Mindenki atommód meg akarja csinálni magát – itt az új Soviet Monday single
október 6, 2022

Ismét nálunk premierezik az elmúlt évben feltűnő, a Kikeltető egyik klubestjét is megjáró post-punk trió, a Soviet Monday új dala. A tavalyi Kirill-t, a GEPESZ/LANY-t, a Somogy-ot, majd az idén tavaszi ‘TECHNO UTÁN’-t követően, tartva a tempót, pár hónappal később most itt van a ‘Renegát’. Premier!

Ezúttal a ‘TECHNO UTÁN’ lelket simogató gitártémájához képest egy agresszívabb, erős bólogatást pogót sejtető dalt kapunk, és a Kelet-Nyugat kitekintés helyett leginkább Budapesten érezhetjük magunkat, mégpedig egy lehetséges jövőben. Mind a visszhangos intro, mind a megjelenő vibrál gitár egyből kiszakít a komfortzónából és frusztrálttá tesz, amelyet csak az első verze old valamennyire, mégis végig megmarad ez a hangulat.

A kettősség a refrénen kívül is végigkíséri az egész dal szövegét, de a legerősebb kép egyértelműen a

Lesznek nyitott tetejű autók / És kurva magas számlák„.

Emellett szokásos módon most is külön misét ér meg Bíró Milán dalszövege, az együttes énekese jól nyúl a húsba vágó valóságú magyar lét jellemző szituációihoz. Élmény lenne válogatást írni a legjobb sorokból, azonban ez szinte megegyezne a dal teljes szövegével, úgyhogy jobban megéri meghallgatni. A vizuálról (i.e. borító, és annak a tőle megszokott minimál-animált verziója) ezúttal is Csutorás Marci gondoskodott, míg a master Altsach Balázs munkáját dicséri.

Kedvenc sor: És izmosan fogok cigarettázni (Marlboro!)

Soviet Monday a Kikeltető Ráadás Klubestjén 2021-ben a Gólyában

A keletkezésről a srácok a következőket mesélték:

A Renegát arról szól, hogy mindenki atommód meg akarja csinálni magát, mi legalábbis nagyon. A jövőben potyogtatjuk ki magunkból a trackeket, talán egy EP is lesz, who knows? Ha eljöttök ránk 22-én a Manyiba, akkor lesz rá lóvénk, meg lesznek nyitott tetejű autók is.

Borító: Csutorás Marci

A banda – mint ahogy azt illik – nemrég frissítette inspirációikat magába foglaló playlistjét a Spotify-on, természetesen abba is érdemes belehallgatni, de szigorúan csak a Renegát ronggyáhallgatása után, amely biztosan felcsendül az általuk is említett következő, MADMIKE-kal közös koncertjükön 22-én a Manyiban.

Kiemelt kép: Lengyel Alexandra