Ambientes-álmodozós hippidallal szólít környezettudatosságra Csóka Ági
július 20, 2019

Amíg korunk egyik legismertebb harcos környezetvédője, Leonardo Dicaprio többnyire a Riviérán ringatózó yachtokon, szőke modellek társaságában eltöltött rengeteg idővel demonstrálja bolygónk védelmének minden másnál sürgetőbb problémáját, addig egyre több cikk születik arról, hogy a helyzetet látva a mai fiatalság egyre elkeseredettebb, a klímaváltozással összefüggésbe hozható depressziós esetek száma nő. Szerencsénkre a többek között a Disco Nap és a Rock Band for Old Men énekeseként ismert Csóka Ági az elkeseredés helyett a makacs optimizmust választotta. Ezt énekli meg legújabb, önálló projektjében.

Az álmodozós-ambientes, környezettudatosságra és reményre buzdító daláról ő maga a következőket mondta:

“Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag napi szinten pánikolok a bolygónkkal kapcsolatos újabb és újabb aggasztó hírek láttán, amik lehet borúsak és pesszimistak, de korántsem irreálisak. Emellett egyre többször önt el a lelkiismeret-furdalás, amiért én sem tettem meg mindent. (Erős túlzás, korábban gyakorlatilag semmit nem tettem azért, hogy ezen a helyzeten javítsak, akár csak a magam kis mikro szintjén).

De úgy gondolom, végső soron ez – a lelkiismeret-furdalás – pozitív dolog, mert ha apró lépésekkel is, de bevezettem pár zöldebb dolgot az életembe, és azt gondolom, hogy ennyit mindenkinek meg kellene tennie.

Tény, hogy a legszignifikánsabb változást csak politikusok és gigamega cégek tudnak hozni, de nem szabad arra várnunk, hogy ők térjenek észhez. Igenis nekünk is kötelességünk megtennünk, amit meg tudunk tenni.  Itt és Most.

Igenis számít az is, ha nem veszel egy ezredik műanyag palackos ásványvizet, ha secondhand ruhát vásárolsz, vagy ha viszed a boltba a vászontáskát. És ez csak néhány az életviteli változtoztatásból, amik semmibe nem kerülnek, nem járnak lemondással, de összeadódva hatással lehetnek nem csak a következő generációkra, de a saját jelenünkre, jövőnkre is.”

Kérdésünkre, hogy milyen jövőt jósol a szólóprojektnek, illetve, hogy lesz-e EP és szólókoncert, Ági azt válaszolta, hogy mivel még nagyon friss a dolog és egyelőre tanulgatja a zenekészítő program csínját-bínját, még nem tud konkrét választ adni, de szeretné továbbfejleszteni magát és el tudja képzelni azt is, hogy hasonló zenékben kollaboráljon másokkal.

És akkor a lényeg:

Ha ezek után további Csóka Ági dalokra szomjaztok, Soundcloudon találtok még feldolgozásokat, például ezt is:

  • Ágit legközelebb Disco Nap koncerten hallhatjátok augusztus 1-én, a Dürer Kertben!

A lányok kislemeze márciusban nálunk debütált, hallgassatok bele abba is.

Címkép: Besenczi Richard