amelyek a saját hang megtalálását hirdetik. A jövőben mindenképpen tegyetek velük egy próbát, és rázzátok rendesen a legközelebbi koncertjükön.

  Borítókép: #insidetherock