Kikeltető Első Elődöntő
október 13, 2014

Közel hatvan zenekar jelentkezett a KERET első tehetségkutatójára, a Kikeltetőre, közülük kellett kiválasztanunk a legjobb tíz produkciót, ami nem volt egyszerű. A teljes lista egyelőre legyen meglepetés, az első elődöntőben most öt zenekart mutatunk be nektek, amelyek közül kettő jut be a verseny döntőjébe, egy a közönség, egy pedig a zsűri által. Hallgassátok meg őket, és aztán szavazzatok a kedvencetekre!

Ha már ismered a zenekarokat, és csak szavazni szeretnél, akkor kattints ide!

Anton Vezuv

Kik ők? 2010-ben egy budapesti pincében kezdődött az Anton Vezuv története, amikor az énekes, dalszerző Sztív elvonult a külvilágtól néhány évre, és idejét számok írásával töltötte. Az egyszemélyes projekt aztán zenekarrá nőtte ki magát, és 2014-ben megjelent első lemezük is.

Mivel jelentkeztek? „A ‘Say Something’ dalunk egy kétségbeesett, de nagyon praktikus kiáltás arról, hogy a szerelem csak akkor szerelem, ha azt a világi interfészeken meg is mutatjuk a másik félnek. Ha a szerelmet vak csendben kell megélni, az olyan, mint a halál. A dalt egyébként egy mantrikus, monoton egygitáros hangszereléssel írtam, de a zenekar egy akkora böhöm energiát tett mögé, hogy az én ellenkezésemet is elsöpörte.”

„Ez a zenekar sajnos teljesen alulértékelt, nagyjából annyira, mint a Bajdázó volt anno.”Bánsági Lili, zsűritag

Ex Lex

Kik ők? A frontember, Gábor sok éve ír számokat, de akármennyire szeretett volna egy zenekart, ezidáig nem talált rá a megfelelő emberekre. Aztán idén varázsütésre megjelent egy dobos és egy gitáros a színen, a Kikeltető miatt pedig kerestek egy basszerost, hogy a harmadik próba után felvegyenek egy demót a nevezéshez.

Mivel jelentkeztek? „A ‘Who U Want Me To Be’ című szám a tettetett érzelmekről szól, ami valamilyen szinten minden párkapcsolatra igaz. Mindenki kiegészíti fejben a nem létező valóságot.”

„Ennek a srácnak teljesen olyan hangja van, mint a fiatal Alex Turnernek!” – Lukáts Márton András, KERET szerkesztő

https://soundcloud.com/exlex-2/who-u-want-me-to-be

Puma Danger

Kik ők? Tavaly nyáron kezdett el a frontember, Niccolo és a gitáros, Géza zenélgetni, de csak idén lett a projektből zenekar. A végleges formáció felállása után másfél hónappal a – háromnegyed részt kecskeméti – banda elkészítette első EP-jét. Stílusukat leginkább a ’80-as ’90-es évek stoner alapjait a ’60-as ’70-es évek pszichedelikájával fűszerező garázs rock határozza meg, melyben a hangszeres részeken van a hangsúly, az ének inkább hangulat adó elemként simul bele a zenébe.

Mivel jelentkeztek? Az ‘Ode To The Naive’ egy szatirikus udvarlós dal, amely talán az EP legfülbemászóbb darabja.

„Végre egy stoner banda!” Madácsi Dávid, KERET szerkesztő

teslavox

Kik ők? A teslavox egy 2011-ben alapított rock’n’roll zenekar. Az első lemez, a Szőnyegváros még inkább csak a frontember, Nándor zenei elképzeléseit, ötleteit tartalmazta, de később zenekarként felléptek többek között a Fishing On Orfűn is a Kiscsillag előzenekaraként.

Mivel jelentkeztek? A ‘Szürke Lány’ a banda tavalyi lemezén kapott helyet, és egy ötletes témákkal, bontott versszakokkal és súlyos refrénnel operáló, igazi alternatív rock’n’roll dal.

„Meglepő megoldások, költői képek, izgalmasan megtört sorok… ez már igen.”Major Bálint, KERET szerkesztő

The Weekend Planners

Kik ők? 2010-ben alakult a zenekar, akik eleinte funk-rockot játszottak, de aztán szerencsére hamar váltottak és elindultak az indie rock és a dream pop irányába. Elmondásuk szerint olyan bandák vannak rájuk hatással, mint a Bombay Bicycle Club, a Foals vagy a The 1975. Céljuk hogy közelebb hozzák és jobban megismertessék az indie műfajnak ezt a színezetét a hazai közönséggel is.

Mivel jelentkeztek? Az ‘Empty’ egy friss demo felvétel. „Míg régen jobban koncentráltunk a dal feszességére, most annál inkább figyelünk a „hullámzó, lebegő” elemekre.” A dream poppos hangzás középpontja a gitár és a szintetizátor.

„Az ének helyenként zavarba ejtően hamis, azonban az összhatás engem teljesen megvett, Magyarországon talán egyedülálló a hangzás.”Kocsis András, KERET szerkesztő

https://soundcloud.com/thefleats/empty-1

Ez volt tehát az első öt zenekar!

Közülük egy banda a zsűri által bejut a döntőbe és egészen biztosan felléphet november 29-én a Roham Barban, egy másikat pedig ti, a közönség küldhettek tovább. Az alábbi linken tudtok szavazni egészen október 18, szombat éjfélig, jövő héten pedig bemutatjuk a maradék öt elődöntős zenekart.

szavazokpng