„Csak körbe-körbe, minden a régi” – Itt az új Vidal klip
október 12, 2023

Első klipjét hozta Október közepére Vidal. Az éppen szólóprojektből zenekarrá alakuló post-punk projekt korábban megjelent ‘Rengeteg’ című száma kapott videót, amiben végigkövethetjük a magyar családokban egymásnak passzolt, már-már megszokott körülményeket, a “gazdálkodj okosan életet”, a transzgenerációs kinyithatatlan ördöglakatokat.

Vidal egyszerre friss és hidegen keserű a cseppet sem kertelő, lényegre törő soraival. A baráti körömben hatalmasat ment a ‘Gyönyörű lányok’ című dala, ami után tett hátrafelé pár lépést és elkezdett igazán, tüzetesen patterneket, rendszereket keresni életünkben, valóságunkban. Van egy szép egyesítő hatása minden számnak, a ‘Rengeteg’-ben vázolt történeteken, igazságtalanságokon most több generáció tagjai osztozhatnak. Végignézhetjük a betonba öntött életpályákat, kicsinyes hazugságokat és mindezek ismétlődését, levakarhatatlanságát. A politikai klímát például remekül szedi elő a “magas a gáz ár, hiányzol Kádár” sor mellett a feloldásra képtelen, teljes megsemmisülést víziónáló, “megváltásként várom az atomot” nihilje is. Ezt egészíti ki a klip, ami Bányai Gábor rendezésében, egyszerűen befogadható képekkel, diverz technikai palettával, DIY díszlettel készült.

„A klip három generáció történetét mutatja be a magyar történelem elmúlt 60 évén keresztül. […] Az egész cselekményt egy szimbolikus térbe helyeztük, a különleges látványvilágot festett díszletekkel és háttérvetítéssel teremtettük meg. […] A mindössze két napos forgatást komoly előkészítés előzte meg, a profi és lelkes stáb kihozta a maximumot a rendelkezésre álló lehetőségekből. A forgatás még júliusban volt az Umbrella stúdiójában, külön köszönet nekik a támogatásért.” – Bányai Gábor

Az alap egy dobgépre húzott masszív, lüktető basszust, monotonan ismétlődő gitárt és keserédes szintetizátorokat ötvöz. Tök jól táncolható és énekelhető dolog.

Ha talán nem is post-punk reneszánsz epizódját éli a magyar underground, de megfigyelhető a műfaj hatása például a Galaxisok tavaszi albumán, vagy akár a nyárzáró kedvenceink közé is bekerült új Co Lee trekken és természetesen sok király zenekar munkásságában, mint a Denevér, a Lakótelep vagy a Pletyka. Vidal ezekben remekül helyet talál magának, őszintén remélem, hogy a szervezés alatt álló, fellépésekre készülő zenekar még az idén színpadra tud majd állni. Addig is várunk további megjelenéseket, amikre elsősorban kislemez, de tavasszal LP formában számíthatunk. Legyetek résen, kövessétek őket instán és találkozzunk valamelyik koncerten!

Kiemelt kép: Komróczki Dia