Az önkormányzat szerint engedély nélkül működtek, véglegesen bezár a MANYI
június 27, 2023

Múlthéten hosszabb anyagban foglalkoztunk a II. kerületi MANYI rejtélyes bezáratásának történetével. Cikkünk megjelenésekor a legfrissebb információ az volt, hogy június 23-án döntés születik a szórakozóhely ügyében, azonban azóta semmilyen fejlemény nem érkezett sem hozzánk, se a hely közösségi oldalaira a döntéssel kapcsolatban. Az ügyben kerestük a helyi önkormányzatot, akik válaszukban megírták, hogy a MANYI sosem rendelkezett zenés-táncos engedélyekkel.

Király Tamás, a hely managere előző cikkünkben a következőt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

„Anno úgy kaphattunk engedélyt, hogy az önkormányzat eldöntheti, hogy bevonja-e hatóságokat, és a manyi elbírálásánál nem vontak be, ők pedig azt gondolták, hogy minden rendben van. Aztán tulajdonképpen a bezáratáskor tudta meg a katasztrófavédelem, hogy létezik a hely és hogy ennyi ideje működik.”

Az önkormányzatot ezzel a kijelentéssel kerestük meg, kíváncsiak voltunk mi az ő álláspontjuk, és hogy valóban előfordulhat-e olyan, hogy úgy adnak ki működési engedélyeket, hogy nem konzultálnak a megfelelő hatóságokkal.

Kérdéseinkre dr. Szalai Tibor, címzetes főjegyző válaszolt. Múlt heti cikkünkben Királyék június 23-át jelölték meg a „90 napos türelmi időszak” lejáratának, azonban ez az önkormányzat szerint egészen mást jelent. 2023. március 17-én a rendőrség, a NAV és az FKI (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság) közös ellenőrzést tartott, ahol minden hatóság talált kisebb-nagyobb mulasztást. A legnagyobb hiányosságokat az FKI találta, ezért a hely azonnali bezáratása mellett döntött, 90 napra.

A határozatban jeleztük, hogy amennyiben kereskedő az FKI által meghatározott tűzvédelmi követelményeknek 90 napon belül nem tesz eleget, az üzletet végleg bezáratjuk. A határidő 2023. június 23. napján lejárt. A katasztrófavédelem június 23-án pénteken jelezte, hogy az ügyfél eddig csak részben tudta teljesíteni az előírásokat.

– Írja dr. Szalai Tibor

Tehát a MANYI a hatóság által meghatározott 90 nap alatt nem tudta teljesíteni a követelményeket, így ebből kiindulva a hely végleg bezárhat.

Érdekes továbbá az, hogy a hely italüzlet, bárként lett bejelentve, zenés-táncos rendezvények megtartására pedig a mai napig nem nyújtottak be kérelmet, ebből kifolyólag nem történt meg a katasztrófavédelem szakhatósági állásfoglalása sem, mivel ez csak zenés-táncos rendezvények tartásához kötelező.

Egy ügyvéddel egyeztetve és röviden összefoglalva: a MANYI jelen formájában bezárásra fog kerülni, ez nem jelenti azt, hogy a hiányosságok pótlása után egy más üzemeltetővel ne nyithatna újra. Az újranyitáshoz mindenképpen tisztázniuk kell, mit szeretnének pontosan csinálni, az ehhez kapcsolódó feltételeknek pedig meg kell felelniük, ezután, akár egy új cég alatt nyithatna meg újra a MANYI.

FRISSÍTÉS: Az ügyben kerestük Király Tamást is, aki megkeresésünkre nem reagált, azonban a hely Facebook oldalára kikerült egy bejegyzés a következő szöveggel:

„Kedves Manyisok! Ne higgyetek a vészhíreknek, nem végleges a zárásunk. Április ekeje óta dolgozunk az illetékes hatóságokkal, amint tudunk valami bővebb infót a nyitásról, megosztjuk veletek, addig is, türelem rózsát terem! Sok szeretettel, Manyi”