Perui zenét öltöztet szörfrock-köntösbe a tapasztalt zenészekkel induló Lituma
január 21, 2022

Ki gondolta volna, hogy egyszer még egy perui Nobel-díjas írótól nevet kölcsönző, chichát játszó formációról írunk? Valószínűleg csak az a (még) maréknyi ember, akik a trión kívül az Andok-béli művészetben utaznak a körúton innen és túl. Nem csak egy friss zenekar, hanem egy egészen izgalmas műfaj debütál most a blog hasábjain.

A szóban forgó kötődés a Mario Vargas Llosa-regények visszatérő szereplőjéhez, Lituma őrmesterhez kapcsolható, aki – akárcsak saját elmondása szerint a zenekar – örökké a nagyok árnyékában csetlik-botlik, de a szíve hatalmas. A pezsgő perui pszichedelikus cumbia, vagyis a chicha szeretete hozta össze a három zenészt, Szabó Benedeket (Galaxisok, Zombie Girlfriend, Forezla Pitok – basszusgitár), Tisza Gergőt (PASO, KettőKettő – gitár) és Teknyős Krisztiánt (Bozo, The Keeymen – dob) 2021 nyarán.

Első fellépésükről a Turbinában Komróczki Dia készített két egysnittes felvételt, amiket most nálunk láthattok először.

Az alaphangulat engem az általam rongyosra hallgatott Jónás Attila EP-re, a Mediterranean Nightland-re emlékeztetett, de feltehetőleg alapvetően a latin gitárzene dominanciája miatt. Azonban az biztos, hogy megéri ezt a stílusú zenét behozni és megforgatni, saját képünkre formálni a magyar piacon is. Ugyanis ezek a számok nem csak teljes újdonságként hatnak, amire persze mindig szüksége van a zenének, de kifejezetten jó hangulatú, „koncertképes” produkciót is magukkal hoznak.

A trió úgy ülteti át a Los Destellos, a Pintura Roja, Ranil vagy éppen a Los Mirlos számait lendületes szörfrock-keretek közé, hogy közben végig hű marad az eredeti dalok összetéveszthetetlen hangulatához. Egyelőre kizárólag feldolgozásokat játszanak, azonban ez egy ilyen ötletes és izgalmas zenekar esetében – pláne figyelembe véve az önmagában az eredeti dalokhoz képest is új fajta hangzást – így is eleget ad ahhoz, hogy szuper koncertélményben részesülhessünk. Idei terveik között szerepel egy saját számokból álló EP megjelentetése is, az eddigiek alapján pedig mondanunk sem kell, kíváncsian várjuk.