Minden eddiginél több színnel ünnepli tizedik szülinapját a Fekete Zaj fesztivál
július 5, 2019

2009-ben érkezett először Sástó, az ország legmagasabban fekvő tavának partjára a goth és egyéb sötét zenei vonalakat preferáló hazai közeg nyári osztálykirándulása, 10 évvel később pedig ugyanezen az idilli helyszínen kerül megrendezésre a jubileumi Fekete Zaj fesztivál, mely ugyan erősen underground mivoltának köszönhetően megőrizte családias és meghitt jellegét, de idén már jóval eklektikusabb és színesebb zenei felhozatallal várják a szubkultúrán belülről és kívülről érkező fesztiválozókat.

A 10. Fekete Zaj augusztus 16. és 19. között, szokásos helyén, a Sástó partján, de idén új helyszínekkel kibővülve várja azokat, akik pár napra kiszakadnának az izzó betontengerből és egy korántsem zsúfolt, de zeneileg változatos és izgalmas fesztivállal bővítenék a szokásos nyári palettát.

A kezdetben leginkább sötétebb és niche-ebb zenei műfajokat felsorakoztató esemény idén például egy akusztikus tóparti helyszínnel és egy live act helyszínnel is bővül, ezzel is kaput nyitva egy újabb underground szubkultúrának.

A Fekete Zaj mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kevésbé ismert előadókat is megmutasson a közönségnek műfaji megkötésektől mentesen, így a fesztivál azoknak is jó választás, akik elhagynák kicsit a zenei komfortzónájukat és nyitnának valami új felé.

Az idei headlinerek egyike például a texasi Oceans Of Slumber az underground metál világból, de lesz ambient drone metál is a Nadja-tól, hiphop és elektronika fúziója az IC3PEAK-től és Robert Smith kedvenc zenekara, a Twilight Sad is ott lesz a közel 90 fellépő zenekar között.

A hazai vonalat többek között a fesztivál veterán visszatérő közönségkedvence, a VHK, valamint a Volkova Sisters, a TPSRPRT, a Dope Calypso és a Black Nail Cabaret erősítik, de a teljes felhozatalt itt lehet végigbogarászni, és az alábbi playlistet végiglapozva is lehet szemezgetni a fellépők közül.

Mátrában nevelkedett gyerekként az is objektíven kijelenthető, hogy ennél szebb fesztiválhelyszín valószínűleg nincs a bolygón, és hogy a környezet és a Fekete Zaj-univerzum kontrasztjának kedves abszurditása csak hozzáad a összélményhez, szóval augusztus 16-tól mindenképp érdemes az ország teteje felé venni az irányt ((bármikor egyébként, de értitek)).

  • Akik pedig nehezen viselik a még másfél hónapos várakozást a ’19-es Zajig, július 16-án menjenek el a fesztivál ingyenes bemelegítő bulijára a Dürerbe, ahova a mexikói Descartes a Kant hozza az avant-garde őrületet.