A valóságból az álomba ringat át Szabó Benedek új szólóprojektje
május 7, 2019

Szabó Benedeket sokféleképpen ismerhetjük. Elsősorban énekes-dalszerzőként, a Szabó Benedek és a Galaxisok és a Zombie Girlfriend frontembereként. Most pedig már Forezla Pitokként, a lo-fi és az ambient érdekes megszemélyesítőjeként mesélt nekünk. Forezla Pitok, azaz Szabó Benedek új szólóprojektjének első kislemeze debütál most nálunk.

A Record Store Day alkalmából megjelent Nosztalgia Vége című Galaxisok EP-vel egyre nyilvánvalóbbá válhat számunkra, hogy Szabó Benedek mostanában egyre közelebb került az instrumentális, progresszívebb zenékhez – nem csak hallgatás szintjén, hanem annak művelőjeként is. Persze nem lehet összemosni a két anyagot, sok közük ugyanis nincs egymáshoz; de ki az a Forezla Pitok?

„Azt álmodtam, hogy van egy ember, akit úgy hívnak, Forezla Pitok. Azt hiszem, valami kém lehetett, de másra nem emlékszem.”

A legutóbbi Galaxisok nagylemez óta tudjuk, hogy Benedek szövegei mostanában gyakran hagyatkoznak a dalszerző álmaira, ami egy egyre kevésbé kézzelfoghatóan teszi homályossá a dalszövegeket – ilyen például Dominik is, a szúnyogok királya, amiről bővebben itt mesélt nekünk:

Ez az anyag viszont teljesen instrumentális, így az EP dallamai azon túl, hogy álomba ringatnak, végig nagyon nyugodtak, egyfajta érdekes relaxációs állapotba sodornak, a borító és a címadás is ebből adódik. Nem csoda, hiszen a kislemez egy egyhetes betegszabadság idején íródott, amikor Benedek szép és nyugodt napokat élt meg: nem csinált mást, csak japán ambientet hallgatott és filmeket nézett.

„A Moon Gum is egy álomból jött, talán éppen ugyanabból, amiből a Forezla Pitok. Vannak ilyen dolgok. Lehet, hogy az egyik kedvenc lemezem, a Black Moth Super Rainbow-féle Dandelion Gum miatt jött elő. A borító ötletét is ez adta; szerintem nagyon szép és álomszerű, hogy a Hold éjszaka rágózik felettünk. A rajz tőlem származik, de a Photoshop a barátnőm nélkül nem ment volna.”

Egészen egyedülálló, hogy Magyarországon egy dalszerző ennyiféle stílusban alkosson, főleg azt figyelembe véve, hogy ezek mennyire különbözőek egymástól.

Most, hogy megjelent az ambient projekt, nem szabad megfeledkezni a 2014-ben Bandcampen, 2017-ben pedig nálunk megjelent elektropop projektről, az Oktogonról, ami az analóg szintetizátorok és a pesszimizmus világába repített minden kedves hallgatót:

„Igazából ez sem ambient, csak olyasmi. Nagy hatással volt rám az idén megjelent japán válogatáslemez, a Kankyō Ongaku, sokat hallgattam, miközben itthon üldögéltem.”

„Nagyon régen voltam olyan nyugodt és laza, mint a betegszabadságom alatt, ehhez a zenéhez pedig kellett ez a lelkiállapot”

– állítja Benedek, mi pedig pontosan ebbe a ringató harmóniába ugorhatunk fejest, ha kézen fogjuk legújabb alteregóját, Forezla Pitokot.