A korona hatása: elmarad a Pohoda, a magyar zeneipar pedig nyílt levélben kér segítséget
április 17, 2020

Ahogy az egész világon, a mi régiónkban is bajban van a zenei szcéna. Idén, sok év után először, lefújták a legnagyobb szlovák fesztivált, a Pohodát. Nálunk pedig 32 klub, szervező és fesztivál közös felhívásban kéri a segítségeteket, míg az őket összetartó szövetség a kormányhoz fordul.

Ahogy minap megírtuk, a szokásos június helyett most augusztusban fogják megrendezni a Kolorádó Fesztivált, hasonlóan a Fishing on Orfűhöz. Viszont nem tudta ugyanezt megtenni a Pohoda szervezőgárdája, hiszen nagyságrendekkel nagyobb eseményről van szó, ezért a járványügyi szakemberekkel való konzultáció után bejelentették,

hogy az idei fesztivált csak 2021-ben rendezik meg.

A weboldalra kitett hivatalos számláló is 447 napot mutat a nemrég még aktuálisnak tekintett 100 helyett.

A zseniális line up miatt elég sokan vásárolták már meg jegyüket, ezek árát természetesen visszatérítik, de meg is lehet tartani, hiszen a megvásárolt belépők érvényesek maradnak a jövő évi fesztiválra. A szervezők közleményükben kiemelték: nem a fesztivál törléséről, hanem átszervezéséről van szó. Ennek okán megmaradnak az olyan húzónevek, mint a Libertines, a Metronomy, Wolf Alice, az Archive, a black midi, vagy a Shame, de a teljes line up érintetlenségét még nem tudják biztosítani.

A szokásos trencsényi buli helyett most online fog sor kerülni a fesztiválra, Pohoda in the Air néven, amit az eredeti dátum alatt, június 9-11-ig rendeznek meg, és aminek részleteit csak később hozzák nyilvánosságra.

Alig várjuk, hogy újra nyitva lássuk a klubokat, bárokat, koncertehelyszíneket és fesztiválokat. Addig is dolgozni fogunk, ahogy a járvány megengedi, és

arra készülünk, hogy a 2021-es Pohoda megint az a közös, művészeti szigetté váljon, ami volt”

– mondta a fesztivál főszervezője Michal Kaščák.

Biztos visszatéríttetsük a jegyünket?

Természetes és jogos, ha valaki a mostani válság során azonnal visszatéríttetné a jegyét vagy bérletét valamelyik koncertre vagy fesztiválra. Viszont a zeneiparnak jelenleg nagyobb szüksége van a bevételre, mint talán valaha: a Music Hungary Szövetség által készíttetett kimutatás szerint összesen közel 36 ezer dolgozót érint érzékenyen a zenei szektor leállása. Itt természetesen a tágan vett zeneiparról – tehát a fellépők háttértáncosától a fesztiválon pultozókig bezárólag – van szó. Becslésük szerint mintegy

28 milliárd forint bevételtől esik el a teljes szcéna március és szeptember között, ha a jelenlegi intézkedések érvényben maradnak, vagy ha a kormány nem segít.

A klubok, kocsmák, koncerthelyszínek bezárása ugyanis a zenészek és a dolgozók legfőbb bevételi forrását veszi el: az élőzenét. 2017-ben a teljes iparági bevétel

több mint 60 százaléka a koncerteken keresztül fojt be.

A szövetség által készített anyag kiemeli továbbá azt is,

hogy még a pozitívabb forgatókönyv szerint is legalább 13 milliárd forint jövedelemről le kell mondania az iparágnak, aminek meghatározó része, legalább 4-5 milliárd forint, a magyar zenészek és szakemberek munkabéréből fog hiányozni.

A kimutatással megkeresték a kormányt is: egy olyan, 15 pontot tartalmazó javaslatcsomagot tettek le azt asztalra, ami több ország példáját vette alapul. A csomag tartalmazza többek között

  • az élőzenéhez kapcsolódó tevékenységek ÁFÁ-jának átmeneti csökkentését 5%-ra, a mostani 27-ről
  • a katás dolgozók előadóművészethez és rendezvényszervezéshez kötődő bevételeinek részleges pótlását,
  • és hogy a közmédia sugározzon és rendeljen meg több magyar zenei tartalmat, így segítve a számára és stratégiailag fontos szektor túlélését.

A kormány – a jelekből ítélve – nem teljesen elzárkózó egyes elemek teljesítésétől, vagy a zeneipar részbeni megsegítésétől. Legalábbis erre utalt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy múltheti podcastban, ahol kifejtette: „Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a magyar kormány minden támogatást meg fog adni azoknak a nyári fesztiváloknak, amelyek, alapvetően magyar művészeket fognak felvonultatni.” Ez pedig elsőre jó jel arra a május és szeptember közötti időszakra nézve, amikor is általában több tízezer fellépésre kerül sor szerte az országban.

Viszont ez egyelőre csak minimális részben fedezné a kieső bevételt. Nem véletlen tehát, hogy sok zenész, koncert- és fesztiválszervező, valamint más szakemberek kérik a vendégeket és a koncertre járókat, hogy egyelőre

ne váltsd vissza a jegyed.

Ugyanis ezzel a megmaradt tőkét a vendég kiveszi a dolgozók zsebéből, így azok még időt sem tudnak nyerni projektjeik, rendezvényeik fenntartására. Ennek terjesztésére kezdett el pörögni a Facebookon például a #nevaltsvisszajegyet hashteg.

Az ipar dolgozói most újra léptek, és 32 összefogó klub, szervező és fesztivál segítségével, megszületett az alábbi nyílt levél, amiben a vendégek türelmét és támogatását kérik. Az elég őszinte hangvételű levélben a klubok szervezői és a fesztiválok csapatai többek között azt írják:

„A jelenlegi helyzet hosszútávú hatásait még mi magunk sem tudjuk pontosan felmérni és számunkra most valóban a fennmaradás a tét. Ahhoz, hogy a következő bizonytalan hónapokban is legalább minimális fizetést tudjunk biztosítani a dolgozóinknak – itt olyan szakemberekről van szó, akiknek a tudása nélkül képtelenek lennénk a járvány után magas színvonalú rendezvényeket szervezni -, amíg újra koncerteket tudunk tartani, a bevett szokásoktól eltérően kell eljárnunk.”

Írják továbbá azt is, hogy mindenki külön utakon, de hamarosan megoldással áll elő, és lehetőségük szerint fogják kezelni a helyzetet. Ilyenek lehetnek például a támogatói jegyek kibocsátása vagy új utalványrendszer.

 „Ebben a levélben a bizalmatokat és megértéseteket szeretnénk kérni: azt, hogy ne feltételezzetek semmilyen rossz szándékot döntéseink mögött. Kizárólag a támogatásotokkal tudunk a járvány után is sokszínű és minőségi élőzenei eseményeket szervezni. Hiszen mindannyian azért küzdünk, hogy amint helyreáll a rend, újból azt tehessük, amit a legjobban szeretünk: önfeledt szórakozást biztosíthassunk számotokra. Előttünk ez a kép lebeg, ez az, ami nap mint nap erőt ad nekünk, és a támogatásotokért cserébe ígérjük, még nagyobb lelkesedéssel és szenvedéllyel vetjük bele magunkat a munkába”.

  • A témában mi is készítettünk egy kérdőívet, melyet itt találhattok.

Fotók: Pohoda Festival, Grafikonok: Music Hungary Szövetség