Megérkezett a Platon Karataev első magyar nyelvű lemeze – Premier
január 21, 2022

A 2016-ban alakult, abban az évben a Kikeltetőt is megjárt Platon Karataev másfél év után új nagylemezzel jelentkezik. A Partért Kiáltó most nálunk hallható először, a sorban harmadik anyag pedig a For Her (2017) és az Atoms (2020) után szakít az angol nyelvű dalokkal, sőt hangzásban is izgalmas fejezetet nyit a zenekar történetében.

A lemezhez a Prae kiadó gondozásában megjelenik egy kötet is, ami a dalszövegeket tartalmazza, Dobos Emőke illusztrációival, Győrffy Ákos utószavával és a ‘Vízből van’ c. klipben is szereplő Vecsei H. Miklós ajánlásával.

A dalok hasonló hangulatúak, mint az előző Atoms című lemezen, fő témáik az énvesztés, a határtalansággal való találkozás, valamint az azonosság- és egységélmények. Külön kiemelném a ‘Fagyott csontok’ című átvezető számot, ami szöveg- és dallamvilágában is a második album címadó dalát idézi meg.

Fotó: Wertán Botond,Vadas Géza

A Partért Kiáltó anyanyelvű dalszövegei sokkal személyesebben hatnak az angolul írt szövegekkel ellentétben, amik számomra mindig is ridegebbek voltak. Hasonlóan gondolkozik Balla Gergely énekes-gitáros is:

“Azt érzem, hogy megint ugrottunk egyet az Atoms-hoz képest, még ha kisebbet is, mint amekkorát az első két lemez között. Egyrészt a magyar dalszövegek révén sokkal mélyebben tudunk kapcsolódni a dalokhoz, másrészt a hangzásban is megtaláltuk azt, amit eddig kerestünk. Számomra ezzel a lemezzel mostanra érett be a Platon igazán.”

Az új lemezen felbukkanak olyan számok, amik az eddig megszokott hangzással szemben sokkal keményebben szólnak. Amíg a For Her inkább akusztikus világban mozgott, a ‘Vízből van’, vagy a ‘Tágul’ című dalokban többször előjönnek az erősebb gitár és dob elemek is.

Fotó: Komróczki Dia

“A Partért kiáltó mindenképpen a Platon legambiciózusabb vállalkozása eddig zeneileg és szövegileg is, és gyakran olyan területekre kalandozik ez a lemez, amilyenekre két éve talán még nem is mertünk gondolni. Ez az album sokkal nyitottabb világot képez, mint az eddigiek, ahonnan ezerfelé vezethet az út.”

mesélte Sallai laci az új lemezről

A zenekar angol nyelvű számait többször is felkapták különböző streaming algoritmusok, illetve szerepeltek angol és német virális listákon, ezzel egy aktív külföldi hallgatóbázist is kiépítettek maguknak. Ez a lemez viszont most inkább a magyar közeget célozza, egy őszinte hallgatói élménnyel.

“Néha azt érzem, hogy nem is szeretnék beszélni erről a lemezről, csak örülnék, ha eljutna azokhoz, akiknek be fog találni a dalok lelkisége. Attól a pillanattól – amikor először kezdtek formát ölteni ezek a dalok egy-egy alkotói elvonuláson – éreztem, hogy nagyon tiszta dolgot találtunk, amit ezúttal szebben meg is tudtunk szólaltatni, jobban át is tudunk adni, mint korábban.”

mondta Cz.K. Sebő.
  • Az új lemezt élőben január 28-án mutatja be a Platon Karataev az Akvárium Klubban, ahol a Törzs lesz a vendég.

Kiemelt artwork: Dobos Emőke