Megérkezett a Mirador első dala
október 19, 2023

A hari_drama októberi pécsi koncertjének előzenekara volt a Mirador, akik nemrég kezdték csak meg zenei pályafutásukat, mégis egy egészen új zenei érzékkel robbantak be, nemrég pedig kiadták első saját dalukat is.

Különböző dimenziókból zuhanunk, egyikből a másikba, miközben valami mégis mindig visszahúz a valóságba. Ez kapott el, amikor először hallottam a napokban megjelent első Mirador dalt, a Fecskét.

A magyar népdalos motívumok és a pszichedelikus elemek fúziója egy olyan különleges hangzást kölcsönöznek a számnak, amellyel egy kétséget kizáróan új színt hoztak be a hazai zenei szcénába. A dalszöveg sajátossága pedig abból ered, hogy egyszerre ötvözik a hagyományos magyar kultúrát a modernnel, s ezzel a zenekar egy igazán jellegzetes stílust elevenített meg. Szabadon kísérleteznek a különböző hangzásvilágok és hangulatok keveredésével, amelyek az őszi mély melankóliát idézik.

A dal összetettsége indikálja a zenekar színes összetételét is, nehéz őket jellemezni, körülírni, hogy kik is ők, többszöri megfontolás után így látják magukat:

„Pszichedélia népzenei jegyekkel elegyítve. A Miradorral olyan zenét játszunk, amihez mindannyian hozzáadjuk a saját részünket és az így megszülető Egészet olyan zenének tekintjük, amihez hasonlót, kevésszer lehet találni a jelenlegi zenei szcénában. A zenekar tagjai pécsiek. Szövegeink elsősorban újraértelmezett népdalszövegek, parafrázisok, valamint a saját szerzeményeink. Ezeket vegyítjük össze tört ritmusokra a súlyos dallamokkal. A zenekar első hivatalos számának borítóképét Szász Jánostól, egyedülálló technikákat alkalmazó pécsi művésztől kölcsönöztük.”

Pécs után pedig Budapestet is beveszik, decemberben hallhatjátok őket a Három Hollóban és az Aurórában is.

Szerző: Le Julianna Phuonglinh