„Te képzelheted hozzá a történetet” – a SYNONYMS-szal beszélgettünk friss albumukról
május 19, 2022

Nemrég adta ki készülő sorozatának első részét a SYNONYMS-duó, amihez videóklip is készült. A háromrészes darabnak első EP-je már május első hetében kint volt, a következő azonban a tervek szerint csak ősszel érkezik. Többek között erről, valamint a zenéjükről és a friss számokról beszélgettünk röviden tagokkal.

Meséljetek kérlek az albumról, hogyan keletkezett, ki írta a zenét? Milyen hangszereket használtatok, hol játszottátok fel?

A számok az elmúlt fél év anyagából kerültek ki, amiket 2021 őszén kezdtünk el kidolgozni, majd idén tavaszra átnyúlóan készültek a felvételek és a mixek a Nyolcésfélben lévő PLUTO Sound stúdiójában. A masteringet pedig Stámusz Ferenc készítette a Stamusic Studióban. 

Az írási folyamat nálunk teljesen szabad, mindketten hozunk alapötleteket, és megnézzük a másik mit tud kezdeni vele, és ha látunk fantáziát, akkor elkezdjük közösen kidolgozni, felvenni demo szinten részeket, vagy akár beletoldunk új részeket. Az albumon hallhattok sok gitár, basszusgitár, analóg szinti hangot, ezekre íródnak a fő motívumok, de sok digitálisan megalkotott effekt, kiegészítő elem is fontos része a hangzásnak. A dobok a sok év alatt gyűjtött hangmintákból, vagy épp teljesen szokatlan hangfelvevős kis mintákból állnak össze, például a Segments számban

vannak kocsihangok, ajtócsukódás, kilincs, gombok, de ezek is tovább processzálva.

Az anyag egy háromrészes sorozat első darabja, a második, Territory című EP pedig a tervek szerint koraősszel fog megjelenni. Az első két EP teljesen elkészült már, a harmadikon pedig folyamatosan dolgozunk. Jót tesz a projektnek, hogy nem teljes albumokban gondolkozunk, ezáltal sokkal hamarabb el tudnak készülni rövidebb EP-k, kislemezek, és a végeredmény is bátrabb, diverzebb lesz amiatt, hogy nem kell 100%-os kohéziót teremteni egy albumnyi számhoz, és a hangulatok, tematikák is szélesebb halmazból kerülhetnek ki, ráadásul így vizuálisan is szabadabbak tudunk lenni, jobban alá tudjuk támasztani az adott kislemez világát.

Mikor kezdtétek csinálni az albumot? Tudtok mondani pár bandát/zenészt, akinek a zenéje kapaszkodót jelentett vagy inspirált titeket, mikor a lemezt készítettétek?

K: Nagyon szeretjük a Darkside, a Weval, vagy épp a Moderat alkotta disztópikus, egyszerre elektronikus,

de mégis élő hangszeres megszólalást, de emellett hozunk inspirációkat a klubzenéből, house-ból, vagy teljesen gitár alapú zenékből, post-punkból, indie-ből is.

G: Én mostanában rengeteg Wevalt és Squidet hallgatok, talán ők voltak nekem a fő inspiráció, utóbbit Kristóf mutatta, együtt hallgattuk a KEXP stúdiós sessionüket, teljesen megborultunk tőlük, annyira jók. Eléggé más világ, mint a mi zenénk, de a jelenlétük a színpadon nagy hatással volt rám még a YouTube-on keresztül is.

Mi az az érzés, ami elkap benneteket (vagy téged), amikor visszahallgatjátok ezt a három számot?

Ezt inkább a hallgatókra bíznánk, mivel

ez a fő varázsa az instrumentális zenének, hogy te képzelheted hozzá a történetet, nincs feltétlen megmondva, maximum csak sugallva. 

Hol lesztek megtalálhatóak a következő időszakban, hol léptek fel?

Legközelebb május 25-én a Turbinában zenélünk, viszont ez egy speciális projekt lesz New Horizons néven, ami Vincezo Pellecchia-val dobokon, és Yorgos Goletsas-szal szintetizátoron-effektekkel egészül ki egy élő jam session keretein belül.

Spotify player embed