Kormány: minden támogatást meg fogunk adni azoknak a fesztiváloknak, amelyek főleg magyar művészeket vonultatnak fel
április 11, 2020

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy, az ügynökség honlapján megjelenő podcastban arról beszélt, hogy megkérte a Magyar Fesztiválszövetség tagjait: próbálják meg külföldi világsztárok nélkül lebonyolítani eseményeiket – vette észre az Index.

A szűk negyedórás podcastban az MTÜ vezetője elmondta:

elképzelhető, azt kell majd mondani, ha úgy áll a járvánnyal való küzdelem, hogy nem lesznek fesztiválok, hiszen az emberi életnél fontosabb nincsen.

Arra ösztönözte a szövetség tagjait, hogy próbálják meg nem lemondani, legrosszabb esetben pedig átütemezni az eseményeket, döntően magyar előadókkal.

Kérdés, hogy akkor mi lesz a magyar fesztiválpiac olyan húzóneveivel, mint mondjuk a júliusi Balaton Sound, vagy főleg az augusztusi Sziget, amelyek jórészt a külföldi látogatókból és a nagy, külföldi headlinerekből élnek?

Utóbbira kitérve a vezérigazgató megjegyezte, hogy szerinte az a Sziget, ami tavaly volt, valószínűleg nem lesz. Ezzel együtt viszont Guller bizakodó, hogy meg lehet menteni a nyarat: „ha nem is abban a formában, ahogy megszoktuk, de Budapesten és az ország számos pontján nagyon-nagyon sok, kisebb-nagyobb fesztivállal találkozhatunk majd.”

„Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a magyar kormány minden támogatást meg fog adni azoknak a nyári fesztiváloknak, amelyek, azt gondolom, alapvetően magyar művészeket fognak felvonultatni”

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte, nyári fesztiválra neves külföldi előadó nem fog eljönni. Ez pedig mindenképpen súlyos csapás lesz az elmúlt években szárnyaló fesztiválpiacnak.

  • A koronavírusról és a fesztiválhelyzetről bővebben itt és itt írtunk, illetve ebben a témában a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk, töltsétek ki kérdőívünket, melyben többi olvasónk véleményébe is belekukkanthattok.

Kiemelt kép: Komróczki Dia / KERET