„Van, amikor hónapokig ülök egy dalon és gyűjtöm a jó szavakat” – laurie. interjú
május 22, 2024

A 2021-es Kikeltetős szereplése óta laurie. hatalmas utat járt be, jobbnál jobb számokat adott ki, rengeteg kollaborációban vett részt és az idei Szelektor egyik legkülönlegesebb előadója volt. A hamarosan megjelenő válogatáslemezen meghallgatható legújabb dala, a Kisasszony, valamint az egyik bónusz trekkben is közreműködött. Interjúnk során beszélgettünk a zenével való kapcsolatáról, útjáról, tehetségkutatókról és még sok minden másról is.

KERET: A 2021-es Kikeltetőn kezdett el kibontakozni a karriered, azóta sok víz lefolyt a Dunán. Változtál azóta akár emberileg, akár zeneileg?

laurie.: A Kikeltető nagyon jó lehetőség volt arra, hogy elkezdjek komolyabban foglalkozni a dalszerzéssel. Azóta sokat tanultam a szakmáról, a zenéről és úgy általánosságban magamról. Kitisztult, hogy miben szeretnék fejlődni, és mik azok az aspektusai a zeneiparnak, amik nem feltétlen nekem valóak. Rengeteget adott ez a három év, igyekszem visszaforgatni a munkáimba ezeket a tapasztalatokat és energiákat.

Akkoriban még angol számokat írtál, azóta áttértél a magyar szövegekre. Érzed, hogy így könnyebben tudsz kibontakozni?

Akkor is írtam magyar dalokat, csak nem voltam biztos abban, hogy jók, vagy hogy tetszenének másoknak is. Sokkal kevesebb magyar zenét hallgattam, szinte semmit, emiatt nem is nagyon tudtam, hogy mi számít jó magyar dalszövegnek. Szerintem vannak dalok és dallamok, amik magyar szöveget kívánnak és vannak, amikre nem tudsz mást, csak angol sorokat írni. Valahogy ezt soha nem én diktálom. Mostanában sokkal többet írok angolul egyébként.

A dalaid hangulata könnyedebbek, ez igaz a legtöbb szövegedre is, mégis vannak nagyon súlyos mondatok is, mint például a Megyek utánadban is. Nagyon intimek és őszinték, ezt erősíti a különleges hangszíned is. Hogy megy nálad a szövegírás, mi inspirál?

A szövegírás nekem mindig egy kiszámíthatatlan folyamat. Van, amikor hónapokig ülök egy dalon és gyűjtöm a jó szavakat vagy gondolatokat a füzetembe, és van, amikor pár perc alatt megvan az egész. Szeretek őszinte lenni a szövegeimben, ezért kifejezetten jó érzés amikor írnak a közönségből, hogy ők is hasonló dolgokon mennek keresztül. Értik, amit mondani szeretnék és ez segít abban, hogy bátrabban osszam meg velük a gondolataimat. Sok minden inspirál, de valamiért kifejezetten sokat írok buszokon, villamosokon. 

Egy ukulelével kezdted a zenélést, most mégis sokszor a hangszerelések a legizgalmasabbak a dalaidban, hogy szoktál mostanában írni?

Szerintem nagyon fontos, hogy ne csak szövegileg, zeneileg is maradjon izgalmas egy dal. A vízióm megvalósítása és egy dal felöltöztetése mindig különleges feladat, általában tehetséges zenész-producerek segítségével szoktam kitalálni, hogy egy egyszerű gitárra írt zenét, hogyan lehetne gazdagabb hangzásúvá tenni. Mostanában sok alapot csinálok a laptopomon, ahol a hangszerelés az érdekesebb és hosszabb folyamat, így jól lehet gyakorolni ezt a fajta zeneközpontú gondolkodást. 

Egyre több kollaborációban vagy megtalálható mostanában, a Szelektor egyik bónusz trekkje is ilyen. Ezek hogy szoktak jönni általában és milyennek érzed a közös munkákat?

Nagyon szeretem a másokkal való közös munkát, főleg ha a sajátomtól eltérő stílusban alkothatok. Sokszor Instagramon küldenek egy demót és utána összeülünk kidolgozni. Ez a szelektoros bónusz trekk egy dalszerzőtáborból indult, megadott stílusban kellett alkotni. Nagyon élveztem a közös munkát, mindig izgalmas látni, hogy mások hogyan alkotnak, mire asszociálnak egy beatről. Az utóbbi időben sok különleges kollaborációban és alkotófolyamatban vehettem részt, de most szeretnék egy kicsit a saját projektemre fókuszálni.

És ha már itt tartunk, az idei Szelektor válogatáslemezen két dalban is megjelensz. Hogy hogy jelentkeztél és milyen szerepet játszanak az életedben ezek a tehetségkutatók?

A Kikeltető után ez volt az első tehetségkutatóm. Erre is az utolsó utáni pillanatban jelentkeztem… Szerintem ezeket a dolgokat érdemes megpályázni, veszíteni nem nagyon lehet vele. Így futottam neki, örülök, hogy tetszett a zsűrinek!

Dolgozol most valamin? Vannak terveid a jövőre nézve?

Jelenleg sok különböző dolog történik, úgy gondolom, hogy hamarosan nemcsak a dalok, de a „laurie. projekt” is érettebb, kiforrottabb lesz. Nagyon különböző stílusokban írok mostanában, remélem a hallgatók nyitottak, mert idén szeretnék minél többet kísérletezni a zenémmel.

Szerző: Le Julianna Phuonglinh