Koli turné + ingyen fröccs = neon csend
február 23, 2023

A 2020 tavaszán alakult pécsi neon csend zenekar olyan húzással állt elő, ami minden szűk pénztárcájú, de zenekedvelő egyetemistának a kedvére tesz. A PTE Zenélő Egyetemmel összefogva március elején pár napos koli turnéra indulnak. A srácok egy hét alatt négy kollégiumban fognak játszani, és ki tudja, lehet ez még csak a kezdet. Így március 6-án, hétfőn a Jakabhegyiben, kedden a Bosziban, szerdán a Szalayban és csütörtökön a Laterumban csíphetőek el. Ha maga az élőzene nem lenne elég csábító, az első fröccsre mindenki az EHÖK vendége.

Fotó: Krausz Gréta

A banda hangzásban egyébként az ezredfordulós magyar altertól kezdve, a nyolcvanas évek grunge-punkján át, a kilencvenes évek britpopjáig mindenből merít egy kicsit. A debütáló lemezüket tavaszra ígérik, azonban a 2021-es EP-jük és a tavaly megjelent Ránc című daluk tökéletes az első találkozáshoz. Ugyan most egyedül veszik nyakukba a várost, korábban olyan előadókkal léptek színpadra, mint az IDEGEN, a Meg Egy Cukorka vagy a Grabovski.

A fiúk közül hárman az egyetem hallgatói, ezért különösen kedves nekik ez a lehetőség. A turné ötlete is ebből ered, szeretnék megmutatni magukat hozzájuk közelálló terekben. Emellett izgalmasnak találják a régebbi aktívabb kolis élet felelevenítését, és az olyan helyszíneken való fellépés lehetőségét, amik nem kifejezetten erre lettek kitalálva. Sőt szeretnék ezt kezdeményezéssé fordítani más előadók számára.

„Ennek a zenekarnak csak néha van hangja. Olykor hangos, torz és gyorsabb, mint egy huszonéves lány egészséges pulzusszáma. Rájött, hogy a szakítások örökké tartanak. Észrevette azt a sípoló zajt, amit a temetéseken hallani. És fél attól, amit senki nem tud, hogy mikor jön el. Üvölt, mert túl kicsi a szoba és reméli, hogy a visszhangja válaszol.”

Szóval pécsi egyetemisták, ha ingyen koncertre és fröccsre vágytok, ne feledjétek: március 6-9 neon csend koli turné.