Ubik-útikönyvnek beillő kérdezz-felelek az UbikEklektik főszervezőjével
augusztus 29, 2019

Egyszerre családiasan zárt és végtelenül nyitott, sokszínű és egységet alkotó, előzenei és elektronikus rezgésű, alkotásra és kikapcsolódásra ösztönző – igen, a szezon egyik utolsó, ám annál élvezetesebb kisfesztiváljáról, az UbikEklektikről van szó, ami negyedszerre tárja ki a nyári UbikVerzum kapuit. Görög Miki szervezővel korábban már interjúztunk egy jót, idén ismét kifaggattuk.

Tavaly találtatok rá a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázisra, mint helyszínre. A beszámolók alapján remekül szuperált, ti hogy éltétek meg?

Úgy érezzük, valóban otthonra találtunk. Lenyűgöző Zsámbék és környéke, a Bázis természetközelségével, különleges adottságával, hagyományosan kísérletező és kulturális légkörével éppen olyan, mint amilyet megálmodtunk.

Szerinted az elmúlt évek alatt miben fejlődött legjobban a fesztivál, és miben ti, mint szervezők?

Egyfelől az alapcsapat sokkal összeszokottabb és edzettebb lett, másfelől szinte észrevétlenül színesedtünk izgalmas, új emberekkel és kollektívákkal, így egy rendkívül sokoldalú közösségé váltunk. Mindig is igyekeztünk nyitottak maradni, és ennek csak pozitív következményeit tapasztaljuk. Ennek köszönhető, hogy a megszokott programok és hangulat mellett idén is sok újdonsággal és meglepetéssel bővültünk, ez tapasztalható lesz mind a zenei- mind a napközbeni kalandozások során.

A 4 törzs történetének folytatása során két közösségi tér (Azure x Deepfields, TakaTuka x Fríz) született, ezekről mit lehet tudni?

Az egyik a Dűne, a másik a Kikötő. A Dűne ( Azur x Deepfields) törzsei mitológiájának közös pontja a Végig égő napvitorla, melynek hűsítő árnyéka alatt testvérként nevelkedett a későbbi két törzsfőnök. Ők ezzel a rég elfeledett testvéri szállal, míg a Kikötő (Fríz x Takatuka) népei a lehető legerősebb kötelékkel, gyermekáldással fonódtak össze. Ő az első ubikbaba, az Égigérő kicsi Krumpli, aki első fesztiváljára készül.

Az Összeállások a közös pontokat kihangsúlyozva alkotnak egy-egy közös univerzumot, melyben minden egyes alkotóközösség a rá jellemző vibe-ot tudja hozni.

A fesztiválhelyszíneket, színpadokat illetően lesz idén (egyéb) változás?

A Dűne például egy teljesen új helyszínen van, melyet osztrák testvérfesztiválunknak, a Journey to Tarabnak köszönhetően fedeztünk fel. Nekik és faépítményeiknek köszönhető többek között az is, hogy a stage-ek és egyéb helyszínek látvány- és élményvilága is szintet lépett. Nekem a kedvencem például a domb tetején található rakéta-kilátó.

A zenei lineup mi alapján formálódott?

Az alapkoncepció, az élő- és elektronikus zenei kínálat egyensúlya idén is meghatározó szempont volt. Ezt is segítik a különleges Összeállások, így a Dűnén napközben az Azure csapatától megszokott kísérletező free jazzet követően a Deepfields crew és szombaton egy kolozsvári dj kollektíva négynegyedei égetik tovább a napvitorlát. A kikötőben a Takatuka ősi ritmusai adják az alaprezgést, szombat estére pedig, közkívánatra, a goa kerül a középpontba. Az Ubikon-főszínpadon a húzónevek mellett létrejön a klasszikus Ubik-együtállás is, a Mordai nevű friss formáció révén, akik eddig külön-külön (más-más felállásban) már felléptek az Ubikon, de együtt most hallhatjuk őket először.

Aki a zenén kívül másban szeretne elmerülni, mikre számíthat például a művészeti programok terén? Azt olvastam, hogy a kortárstánc felhozatal idén kiemelt szerepet kap…

Velünk lesznek az AZVLM kifejezetten fesztivál-flasheltetésre szakosodott lányai goaerobiccal, capoeira-jogával és speciális Útitárskereső-kalandokkal, a Sister Riot női művészeket összefogó hiánypótló kezdeményezése, a Fríz törzs a legkülönbözőbb kreatív foglalkozásokkal készül, chemogram-készítéssel, a Tangly Hands összegabalyodott bogozással, de idén is lesz a már megszokott Re-műhely ahol újrahasznosított hulladékból készíthetünk magunknak és másoknak kedves tárgyakat, ékszereket. És lesz tánc. Öt különböző, az IZP-program kereteiben megvalósult kortárs táncelőadást nézhetünk meg, és lesz mozi is.

Idén a fesztivál mely szeletei a személyes kedvenceid?

Tényleg nem tudnék kiemelni egyet sem, minden egyes résztvevő az Ubikverzum része, mindenki a helyén van. Mindenkinek hála és pacsi.

Ugye idén 1000 jegytulajdonos léphet be az UbikVerzumba, hogy egy egyedi atmoszféra szülessen, amihez mindenki hozzá tud adni – mi alapján határoztátok meg ezt a számot és azt, hogy efféle „korlátozásra” van szükség?

Így tudjuk biztosítani, hogy megmaradjon az az emberi és emberséges légkör amit kívántunk magunknak. Így megmarad az interakcióra való lehetőség ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy valódi közösség formálódjon.

Az elmúlt évek összes Ubikjából milyen kedvenc vagy meghatározó pillanatokat emelnél ki?

Az építőtáborok bajtársiassága, a közös nyitó- és záróceremóniák, a legelső, a második, természetfeletti- és paranormális jelenségek Együttállásokkor, a kipróbálások és kipróbáltatások, a tavalyi Betyars koncert, Zebegény, Epreskert, a szépszabadság.

Fotók: Csenki Bianka