Így tudtok bevágódni az idei Kikeltető zsűrijénél
február 16, 2023

Idén tavasszal újra elindult a Kikeltető, a hazai alternatív szcéna legfontosabb tehetségkutatója. Itt nemcsak platformot kapnak a zenei előadók, ugyanilyen fontos része a programnak, hogy a zsűri személyében releváns szakmai kapcsolatokat, és a karrierjüket előremozdító lehetőségeket is tudnak szerezni. Na de kiket és mivel is kell lenyűgözni? Mutatjuk.

Egybehangzó véleménye mindenkinek, hogy izgalmas, több helyről merítő produkciókat várnak, ahol kiütközik az egyedi és különleges hangzás, vagy mondanivaló. Biczó Andi, aki a Budapest Park PR menedzsere és számos hazai előadó mint a Fran Palermo és Bohemian Betyars sajtósa, az ötletesség mellett fontosnak tartja, hogy egy produkció színpadon is meg tudjon szólalni. Czeglédi Szabolcs mint zenész (Run Over Dogs) és szakmabeli (Bánkitó, Akvárium) különböző perspektívákból is tudja majd az előadókat meg vizsgálni, ugyanúgy fontos neki egy előadő karakteressége, mint egy jó bió, és a közösségi média önazonos használata. Igazán kiemelkedő lehetőséget tud majd biztosítani a szerencsés előadóknak Vereczkey Ákos, a Telekom Elektronic Beats képviselője, és Jezerszky Viki, a Kolorádó Fesztivál és a Turbina programszervezője is.

Hogy mekkora lökést tud adni egy induló zenekarnak a tehetségkutató, arról Fekete Giorgio a Carson Coma frontembere tud nyilatkozni. Anno az újraalakult zenekarukkal Kikeltető után nem sokkal letarolták a magyar élőzenei piacot. Tapasztalatairól úgy nyilatkozik,

„a nyereményeken felül sokszor egy építő kritika is kulcsfontosságú tud lenni egy zenei karrier elején”.

Hegyi Olivér maga is különböző műfajokban mozog mint a HOLI vagy a Hiúz, azt meséli sokfajta útja van annak, hogy valaki megragadja a figyelmét. Ezekből válogatva szereti az érdekes dallamokat, a nyers erőt, az esendőség felvállalását, az aranyos, emberi gesztusokat.

„Szeretem, ha azt érzem, van tétje, életre-halálra megy. Szeretem, mikor azt érzem, ilyet még nem hallottam, nem tudom, mi ez, de most kb ez a legjobb dolog a világon.”

LAU nemzetközileg elismert DJ és producer, nagyon vár olyan előadókat akiknél az elektronikus és a hangszeres zene keveredik, modern underground hangzásokra vágyik de nagyon szívesen hallana valami jó rock/punk zenét szintivel és gitárokkal, és ami legfontosabb, őszinte, szívből jövő zsigeri dolgokat hallani. Egyetért ezzel Kocsis András, aki a KERET blog alapítójaként és a Kikeltető főszervezőjeként az összes korábbi jelentkezőt végighallgatta, így van mihez viszonyítania.

Újságíró fronton sem szegényes a felhozatal, Sajó Dávid a Telex mellett az After podcastjével formálja évek óta a közvéleményt, nem először erősíti a Kikeltető zsűrit. Újabban csatlakozott viszont Kersner Máté aki publikál több zenei magazinban mint az OFF Media, Recorder, phenom’, valamint a Wavy kollektíva tagja és rendkívül kíváncsi, miután a utóbbi évben igazán berobbant a magyar trap, mennyi rap alapú, traphangzásra építő produkció fog jelentkezni. Úgy érzi egyre erősebb az alternatív-indie, énekes-dalszerzői vonal, valamint tavaly érezhetően új fejezetéhez érkezett a magyar popzene is, és azt mondja, „keresni fogom, hogy a ’22-ben befutott előadók (akik a legutóbbi Kikeltető alatt még épp nem tudták formálni ennyire a közízlést) hangzását mennyire lehet majd felfedezni a jelentkezőknél, és hogy az említett forradalmi váltás és előrelépés hogy hatott a most nevező generációra.”

Fel van adva mindenkinek a lecke, mutassátok meg mitek van, és jelentkezzetek ide kattintva, március 1., 23:59. a határidő.