Saját készítésű sípokkal búcsúztatja az évet a Decolonize Your Mind Society a Turbinában
október 17, 2023

Október 20-án tartja utolsó idei koncertjét a Decolonize Your Mind Socicety, a srácok a két lemezükön kívül saját 3D-nyomtatott sípjaikat is elhozzák pénteken a Turbinába. Erről, és első lemezük bakeliten való újrakiadásáról kérdeztük őket.

A projekt elejétől fogva biztos voltam benne, hogy nem virtuozitásra alkalmas hangszereket szeretnék készíteni, amik nem-zenészek számára is könnyedén játszhatóak

– mondta Szabó Bálint „Gosheven”, a Deco gitárosa arra a kérdésre, honnan jött a sípok ötlete. 

A 2018-ban alakult, jellegzetes maszkjairól könnyen felismerhető zenekar az évek során a hazai kísérleti színtér egyik nagyágyújává nőtte ki magát, különleges hangzásuk megteremtésében nagy szerepe van Bálint gitárjátékának is. Először a gitár áthangolásával kezdett kísérletezni, ehhez előbb áthelyezte a bundokat, végül pedig leszedte őket a hangszerről – ezt hallani például a Deco legutóbbi lemezén.

„Ezzel nagyjából ki is merítettem a gitár áthangolhatósági lehetőségeit. Innen a továbblépést magától értetődően a korábban sose létezett új hangszerek tervezése jelentette”

Hullámpánsíp

A 3D nyomtatás kézenfekvő volt: maga a technológia már egy évtizede elérhető az átlagember számára, olcsó és gyors, mégis kevés komolyan vehető hangszertervezési kísérlet volt azóta Bálint szerint, aki első ilyen fúvós hangszerét a MOME-s doktori kutatásához készítette.

„Egy csodálatos eszköz arra, hogy újra kezünkbe vegyük a hangszertervezés feletti kontrollt és ki tudjunk lépni a tömeggyártott hangszerek egyöntetű hangzásvilágából.”

– mondta Bálint a technikáról

Mivel közösségi zenélésre szerettek volna hangszert készíteni, logikus választásnak tűntek a sípok. A világon mindenhol előforduló ősi hangszerek, és könnyű tervezni a hangolásukat. Két hangszercsaládot hoztak létre, a hat tagú Hullámpánsíp és a 15 tagú Rozmársíp zenekart. Következő lépésként ezeket szeretné Bálint november végén egy közösségi zenélés keretében megszólaltatni, de említette, hogy akadnak azért nehézségek.

Rozmársíp

„Szinte lehetetlen összeszervezni manapság ennyi embert és próbálni. Nem beszélve arról, hogy teljességgel finanszírozhatatlan egy ekkora létszámú zenekar az élő koncertezés jelenlegi körülményei között, ahol minden erő sokkal inkább az egyedül zenélés és a digitális eszközök irányába hat.”

Mesélt nekünk a Hanatonnal közös crowdfunding projektjükről is, ahol a közönségük segítségével szeretnék újra kiadni első lemezüket bakeliten. A crowdfunding lényege, hogy egy bizonyos eladásszám felett tud megkezdődni a gyártás, ehhez náluk 50 eladott lemezre lenne szükség. A bakelitek 10 ezer forintba kerülnek, de aki szeretné, többel is támogathatja a zenekart, aki pedig megspórolná a szállítási költségeket, személyesen Bálintéktól is átveheti a lemezt Budapesten.