Idén nem lesz Bánkitó és a korlátozás miatt talán Kolorádó és Sziget sem
április 30, 2020

A Bánkitó ma délelőtt adta hírül, hogy a vírushelyzet miatt elmarad az idei eseményük, a nem sokkal később bejelentett, augusztus 15-ig tartó korlátozás okán pedig a Kolorádó új dátuma és a többi nagyobb fesztivál léte is megpecsételődni látszik.

„Magyarországon augusztus 15-éig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani”

– mondta ki Gulyás Gergely miniszter a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások lazításának részletezésénél.

Ez többek között az augusztus 12-15-re áthelyezett Kolorádót, illetve a Szigetet, az Ozorát, a Művészetek Völgyét, a Campus Fesztivált, a Fezent, az EFOTT-ot, a VOLT-ot és a Balaton Soundot is érinti. Az augusztus 26-29-re tolt Fishing On Orfű, a Strand Fesztivál, a B my Lake és a SZIN egyelőre kivételt képeznek.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója korábban már beszélt arról, hogy mivel az emberi életnél nincs fontosabb, ezért elképzelhető, hogy idén nem lesznek efféle tömegrendezvények, viszont bizakodóan úgy hitte, hogy az átütemezés és a döntően magyar előadók felvonultatása még „megmentheti a nyarat”. Erről itt írtunk bővebben, egy, a fesztiválszezon jövőjét feszegető kerekasztalról pedig itt.

Mivel a korlátozás híre még nagyon friss, az említett fesztiválok álláspontját egyelőre nem tudhatjuk (update: a Sziget, a Balaton Sound és a VOLT már bejelentette az elmaradást, frissebb információkért érdemes csekkolni az adott fesztiválok oldalait), a Bánkitó döntésének okát viszont igen:

„Sok forgatókönyvet jártunk körül az utóbbi másfél hónapban – végigvettük a lehetőségeinket, egyeztettünk hazai szakemberekkel, figyeltük a környező országokban érvényben lévő intézkedéseket, tendenciákat, mindvégig szem előtt tartva, hogy nem fogunk fesztivált szervezni olyan körülmények között, ahol nem garantálható a látogatóink biztonsága. A rendelkezésünkre álló információk alapján úgy találjuk, hogy egy nyári fesztiválon kivitelezhetetlen a jelenlegi előírások betartása, ezért azt tartjuk az egyetlen felelősségteljes döntésnek, ha nem rendezzük meg a júliusi Bánkitót”

– áll a fesztivál közleményében.

Az esemény szervezői bár bizakodóan tekintenek a jövőbe, azt nem rejtik véka alá, hogy elsősorban a jegyek visszaváltásának mértékén fog múlni, hogy 2021-ben is lehet-e újra fesztivál a tó körül.

„A Bánkitó fesztivál számtalan civil szervezet, színházi alkotó és képzőművész munkáját fogja össze évről évre minden júliusban. Sok független alkotó számára ez az egyetlen olyan kulturális rendezvény, ahol a munkáját több ezer fiatal elé tudja tárni, ezért felelősségünknek érezzük és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a járvány elhaladtával is biztosítani tudjuk azt a rendezvényt a tó körül, ahol a jelenleg ellehetetlenített szervezetek és alkotók befogadó közegre találhatnak”

– húzzák alá.

Független kulturális rendezvény révén fennmaradásuk nagyban függ attól, hogy hogy döntünk előre megvásárolt napijegyünkről vagy bérletünkről, mivel a fesztivált megelőző hónapok során befolyó bevételek (jegybevételek, szponzorációk, vendéglátós bevételek) realizálására nincs lehetőségük.

„Ezért arra szeretnénk kérni mindenkit, aki megteheti, hogy támogasson minket a már megvásárolt jegye árával, hogy jövőre is megtarthassuk a fesztivált. Természetesen minden jegyvásárlónknak lesz lehetősége arra is, hogy a jegyét a jövő évi Bánkitó fesztiválon használja fel. Annak pedig, aki számára a fentiek közül érthető módon egyik lehetőség sem áll most a rendelkezésére, visszatérítjük a jegye árát”

– írják és azt ígérik, hogy minden egyes elővételes jegyvásárlóval felveszik majd a kapcsolatot e-mailben május 3. és 7. között.

Emellett pedig arra bíztatnak minket, hogy gyűjtsük össze a legkedvesebb, legfurcsább, és legkirályabb Bánkitós emlékeinket, majd posztoljuk őket a #Bánkitó2021 hashtaggel!

„Nyilazzunk most is előre, ahogy mindig. Rápihenünk egy évet a felhőtlen fesztiválozásra, és jövőre újra együtt ugrunk fejest a Bánkitóba!”