Nincsenek biztonságban a kislábujjak, megjelent a Mezítláb első lemeze
február 1, 2024

Lassan három éve már, hogy bemutatkozott nálunk a Kő család együttese, a Mezítláb. Az anno még szüleik ezüstlakodalmára alakult projekt most az első nagyra nőtt lemezével jelentkezik. Mindennapi témák, nem mindennapi köntösben, kis- és nagykorúaknak egyaránt.

Az új lemezen 13 treki kapott helyet, összesen 41 percben. Fontos változás, hogy a Gilisztából is ismert Ábel és két húga, Rózsa és Viola mellé becsatlakozott Kő Csikó Lázár is, aki énekel, illetve furulyán és kavalon játszik a lemezen. De nem csak a felállás, a zeneszerzés is átalakult az elmúlt három évben.

„Bár eleinte leginkább én írtam a szövegeinket, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a húgaim legalább olyan szövegírók mint én. Sőt, megalázóan jobbak. Elindult hát az a metódus, hogy mindig olyan zenét csináltunk, ami éppen valamelyikünket érdekelte és ezért lett ez a lemez is ilyen eklektikus, hiszen jó szívvel nem húztunk volna ki több dalt róla (így is néhány lekerült az albumról).

Zenei ismeretségeimnek hála le tudtam szervezni néhány koncertet, ahol lekoppant állal figyeltem, hogy a húgaim milyen magabiztosan vannak jelen a színpadon, egyértelműen jól működtek az energiák.

Eleinte osztott volt a felállás, a dalok felét background alapokkal nyomtuk, a másik felét pedig hangszereken játszottuk, ez utóbbi az idei koncertekből kiveszett, de remélem, hogy a jövőben visszatérünk a hangszeres zenéléshez is. Ebben sokat segít Csikó, aki csak nemrég tudott csatlakozni a bandához, de furulyázásával visszahozta az instrumentalitást a koncertekre.”

– mesélte nekünk Ábel.

2021-ben többször is volt lehetőségem lecsekkolni a Mezítlábat élőben, először a Kolorádó fesztiválon, majd a Központban is, és már akkor nyilvánvaló lett számomra, hogy itt nem csak egy aranyos meg cuki együttesről van szó, hanem tényleg tök jó dalaik vannak. Ehhez csak hozzátesz a sugárzó boldogság meg harmónia ami közben látszik a Kőkön (Köveken?). Az új lemezre felfértek olyan dalok amik már régebb óta megtalálhatók Soundcloudon, de most rendesen ki lettek adva, illetve egy csomó új anyag is.

„A dalok között nagyon sok személyes darab van, három dal szól egy-egy nagyszülőnkhöz (Nagypapával kirándulni azér jó, Nagymama batáta, A mester emlékére). Van ezek között környezetvédelmi hip-hop ventillálás (Avar, C54P), van egy kilencedikből visszamaradt versem megzenésítése (Egy szürke papagáj pályaválasztási gondolatai), van olyan ami csak úgy alakult, hogy Rózsa dünnyögött valamit a telójába este, Csikó meg gyakorolt egy furulyatémát, én meg összeollóztam a kettőt (Égj velem). Van ami egy minket meghatározó gyerektábor himnusza (Kamanduk), van ami csak egy matekórai idegösszeomlás (Tétel) és van ami úgy született, hogy hárman szöveget írtunk arról, hogy mit jelent nekünk a stressz, és összekombináltam lehetőleg minél nyomasztóbb zenével (5TR€552).”

– foglalta össze Ábel.