Ezek voltak a fagyos tél legforróbb megjelenései
március 16, 2022

Igazán izgalmasan kezdtük az évet, már ami a hazai megjelenéseket illeti. Volt itt nyelvváltás, kihagyás utáni visszatérés és sok-sok egyedi és még szokatlan stílusban alkotó zenész beköszönése is. A Kikeltetős előadók is nagyot mentek január-februárban és szépen sorakoztatták nekünk az újdonságokat.

Дeva – Csillag

A nemrég Music Moves Europe feltörekvő zenészeknek járó díját is elnyerő Дeva első nagylemezével kezdjük a gyűjtést. A ‘Csillag’-ot hallgatva kiélvezhetjük a tőle megszokott hagyományos népdalos elemekkel vegyülő elektronikát. Emellett olyan ügyességgel emelte be a dalaiba kórust, hogy azóta is csak libabőrözni tudunk, ha halljuk. A lemezre egyébként 11 dal került, melyekben a már említettek mellett érezhető és hallható a természet gyökereihez való visszanyúlás is.

  • Az albumról ennél bővebben meséltünk a blogon.

Platon Karataev – Partért Kiáltó

Első magyar nyelvű lemezével debütált a Platon Karataev. Ha mind ez nem lenne elég, megjelentettek hozzá a Prae kiadó gondozásában egy szövegkönyvet is. Dalaik olyan témákat dolgoznak fel, mint az énvesztés, határtalanság és egységélmény. A ‘Fagyott csontok’ című szám pedig visszautal előző albumuk címadó dalára. A zenekar ezen szerzeménye további mélységekbe visz minket a személyesség útján, és elgondolkodtat.

Aviary – Old Estate

Az idei Kikeltetőről ismerős Aviary új dalában is hozza az elektronikával fűszerezett rock izgalmas elegyét. Az ‘Old Estate’ című trekkben érezhetően sötétek a gitár- és szintitémák. A zenekar úgy nyilatkozott témáját illetően, hogy próbálták egy sötét dologhoz lévő kötődést, ennek elengedését dalba önteni. Szerintünk sikerült is.

  • A dalról a megjelenéskor is írtunk a blogon.

Grand Bleu – Gyalog a tengerig

Egy korábbi Kikeltetőről ismerős névhez köthetően is tudunk újdonságról beszámolni, a Grand Bleu debütáló lemeze is az év elején lett bemutatva a közönségnek. A kicsit szokatlanul felépülő akusztikus trióban egy akusztikus, egy klasszikus és egy basszusgitár kapott helyet. Dalaikkal pedig személyes történeteket szoktak feldolgozni.

  • A linkre kattintva több infót is szerezhettek az albumról.

Annie Lane – Chimney Cake

Az Annie Lane-re is a Kikeltető kapcsán figyeltünk fel. Első videoklipjük a ‘Chimney Cake’ című dalukhoz született. A korábbi egyszálgitáros megoldás helyett immár zenekarral kiegészülve született meg az édességbe burkolt lázadás.

  • A megjelenéskor is írtunk róla a blogon.

The Night Of The Vampire – The Chet Baker Special

A The Night Of The Vampire második lemezeként jelent meg a ‘The Chet Baker Special’, és ahogy nevéből sejthetjük, előtte tiszteleg. Az albumon szereplő dalok mindegyike megjelent már Chet Baker előadásában is, viszont kiegészíti ezt a Nóvé Soma projektjeire jellemző kicsit sötétebb hangzással.

  • A linkre kattintva rengeteg új infót szerezhettek a lemezről.

Beton.Hofi + Jazzbois – Live at Jolly Presszó

Beton Hofi egy pop-up koncerttel lepett meg minket a Jazzbois társaságában. Nem is akármilyen helyen, hiszen a Boráros téri Jolly Presszót választották az akcióhoz. Miki357 pedig egy kézikamerával rögzítette is az egészet. És hát mivel is ragozhatnám, inkább nézzétek és hallgassátok meg ti magatok is.

  • A blogon is írtunk erről bővebben.

Fat & Cute – Bio

2018 után végre új anyaggal jelentkezett az ex-Kikeltetős Fat & Cute, ráadásul magyarul. A dal egy része még a Keleti Blokkban lett rögzítve. A zenekar a közeljövőre egy négy számos EP-t is ígér. Azonban meg kell említsük azt is, hogy ezután egy időre szünet áll majd be működésükben ismét.

  • A blogon többet is olvashattok erről.

Lituma – Egysnittes (live)

Egy igazi all-stars bandáról beszélhetünk a Lituma esetében, ugyanis mindhárom tagját már régóta ismerhetjük más zenekarokból. A trió egyébként egy igazán különleges és itthon biztosan alig ismert műfajban mozog, ugyanis chichát játszanak. A most megjelent számok egyébként olyan előadók, mint Los Destellos dalát ültetik át szörfrockos keretek közé. Az első fellépésüknél a KERET rezidens fotós-videósa, Komróczki Dia csinált is egy felvételt, amit alább megtekinthettek.

  • A linkre kattintva több információt is szerezhettek a Litumáról.

Solére – Másért

Solére hat számos EP-vel jelentkezett januárban. Zenéje továbbra is az elektronikus spacepop stílusába besorolható leginkább, szövegei pedig belső életéről vallanak nagy őszinteséggel. A kislemez borítója a Macskafogót idézi meg, pontosabban az abban elhangzó Miu Miújság című dal borítóját.

Ghost Toast – Get Rid Of

Márciusban megjelenő ötödik lemezét harangozta be a Ghost Toast zenekar legfrissebb dala a ‘Get Rid Of’. Az új szám egyfajta csatakiáltás, ahol magadnak választhatsz ellenséget. Az albumkezdő trekk egyébként gyors és kifejezetten súlyos.

perpētuum – Catch Me

Új dallal jelentkezett az alternatív popot elektronikával vegyítő perpētuum. A ‘Catch Me’ még a vírus alatti időszakra utal vissza, az akkori testi-lelki szabadságkeresésre reflektál nyáriasított köntösben. Így talán nem is olyan meglepő, hogy a klip is a nagyvárosból való kiszakadást mutatja be.

Bebe – Szexes 2

Ez az év eleje úgy tűnik az újszerű stílusokból érkező megjelenések dömpingje volt. Ugyanis a szintén Kikeltetős Bebe szeretné itthon is meghonosítani a szomorú-feminista, de mégis bubblegum női rapet. Egyébként egy művész csaj-duóról beszélünk, mindketten festőnek tanulnak. A most megjelent ‘Szexes 2’-t a szerencsések már a Kikeltetőn is meghallgatták élőben, azonban végre elérhetővé vált a nagyérdeműnek online is.

iamyank – all machines will fail – And we

Iamyank a magyar zenei szcéna egy különleges és izgalmas alkotója. Több stílusban és területen kipróbálta magát, és legújabb produkciója, az All Machines Will Fail instrumentális poszt-metált játszik. A trió összeállásának egyik célja az volt, hogy yank érezte, hogy az utóbbi időben nem tud belőle kiszakadni egy fajta nyers erő és hirtelen elsodródó érzelmi állapotok, mert nem találja a megfelelő zenei formát. Így kereste meg későbbi társait, aminek termékét most ti is meghallgathatjátok.

Nasip Kismet – Live from supersize

A Nasip Kismet egy különleges színfolt itthon, ugyanis török népdalokat és régi slágereket pszichedéliával és jazzes elemekkel fűszerezik. Első lemezüket DSD-n jelentették meg januárban, de ígérik, hogy digitális formában is elérhető lesz majd. Mi ajánljuk, hogy figyeljetek rájuk, mert töretlenül nő a népszerűségük.

Figura – Lee Cooper

Bár egy ideje keveset hallhattunk felőle, most 10 új trackkel jelentkezett Figura. Ezek még vizuálban is mutatnak némi folytatásosságot a korábbi anyagaival. A ‘Lee Cooper’ elnevezéshez pedig egy kedves nyári történet társul, miszerint egy a Balatonnál lomizott Lee Copper márkájú nadrágból eredő szinte természetfeletti erő ihlette az erre a címre hallgató dalt. A dinamika egyébként az egész albumot átjárja, sok már ismert punchline-nal együtt.

Kung Fu Kites – Kaland az élet

A Kung Fu Kites névre keresztelt poszt-hardcore, indie, poszt-punk vonalon mozgó zenekar is az év elején mutatta be első kislemezét. Az EP-re öt dal került, melyek megidézik a kilencvenes évek életérzését a hallgatónak. A ‘Gone’ című dalhoz még egy néhol betorzuló no-budget klipet is készítettek.

Exotic Girlfriend – Ask Me Out

Valentin napra kaptuk ajándékba az Exotic Girlfriend legújabb dalát. A zenekar igazi meglepetésként dobta le ránk az ‘Ask Me Out’-ot, ami hozza a tőlük megszokott hangzást, a könnyed vokálokkal, és repetitív gitár és dobtémákkal. És hát a dal végére ki ne kántálná velük a címadó szavakat?!