Keserédes, ön- és társadalomkritikus EP-vel debütál a Lakótelep, ez a Közös Költség
június 23, 2023

Első kislemezével debütál az idei Kikeltető egyik felfedezettje, a Lakótelep. A debreceni – zuglói alter posztpunk duó rövid, de annál feszesebb tempójú karriert tudhat a háta mögött: tavaly ősszel alakultak, az idei év elején pedig már stúdióba is vonultak, aminek most a Közös Költség címet viselő, négy számból álló EP-formájában kaphatjuk kézhez az eredményét. Emellett a Kikeltetőre jelentkező 343 produkció közül egyike voltak annak a kilencnek, akik a májusi záróbulin egy csomó díjban is részesültek.

A zenekar fő inspirációi között a punk/hardcore és alternatív zene olyan külföldi képviselői mellett, mint a Turnstile, illetve a T.Ház énekeffektjét ihlető King Krule, a hazai szcéna szereplői is fontos helyet kapnak, mint a Felső Tízezer és a Hiúz. Utóbbi két együttes szövegvilágának hatása abszolút érződik a Lakótelep kesernyés, nemegyszer kilátástalanságot sugárzó, mégis pörgős dalain is, ahogy felfedezhető a rokonság a másik magyar dobgépes-posztpunk formációval, a tavalyi Kikeltetőn díjat nyert Denevérrel is.

fotó: Szabó R. János

A Körök a ligetben című számot már hallhattuk korábban, a klip hozzá szintén nálunk jelent meg, a Közös Költség pedig már fent volt a Bandcampen. A teljes EP-re azonban ezidáig várni kellett. Szabó-Zsoldos Nándor, a Lakótelep-duó egyik fele, így mesélt nekünk a friss anyagukról:

„Amikor Gábornak mondtam, hogy csináljunk egy új bandát, akkor már volt 3 szám kábé teljesen kidolgozva. Ez valamikor tavaly nyár, akkor éppen a Twin Peaks-et néztem, úgyhogy a hangfájlok, amiket átküldtem Gábornak,

azok a Twin Peaks szereplőiről voltak elnevezve. Utóbb kaptak “rendes” munkaneveket, mert a Laura meg Maddy nevekről soha nem ugrott, hogy melyik számról van szó.”

Az ősz aztán azzal telt, hogy összerakták a számokat. A az EP címadó dalának, a Közös Költségnek az ötletét Gábor hozta, ezzel neveztek a Kikeltetőre is. Annak a basszustémája meg végleges szövege a két ünnep között született meg az utolsó pillanatban, mert január elejére már fixálva volt a stúdiózás Gál Máténál. „Az új évet egyből stúdióval kezdeni, az kb. olyan mintha újra karácsony lenne, nagyon jó élmény volt.”

fotó: Szabó R. János

A borítót Rumi Zsófi csinálta, aki többek közt a Holnaplányoknak is csinált kazetta borítót. „Külön imádjuk rajta a papucsokat, koppra olyanok voltak nekünk is régen otthon.” – teszi hozzá Nándi.

Ha nektek is legalább annyira bejön a Lakótelep, mint nekünk, és már alig várjátok, hogy koncerten üvölthessétek a dalszövegeiket, akkor ezt már jövő héten meg is tehetitek a Kolorádón, utána pedig júliusban a Bánkitón is.