Csapolt sörök popkultúrával
június 1, 2018

Újlipót szívében találhatjuk a februárban testet öltött Klinikát, ami nappal hangulatos kávézóként, lemez-és könyvesboltként; este pedig bárként üzemel. Kellemes atmoszférájú, világos hely, ahol kiállításoknak is jut tér. Kutyabarát, és rendszeresek az élőzenés bulik. A Klinika két tulajdonosával beszélgettünk a Record Store Day-ről, független kiadókról és az újlipóti életérzésről. Gyulai István ‘sztív’ az Anton Vezuv énekes-dalszerzője, Jakab Peti pedig a Jazzékiel frontja.

Miben különböztök a többi kávézótól,  ahol árulnak lemezeket is?

sztív: Tulajdonképpen nem sok kávézót tudok, ahol lemezeket árulnak, de az biztos, hogy nekünk kifejezett célunk, hogy a hely támogassa és sugározza a könnyűzenét.

Kis, független, magyar lemezkiadók lemezeit terjesztjük. Olyanokét, akik ugyanolyan relevanciájú, sok esetben sokkal izgalmasabb anyagokkal foglalkoznak, mint nagyobb társaik, de szigorúan kereskedelmi alapon nem jutnak el annyi emberhez.

Ezen kívül pedig olyan eseményeink, meghívott vendégeink vannak, akik így vagy úgy kötődnek ahhoz a zenei közeghez, akiknek mi nem csak felületet szeretnénk adni, hanem akikkel amúgy szívesen megiszunk két tubifröccsöt.

Jakab Peti: A környéken rengeteg szuper kávézó van, de nekünk a bár funkciónk erősebb, nagyon jó italokat szedtünk össze. Az emberek zöme éppen ezért főként nem kávézóként, hanem bárként vagy miniklubként tekint rá, mert kisméretű, kultúra-orientált alternatív hellyel Újlipótváros eddig nem volt eleresztve.

Honnan a név?

sztív: Jakab Peti adta a nevet, ő az arculat- és dizájnfelelős. Ő adta a szintén általunk vitt Klinik kiadó nevét és logóját is, ebből csinált egy lépéssel többet a Klinikához. Amúgy pedig neki ez a név valamiféle sima industrial letisztultságot képvisel, amivel nagyon tud azonosulni. Ennél konkrétabban csak ő tudja, hogy miért Klinika.

Jakab Peti: Ez a mi bázisunk, a kiadónké. Itt működik a stúdiónk is. Szerettük volna ezt megjelölni, de le is választani valamennyire, hiszen nem csak a mi kiadványainkat nyomjuk, sőt.

Miképp kötődtök Újlipótvároshoz? Gondolom, nem csak az itt lakókra számítotok – ki a célközönségetek?

sztív: A negyedik lakásban lakom már itt Újlipótban, saját lakást is itt vettünk. Én valahogy mindenféle tudatosság nélkül ide keveredtem még az első albis korszakomban és azóta is itt vagyok. Megtetszett, maradtam. Jakab Peti és Krizsó is idevalósiak, adta magát a hely. És igen, nem kizárólag úgy raktuk össze, hogy az újlipótiaknak tessék:

A mi célközönségünk a harminc pluszos zeneszeretők, akik otthon érzik magukat egy olyan kocsmában, ahol a sör mellett Cure szól, Nick Cave könyveket lehet lapozgatni és bakeliteket lehet vásárolni.

Mi a legjobb dolog a Klinika vezetésében?

sztív: Én magam is zenélek (Anton Vezuv) és aktívan iszom, úgyhogy a legjobb az egészben az, hogy olyan helyet kell igazgatni, ahova én is járnék, mert menő.

Jakab Peti: Sok szuper emberrel ismerkedtem meg ezen a helyen keresztül. Olyan zenészekkel és újságírókkal, akiket távolról mindig szerettem és tiszteltem, de soha nem beszélgettem velük pl. a Jazzékiel kapcsán sem a backstage-ekben. Ez azért is lehet, mert én például nem vagyok egy könnyen barátkozós típus, nem szoktam ismerkedést kezdeményezni, nem jön belőlem a haverkodás még akkor sem, ha szimpatikus egy ember. Itt most sokkal természetesebben alakul ki egy mélyebb dumálgatás, mint ami koncert előtt és után szokott, a szokásos vállveregetéseken túl.

Milyen kiállításokat, fellépőket nézhetünk/hallhatunk a közeljövőben? Mi az alapkoncepciótok a programok szempontjából?

sztív: Áprilisban indult Balogh Gallusz depressziópozitív kiállítása, de volt már backstage fotókiállítás és festményekből emlékkiállítás is eddig. Ezt a zenei vonalat sem nélkülöző koncepciót tervezzük a jövőben is a falakon megvalósítani.

Zenei programok esetében pedig kis egyszálgitár-akusztik fellépések és a zenei közegből elrabolt kollégáink szelektor DJ setjei várhatóak: felnőttpop, hagyományos- és furiindie vagy okoselektronika fővonalak mentén.

Melyik kiadók lemezeit találhatjuk meg nálatok?

sztív: Mamazone, Dalmata Daniel, Concore Nation, Launching Gagarin, Lone Waltz, Now Music & Books, Normafa, Pongo Pongo, Draze Records, Budabeats, Exciles és persze Klinik a jelenlegi kiadólista. Szerzői kiadásokat is terjesztünk és természetesen ott vannak a zenei témájú és önéletrajzi könyveink is: a Silenos, a Now, a Wave és a Tempó című könnyűzenei kiadvánnyal nemrég megjelenő Hybridart is helyet kap a polcainkon. Valamint a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége) könyvei is megtalálhatóak most már nálunk.

Milyen érzés volt, hogy ilyen rövid idővel a nyitás után ti is hivatalos Record Store Day helyszínné válhattatok?

sztív: Nagy tisztelettel követtük a Budapesten már több éve RSD résztvevő lemezboltokat. Pl. a Wave és a Musicland mellett nagyon kis ficsúrok vagyunk, de koncerttel és kiadvánnyal is előálltunk a nagy napra, természetesen imádtuk, hiszen maga az RSD is hasonló célokat tűzött a zászlóra, mint mi: Életben tartani egy értékes és izgalmas zenei szubkultúrát.

Szerző: Sárközi Orsi