Holnap megnyitja kapuit a csúszkáló valóságok metszéspontja – indul a III. UbikEklektik!
augusztus 29, 2018

40 évvel ezelőtt a Zsámbéki Légvédelmi Rakétaosztály épülete valószínűleg nem gondolta volna, hogy egyszer otthont fog adni a Parno Grasztnak és az Analog Balatonnak… Márpedig az Ubikverzum ezúttal itt tárja fel kapuit; csütörtökön indul a III. UbikEklektik. Nyári intervallumban legutoljára két éve kelt életre a fesztivál, akkor a zebegényi Szőnyi Táborban – februárban pedig a főváros szívében találkozhattak a párhuzamos valóságok a 0. UbikEklektik alkalmával. Bár a tavaly nyári bulit helyszínproblémák miatt nem tudták megtartani, most ismét összegyűlnek a törzsek, hogy méltóképpen koronázzák meg az évszakot.

Idén a szervezők a Pest megyei  Zsámbékot választották helyszínül, ami körülbelül egy óra távolságra van a fővárostól. A központi színtér a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis, amelynek környéke már kiemelt környezetvédelmi területnek minősül, viszont régen ez nagyon nem így volt: a rendszerváltás előtt itt működött a Légvédelmi Rakétaosztály. A már letűnőben lévő katonai létesítmények még most is látszanak az Ubik szervezőcsapata által készített videó-ajánlókon.

Törzsi techno és punk

A fesztivál alaphangját a “négy törzs” adja, amely mind-mind más zenei és művészeti világba kalauzol el minket, és melyek egyikének mi is tagjává válunk. Az elektronikus zenét kínáló Deepfields-, és a tribal technót az etnóval és világzenével vegyítő TakaTuka-törzs mellett most új csoportosulások születnek: megalakul a MOMEZaj-okat szervező Fríz, és a nagy sikerrel debütáló, főként szabadzenét és kísérleti művészeteket képviselő Azure-fesztivál szervezőcsapatából gyökerező Vuur.

A törzsek színpada mellett lesz nagyszínpad is, amely – a teljesség igénye nélkül – olyan főfellépőkkel robog majd, mint az Analog Balaton, a Panel Surfers, a Bohemian Betyars, a Parno Graszt, a The Nobody ElsesKorai Trancemission, a Giliszta és Ferenczy György és a Rackajam. Ugyanakkor a sokszínű zenei kínálat mellett ezúttal is középpontban marad a színház és előadó-művészet univerzuma.

Hasznos

Maga a fesztivál csütörtökön kezdődik és a szombati nappal ér véget. Az időjárási előrejelzések szerint tanácsos vinni esőkabátot és pulcsit, lejutni pedig a Széna térről induló busszal érdemes.  

A teljes bontás itt, további információk pedig itt találhatóak.

  • A fesztiválról természetesen mi is beszámolunk – találkozunk az Ubikverzumban

Kép: UbikEklektik