Eklektikus remix albummal és vadonatúj klippel jelentkezett az Imitation
július 7, 2022

Pápai Zsanettel és Gödri Bulcsuval legutóbb az Artificial by Nature című albumuk megjelenésekor beszélgettünk, most viszont újra mesélt nekünk nemrég debütáló remix albumuk kapcsán az Imitation duó, mely június elején látott napvilágot a Mana Mana Kiadó gondozásában. Az Interpretations címet viselő lemez feldolgozásait egyrészt olyan elektronikus zenei producerek váltották valóra, mint Peter Galaksikov, Doktorhokashi vagy a Sannan, másrészt különböző műfajokban alkotó underground zenészek is közreműködtek egy-egy dal erejéig.

Bulcsu elmondása szerint mindig is szerették volna tudni, meghallgatni, hogy hogyan is értelmezik zenéiket más művészek, kiknek figyelemmel követik és becsülik a munkásságát. Felmerült a gondolat, hogy néhány számukhoz készülhetne remix, viszont amint számba vették a lehetőségeket, gyorsan kiderült, hogy nem egy-két track fog készülni, hanem egy albumnyi anyag jön majd össze.

Fotó: Sopronfalvi Ildikó

Zsanett arról beszélt, hogy természetesen létezett már néhány elképzelés előre a fejükben, azonban az albumon szereplő összes alkotó meglepte a duót az elkészült anyagokkal. Van köztük minimalista, dark electronikus, kimondottan lírai, vagy éppen a végletekig szétfacsart, kísérletezős fajta.

A páros kedvencüknek az ‘I Hear You’ című dalt szavazta meg, Peter Galaksikov feldolgozásában, melyhez a vizuált Kőrös Attila készítette. Galaksikov élettel telivé és táncolhatóvá varázsolta az eredetiben spleenesebb részeket, illetve vissza tudta idézni azt az absztrakt hidegséget, mely az Imitation első albumát jellemezte.

Kőrös vizuálja kimondottan izgalmas kontrasztot képez a dallal, melegebb tónusokkal, organikus mintázatokkal operál – néha mintha pulzáló és lüktető, élettel teli szerveket bámulnánk –, ezzel téve még katartikusabbá az összképet.

„A vizuál készítése közben elsődleges szempont volt a kép és hang kapcsolatának kiemelése valamint audioreaktivitás alkalmazása. Mindenképp olyan képi világra törekedtem, ami elhív az ismeretlenbe, organikus és természetben fellelhető formákból építkezve visz el egy túlvilági utazásra.”

mondta Attila

Peter Galaksikov így mesélt a dal születéséről:

„Végtelenül kreatív formációnak tartom az Imitationt; azt gondolom, hogy a zene művészi értéke minden számukban hatványozottan jelen van, Zsanett pedig egy kiváló énekes, aki birtokában van mindenféle izgalmas zenei megoldásnak. Tele vannak jobbnál jobb ötletekkel amin sokszor csak ámulok, ezért amikor megkerestek, hogy készítsek remixet, nem volt bennem kérdés, hogy megcsinálom-e.

Szinte azonnal megszületett fejben egy alapkoncepció, kozmikus romantikát akarok, folyamatos építkezéssel-emelkedéssel. Az írás folyamata már nem ment annyira gyorsan mint maga az elképzelés de sokan tudják, ez nálam nem is olyan meglepő. A legtöbb esetben iszonyatos mennyiségű időt beleteszek egy szám megírásába, itt sem történt másként. A munka nagy részét a zenei kísérletezés tette ki, ezt a kreatív állapotot élveztem a legjobban. Nehéz egy ilyenből visszatérni a földre, rendszerezni és felépíteni azt a sok legyártott ötletet egy rendezett egésszé. Olyan sok harmónia bújik meg az ‘I Hear You’-ban, hogy számtalan irány adódhatott volna, hogy merre vigyem tovább a remixemet, de az alapkoncepciómat nem adtam fel, maradt a kozmikus romantika.”

Fotó: Sopronfalvi Ildikó

Érdemes meghallgatni a június hatodika óta minden streaming felületen elérhető Interpretations című remix albumot, ami tökéletes társ lehet ezen a nyáron a maga pszichedelikus és kifacsart egyediségével, az eklektikus beatekkel és Zsanett földöntúli hangjával.

  • Egy biztos, a végeredmény méltán sokrétű, izgalmas, határokat feszegető anyag lett az önmagát indietronica zenekarként definiáló Imitationtől.