Ilyen egy szexi underdog supergroup
március 22, 2018

Lassan fel sem kapjuk a fejünket arra a hírre, ha új zenekar jelentkezik Pécsről. A Doggos színrelépésére viszont mindenképp érdemes odafigyelni: a dögös indie rockban nyomuló alternatív supergroup novemberben állt össze, de máris kiadtak egy kislemezt.

Sokan nyúltak már hozzá kis hazánkban az indie különböző alfajaihoz, sok feledhető és szerencsére jó pár emlékezetes lemezt hagyva az utókornak. Talán a legfrissebb krónikása a rockzenét angol nyelven, fülbemászó gitártémákkal, szexi gitárszólókkal, megszerkesztve elgondoló zenei világnak a pécsi Doggos. Egykori kritikusunk, s a Pavlov frontembere, Kárai Bence vitt be minket a három számos EP-t kiadó zenekar háttérsűrűjébe.

„Mivel a zenekar minden tagja zenél legalább egy másik (Hanzli Fanni például a szintén pécsi Lékkörben énekel – a szerk.) projektben is, ezért tekinthetünk a Doggosra akár egy kevésbé ismert zenekarok tagjaiból álló supergroupra. Úgy gondoltuk, hogy mivel az ismert zenekarok tagjaiból alakult supergroupok gyakran szarok, ezért talán ha kevésbé ismert zenekarok tagjaiból csinálunk supergroupot, az majd jó lesz.”

A januári Made In Pécsre állt össze egyébként ez az underdog és underground formáció, gyakorlatilag szűk két hónap alatt összehozva egy életképes, 20 perces produkciót. A dalokról röviden:

„Mind-mind más témát dolgoz fel. Igazából megírtuk az instrumentálokat meg az énekdallamokat és elkezdtünk kutakodni, hogy mit is váltanak ki belőlünk ezek a dalok és ennek tudatában írtuk meg a szövegeket közösen. A ’Meltdown’ arról szól, hogy milyen egy kisvárosi közegből a nagyvárosba csöppenni, a ’Parappa’-val egy 30-as 40-es évekbeli menő csaj életérzését akartuk leírni, a ’wedding’ tematikája pedig titok. A Made in Pécses fellépés pedig állítólag jól sikerült.”

A munkálatok nagyrészt DIY-módon folytak, de a napokban új lemezzel jelentkező Kaktus tagja, Borbás Máté Olivér például a masterben, míg Hajba Gergő a felvételben segített a kutyusoknak. A kislemez harmadik darabja nálam egyébként eddig az év legjobb angol nyelvű, de magyar megjelenése.

  • Pécsiek számára kötelező program: a lemezbemutató koncert március 29-én, a Szabadkikötőben a Grizzly Vibrations társaságában.