Mesterséges intelligencia álmodott disztópiát a SYNONYMS új klipjéhez
október 18, 2022

Annak, aki régebb óta követi a KERETet, a SYNONYMS neve ismerős lehet: a duót már 2020-ban az izgalmas újdonságok listáján említettük, 2021-ben azonos nevű albumuk szerepelt a 20 azévi kedvencünk között, azóta pedig egy interjút is készítettünk velük idei három számos EP-jük, a ‘Segments’ kapcsán. Ezek után semmiképp nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az utóbbi kislemezhez most folytatás érkezett a szintén három dalt tartalmazó ‘Territory’ formájában.

A Christopher Waverként is ismert Huszár Kristófból, valamint az Isle of Man Matos Gergőjéből álló formációra jellemző, hogy zenei anyagaikat folytatásosan, mintegy sorozatszerűen jelentetik meg: 2021-es albumukat nyolc hónapon keresztül számról-számra ismerhettük meg. Ez a filmek világát idéző építkezés most folytatódik, ugyanis a két idei EP-hez (amelyek az albumborítót tekintve is egy sorba illeszkednek) még egy harmadik is társulni fog, ahogyan azt megtudhattuk.

Ha ez nem lenne elég, az új korong címadó dalához egy egészen különleges (fú, tudom mennyire elcsépelt ez a fordulat, és minden szinonimája, de eskü ez most tényleg az) klipet is kaptunk, amelyet egy mesterséges intelligencia segítségével készítettek a srácok.

„A klip egy kísérlet eredménye, amivel azt kerestük, hogyan lehet ezekkel a technológiákkal mozgóképes történetet mesélni, amit magunkénak is érzünk, hogyan tudjuk használni, mint új eszközt az önkifejezésre. Egy szövegbevitel alapú rendszert használtunk a képek elkészítésére, az utasítások közt mindig szerepelt Budapest, és valamilyen módon a közép-európai hangulat. Kerestük, hogy mit tudunk kifordítani belőle egy disztópikus, hanyatló, összeomló társadalom tematikája mentén.

A videóban ahogy haladunk előre, egyre nagyobb a káosz, háború, utána valamiféle posztapokaliptikus hangulatok, amit a végén felváltanak a természetbelibb képek az emberi jelenlét hiányában.”

mesélte Huszár Kristóf.