Másfél évvel búcsúkoncertjük után itt az új Fat & Cute kislemez
december 8, 2023

Tavaly márciusban, öt év hangoskodás után adta búcsúkoncertjét a Fat & Cute, ahogy akkor fogalmaztak, “800 km ékelődik a gitár és a ritmusszekció közé”. A banda énekes-gitárosa, Tóth Peti Németországba ment kecskesajtot készíteni, a basszerozó Gyalus Márk Edinburghba költözött, dobosukból, Csuti Attilából pedig apuka lett.

Most érkező kislemezük, a Rat Cash nagy része is a szétszóródás előtt készült a zenekar Asztalos utcai próbatermében, de a keverést és az énekfelvételeket Peti már egy németországi kunyhóban, 40 kilométerre a lengyel határtól csinálta.

“Sokat ültünk rajta, főként lustaságból, úgyhogy az egész anyag nyilván kicsit kókány, házibarkács, de azért egészen szeretjük”

– tette hozzá.

A Fat & Cute 2017-ben lépett a Kikeltető színpadára, ahonnan egyenesen a fináléig jutott, majd 2018-ban első, öt számos kislemezével is előállt. Öt évbe telt, mire elkészült második EP-jük, a Rat Cash, ami a neve ellenére sokkal letisztultabb elődjénél. 

“Nyilván mi is éreztük anno az egyszer elég pörgős garázs-szcéna kifulladását, ezért volt magától értetődő dolog, hogy a ’70-es éveken alapuló hangzásból kicsit a ’80-as évek felé menjünk tovább, így születtek a szintis számok, nameg a kóruseffekt a gitáron”

Egyetlen magyar nyelvű dalukhoz, a Bio-hoz videoklippel is készültek a srácok, amiben a szerhez köthető ‘bebiózott’ mozgáskultúrát és berosszulást szerették volna visszaadni.

“A próbaterem, mint lenni szokott, iparterületen volt, lepusztultság, elhagyatottság – pont ez a kép szokta jellemezni azt a szerhasználatot, ami a menekülésről szól, nem a rekreációról”

– ezért is döntöttek úgy, hogy itt, a Hős utcánál veszik fel a videót. 

“Bringalámpákkal villogtunk, a kamera pedig egy kamu kínai gopro másolat volt, rettentően borzasztó minőséggel – de hát a VHS már uncsi, az elbaszott digitális fos még valamennyire vicces”

– mesélte Peti.

A zenekar egyébként már nyáron is adott magáról életjelet, amikor megjelentették a Grand Live nevű koncertlemezüket, amit két évvel korábban, egy szegedi fellépésük során vettek fel a Grand Caféban – és amit mi is kedvenc júniusi megjelenéseink közé soroltunk.